Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!


ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!

Μετά το αλαλούμ της παραίτησης Ράπανου, αντικαταστάτης του στο Υπουργείο Οικονομικών θα είναι ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα (26/6), από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, από το 1994 ως το 2000,υπήρξε σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη, και θιασώτης της άρον-άρον ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Δογματικός θιασώτης των αγορών και άνθρωπος των τραπεζών, διετέλεσε (2000-2004) Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2004 ως το 2008 διετέλεσε Διευθύνων σύμβουλος της Χρηματιστηριακής
ΚΑΠΠΑ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε ένας εκ των συντακτών του Μνημονίου, καθώς, από την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ («δεξαμενή σκέψης» του ΣΕΒ) συνεισέφερε πληροφορίες και έκανε πολλές προτάσεις μέτρων στην τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, 7 διμερή εμπορικά επιμελητήρια (ελληνοβρετανικό, ελληνογερμανικό κα) και η αμερικανική εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Boston Consulting Group, είχαν αξιώσει, με κοινή τους έκθεση, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαδικασίες εξπρές, θέτοντας ως χρονικό περιθώριο το τέλος του 2014.

Ενδεικτικό της αγριότητας και της αρπακτικότητας των συμφερόντων που εκπροσωπούν οι παραπάνω οργανισμοί (και δη ο ΙΟΒΕ με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής Στουρνάρα), είναι ότι πρότειναν ό,τι απομείνει από το μεγάλο πλιάτσικο του δημοσίου πλούτου, να περάσει άμεσα σε οργανισμούς της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ) για την μείωση του χρέους της Ελλάδας!

Όπως γίνεται αντιληπτό, η «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου από την σημερινή κυβέρνηση των τριών συνεταίρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί, αλλά αντίθετα, κρίνοντας από την επιλογή του Γ. Στουρνάρα, η επίθεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θα επακολουθήσει, θα είναι σφοδρότερη.


ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ο Γ. Στουρνάρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική.

Εργάστηκε μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως Research Fellow και ως Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική.

Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετέχοντας μάλιστα από τη θέση αυτή στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και εκπροσωπούσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε.. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ , ενώ υπήρξε και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ .

Στις 17 Μαΐου ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου