Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τι γίνεται με τα ασφαλιστικά ταμεία, κύριε;

Πόσα δεν ακούσαμε κατά την προεκλογική περίοδο σχετικά με την εξασφάλιση της πληρωμής των συντάξεων... Τελικά τα ταμεία σε τι κατάσταση είναι; Μήπως η κατάσταση στο χώρο της ασφάλισης είναι εκρηκτική;
Τα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι προσπάθειες για να εξασφαλίσουν συντάξεις και άλλες παροχές είναι συνεχείς.

Το πολύπαθο ΙΚΑ

Για να συνεχιστεί η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς αναζητούνται 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2012 υπήρξε μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%. Και η μείωση αυτή υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί όσο αυξάνεται η ανεργία. Όσο η πολιτικές λιτότητας και οικονομικής ασφυξίας του λαού οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων
και απολύσεις εργαζομένων.
Και ενώ τα έσοδα μειώνονται, καμιά προσπάθεια δεν γίνεται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που φτάνει τα 6 δισ. το χρόνο.
Ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Και πρέπει να επισημάνουμε το τεράστιο θέμα που εγείρεται και με την ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών. Ως γνωστόν αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο στην αγορά εργασίας. Είναι κανόνας να χρησιμοποιούνται μετανάστες σε θέσεις εργασίας -συχνά σε συνθήκες άθλιες- και αυτοί οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί και χωρίς να καταγράφονται πουθενά και να έχουν ασφάλιση. Αυτή η πρακτική που πλήττει άμεσα και τα ασφαλιστικά ταμεία διαιωνίζεται διά του ρατσισμού.
Παρόλο που η κατάσταση στο ΙΚΑ είναι εκρηκτική με βάση το μνημόνιο οι εισφορές θα μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθεί αυτή η απώλεια. Και η συνήθης πρακτική είναι οι περικοπές σε συντάξεις, που αναμένεται να αποφασιστούν.


Τα λουκέτα πνίγουν τον ΟΑΕΕ


Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα κοντεύει τα 822 εκατομμύρια ευρώ και η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%. Όσο οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα, τόσο η μείωση αυτή διογκώνεται.
Το ταμείο καλείται να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ήδη σχεδιάζονται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και η μείωσή τους. Επίσης δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα κατάργησης δώρων και επιδομάτων.

Δημόσιοι υπάλληλοι, υπομονή...

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, αλλά λεφτά... δεν υπάρχουν. Με αποτέλεσμα αυτοί που θα καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους να πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια!
Στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.
Μην ξεχνάμε ότι η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξουν παρεμβάσεις στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα και στην τελευταία επίσκεψή της είχε καταστήσει σαφές πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί το καλοκαίρι.
Αναμένεται να εξεταστούν πάμπολλες παροχές (π.χ. επιδόματα, προσαυξήσεις) που χορηγούνται από ταμεία και άλλους οργανισμούς.
Με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2015 να υπάρξουν περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα!
left




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου