Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οι διωκόμενες οροθετικές εξοντώνονται και εντός των φυλακών

Η ηθική εξόντωση των οροθετικών γυναικών που φυλακίστηκαν στον βωμό του προεκλογικού ντελίριου Χρυσοχοΐδη-Λοβέρδου δεν ήταν αρκετή. Τώρα μένει η φυσική τους εξόντωση, η οποία συντελείται αργά και βασανιστικά μέσα στα κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Εκεί βρέθηκαν μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές και του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), που συνάντησαν 20 οροθετικές, στην πλειονότητά τους Ελληνίδες, εκτός από 2 Ρουμάνες και μία Ρωσίδα. Η αντιπροσωπεία συνάντησε σώματα βασανισμένα, με τις περισσότερες να έχουν εμφανή σημάδια από τη μακροχρόνια χρήση, με χαρακιές στα χέρια και στα πόδια, με λίγα δόντια, απεριποίητες και κάποιες παραιτημένες, με τάσεις αυτοχειρίας. "Γιατί είμαστε μέσα, τι κάναμε; Γιατί έβγαλαν τις φωτογραφίες μας;" ήταν από τα πρώτα λόγια που ξεστόμισαν οι κρατούμενες, συνεχίζοντας μετά να περιγράφουν τις συνθήκες κράτησής τους.
 
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι οροθετικές κρατούνται:
 
1. Σε συνθήκες εξαιρετικά ανθυγιεινές (πλημμυρισμένες τουαλέτες, ποντίκια και γάτες στον χώρο, ανύπαρκτες συνθήκες καθαριότητας).
2. Χωρίς να έχουν πλήρως ελεγχθεί (εκκρεμούν έλεγχοι σταδιοποίησης της HIV λοίμωξης για ακόμη δέκα από αυτές, αφού είναι γνωστές οι δυσκολίες των νοσοκομείων για τον πλήρη έλεγχο σταδιοποίησης της HIV λοίμωξης). Άγνωστη παραμένει η πιθανή λοίμωξη από ηπατίτιδα C (HCV) και η σταδιοποίησή της.
3. Με «παρακολούθηση» από τον ιατρό του Νοσοκομείου "Α. Παύλος" και όχι από τους ιατρούς των γυναικείων φυλακών.
4. Χωρίς να έχουν πλήρως ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ή του ΟΚΑΝΑ, κάτι από το οποίο εξαρτάται και η νομική τους κάλυψη.
5. Με αδυναμία επικοινωνίας με τις οικογένειές τους και παραλαβής χρημάτων των γυναικών από τη Ρουμανία ή τη Ρωσία.
6. Χωρίς ταυτότητα οκτώ (8) από αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέλος του ΚΕΔΕ κατέθεσε 168 ευρώ προκειμένου να εκδώσουν οι οροθετικές ταυτότητα!
 
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε την επόμενη μέρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, παραθέτοντάς του τα προβλήματα. Από τη μεριά του, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε το ενδιαφέρον του για την υπόθεση και οι οργανώσεις αναμένουν τις επόμενες ενέργειές του.
 
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου