Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ναυάγια...

Με την οικονομία να κατρακυλά από το κακό στο χειρότερο, ξεπερνώντας κάθε απαισιόδοξο σενάριο, με εκτιμώμενη ύφεση 6,7% στο τέλος του έτους έναντι επίσημη πρόβλεψης 4,7% και με την κυβέρνηση να επιμένει στη δογματική προσήλωση στο Μνημόνιο, δεν χρειάζονται ειδικές οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθούμε το προδιαγραφόμενο ναυάγιο, τα κοινωνικά αδιέξοδα και την επακόλουθη κοινωνική ένταση και πολιτική κρίση.

Παρ' ότι οι αιτίες της κατρακύλας εντοπίζονται διά γυμνού οφθαλμού στο Μνημόνιο, χθες επελέγη για υπουργός Οικονομικών ένας από τους κατ' εξοχήν θεματοφύλακες του Μνημονίου και πρόσωπο της αμέριστης εμπιστοσύνης της τρόικας. Κάτι σαν τοποτηρητής... Το γνωστό τρικ περί των “υπερπολιτικών” προσώπων δεν μπορεί να συγκαλύψει τη βάναυση ταξικότητα και τον κυνικό χαρακτήρα της επιλογής. Ποια επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Στουρνάρα; Και καλά, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν
κρύβονται. Αυτή την εντολή για λύση, όμως, έδωσαν οι πολίτες στον Φ. Κουβέλη;

Ο νέος υπουργός κατά το παρελθόν έχει εκτεθεί ισχυριζόμενος ότι το Μνημόνιο φέρνει επενδύσεις και οδηγεί στην ανάπτυξη. Το ειδικό ενδιαφέρον του αφορά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που έχει τεθεί ως όρος από τους δανειστές για τη συνέχιση της επαχθούς δανειοδότησης.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πάρει αδιόρθωτη κλίση... Εγκαταλείπει τη ρητορική περί επαναδιαπραγμάτευσης. Χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος απεφάνθη ότι η επαναδιαπραγμάτευση ταυτίζεται με την επικαιροποίηση του Μνημονίου! Δηλαδή με ακόμη πιο αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση χάνει τη μάχη της πολιτικής αξιοπιστίας. Ο πρωθυπουργός αγνοεί την ευρωπαϊκή σύμβαση και τους ελληνικούς νόμους. Έστειλε στη σύνοδο κορυφής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μοναδική αποστολή να μεταφέρει μιαν επιστολή του σε μια σύνοδο που δεν θα συζητήσει το ελληνικό θέμα. Επιστολιμαία εκπροσώπηση, υποβάθμιση του ανωτάτου άρχοντα σε γραμματοκομιστή!

Η παραίτηση του υφ. Ναυτιλίας Γ. Βερνίκου, ενός προσώπου με αντιδικτατορική δράση, εξαιτίας της συμμετοχής σε ναυτιλιακή off shore εταιρεία θα ήταν ένα επεισόδιο, ένα λάθος με περιορισμένη σημασία. Η προσπάθεια όμως κυβερνητικών παραγόντων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ακόμη και να αμφισβητήσουν την ορθότητα του νόμου που είχε ψηφίσει και η Ν.Δ., δείχνει ότι η κυβέρνηση χάνει και στο μέτωπο της διαφάνειας και της πολιτικής ηθικής. Κι αυτή μπορεί να αποδειχθεί η μοιραία της ήττα...

Χρειάστηκε να παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθεί ο κ. Σαμαράς το ασυμβίβαστο υφυπουργού και off shore. Δεν αντιλήφθηκε όμως το πολιτικό - δεοντολογικό ασυμβίβαστο εφοπλιστή και υφ. Ναυτιλίας, όπως επίσης τραπεζίτη και υπ. Οικονομικών.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου