Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Χαμηλότερα κι απ΄ την Α' τετραετία Σημίτη το εργασιακό κόστος

Παναγόπουλος Θάνος
 
Την ίδια ώρα που το εργασιακό κόστος έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά της πρώτης τετραετίας Σημίτη (έχει ήδη πέσει στα όρια που βρισκόταν επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου), οι δανειστές, με περισσή αλαζονεία και αμετροέπεια, ζητούν να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί. Χαρακτηριστική είναι η νέα προκλητική αναφορά χθες του περιβόητου Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο επικεφαλής της Task Force ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας σε συνέδριο για τις εξαγωγές, αναφέρθηκε στη διαχείριση του εργασιακού κόστους που, όπως είπε, “πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια”. Σημειωτέον ότι η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά το ακόμη προκλητικότερο ψεύδος του εκπροσώπου της ΕΚΤ Άσμουσεν στο συνέδριο του Economist, πως ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας ανέρχεται στα... 3.000 ευρώ (!), ψεύδος που προφανώς αποσκοπεί και στο να συντηρήσει το λαϊκίστικο στερεότυπο του
ακριβοπληρωμένου πλην αντιπαραγωγικού Νότιου εργαζόμενου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., ο περίφημος πλέον δείκτης μοναδιαίου κόστους εργασίας (Real effective exchange rate), τον οποίο επικαλούνται οι τροϊκανοί για να γκρεμίσουν ό,τι είχε οικοδομηθεί στα εργασιακά, έχει πέσει πιο κάτω και από τα επίπεδα που φέρονταν ως “επιθυμητά” για τους τεχνοκράτες Ε.Ε. και ΔΝΤ. Τα νεότερα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι το 2012 έπεσε κάτω από το επίπεδο βάσης των 100 μονάδων του 2000 και συγκεκριμένα στις 89,4 μονάδες, ενώ το επόμενο έτος προβλέπεται να πέσει ακόμη πιο κάτω: στις 89,4 μονάδες έναντι 92,4 μονάδων της περιόδου προ ένταξης στην ΟΝΕ (μέσος όρος 5ετίας 1995- 1999).

Παρότι όμως ο σχετικός δείκτης έχει πέσει στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδά του, αντί η τρόικα να τηρήσει χαλαρότερη στάση στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση, η οποία σημειωτέον δεν περιορίζεται στα μισθολογικά, αλλά εκτείνεται στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι άσχετη άλλωστε και η “μεταξύ σοβαρού κι αστείου” επισήμανση που έκαναν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι επικεφαλής της τρόικας στον μόλις ορκισθέντα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» (“το γνωρίζω” ήταν η απάντηση που τους έδωσε).

Έχοντας πέσει ο δείκτης μοναδιαίου κόστους εργασίας (Real effective exchange rate) και με την πρόβλεψη ότι θα υποχωρήσει το 2013 στις 86,9 μονάδες, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (από το 1995 που ξεκίνησε η μέτρησή του) στερεί πλέον κάθε -στοιχειωδώς σοβαρό- επιχείρημα ότι οι μισθοί ευθύνονται για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές, θα αρχίσει να επιβεβαιώνει όσους από καιρό φοβούνταν μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών και ως εκ τούτου των δυνατοτήτων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, ο Ι. Στουρνάρας απάντησε ότι «η τρόικα ενημερώθηκε για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις» και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός». Τα μέλη της τρόικας, που, όπως είπε ο υπουργός «δεν τα βλέπουμε ως κατακτητές, τα βλέπουμε ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τους δανειστές, κι είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε», θα ενημερώσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Στη συνάντηση, ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και ο Ματίας Μορς της Κομισιόν υπογράμμισαν ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να συζητήσουν αλλαγές στο Μνημόνιο και ότι στόχος της επίσκεψής τους είναι η αναλυτική περιγραφή του προγράμματος ως βάση των συζητήσεων στο Eurogroup τη Δευτέρα, ενώ οι επαφές θα ολοκληρωθούν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα περί το τέλος Ιουλίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις αποκλίσεις των εσόδων και την ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ και στις καθυστερήσεις σε διάφορα κεφάλαια του Μνημονίου (“μεταρρυθμίσεις”, κ.λπ.).

avgi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου