Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σύνοδος κορυφής: Η πρώτη ήττα της νέας Κυβέρνησης. Απώλειας 10 δισ. ευρώ

Ζημιωμένη κατά 10 δισ. ευρώ βγαίνει η Ελλάδα από το 19ο Συμβούλιο Κορυφής.

Το νεοπαγές Σύμφωνο Ανάπτυξης το οποίο ο Ολάντ προωθεί ως «αντίπαλο δέος» στο Σύμφωνο Λιτότητας, δεν περιέχει καθόλου νέους πόρους από τα ταμεία της Ένωσης, εξ’ου και η εύκολη αποδοχή του από τη γερμανική πλευρά, η οποία αντίθετα υπήρξε βράχος απέναντι στα ευρω-ομόλογα και την κοινή εγγύηση των χρεών. Με την εισαγωγή του προγράμματος, ο γάλλος Πρόεδρος, μπορεί να αποδεχθεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Εξυγίανσης (ή απλά Λιτότητας) δικαιώνοντας τον τίτλο του ως Ολανδρέου.
 
Μείον 8-10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Οι πόροι για την τροφοδοσία του πακέτου θα αναζητηθούν κατά ένα μέρος τους στα ήδη υπάρχοντα χρήματα των διορθωτικών ταμείων της ένωσης , δηλαδή στον παρόντα προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι πόροι του ταμείου αυτού δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα από τα κράτη μέλη, και συγκεκριμένα η Ελλάδα είχε στη διάθεση της 10-12 δισ. ευρώ, τα οποία από ανικανότητα των κυβερνήσεων εδώ και 4 χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν, και θα μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα. Το Σύμφωνο Στήριξης όμως, ορίζει ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεση της 2-3 δισ., για δημόσιες επενδύσεις δηλαδή 8-10 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα είχε πριν!
 
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη…
Δυστυχώς λίγη εντύπωση προκαλεί η εξέλιξη αυτή, εν όψει της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης συνευθύνης και της επιστολής-ντροπής που έστειλε ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως όλα δείχνουν, η νέα κυβέρνηση δεν είναι διατεθημένη να πάρει καν θέση μεταξύ των στρατοπέδων που συγκροτούνται στην ΕΕ, ως χώρα που πρώτη επλήγη από την οικονομική κρίση και πλέον βιώνει μια ανθρωπιστική άνευ προηγουμένου, αλλά παραμένει σιωπηλή «στη γωνίτσα» της περιμένοντας στωικά να ακούσει τα ψίχουλα που της αναλογούν, και για αλλαγή των πολιτικών, τσιμουδιά.
 
Ήττα και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο ορίζει τους ετήσιους ενωσιακούς προϋπολογισμούς και την κατανομή των πόρων σε χρηματοδοτήσεις ανά χώρα, δράση κλπ. Ενώ λοιπόν για τα έτη 2007-2013 η Ελλάδα ελάμβανε 20 δισ. ευρώ τώρα θα λαμβάνει μόλις 11, καταδεικνύοντας την παντελή αδιαφορία και ανικανότητα μιας σειράς κυβερνήσεων
 
left

1 σχόλιο: