Τείνει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας μια είδηση για την αυτοκτονία κάποιου συμπολίτη μας... Η ματωμένη πτυχή της κρίσης και των μνημονίων ξεδιπλώνεται καθημερινά με τον πλέον τραγικό τρόπο. Στα στοιχεία της οικονομικής κρίσης περιλαμβάνεται πλέον και ο ρυθμός αύξησης των αυτοκτονιών.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αποτρέπει συνεχώς αυτοκτονίες
left
Μόλις χτες ένας 44χρονος δικηγόρος έπεσε από τριώροφη κατοικία στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξε. Μπήκε με τον τραγικό αυτό τρόπο στον μακρύ κατάλογο του αίματος που διαμορφώνει η κοινωνική χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν οι αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές.
Οι αυτοκτονίες αυξάνονται γεωμετρικά από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Ήταν την άνοιξη του 2012 όταν άρχισε το θέμα να συζητείται όμως πιο έντονα. Αφορμή η αυτοκτονία του Δ. Χριστούλα στο Σύνταγμα.
Από τότε αρχίσαμε να είμαστε πιο ευαίσθητοι, να παρακολουθούμε το τραγικό φαινόμενο, τα Μέσα
κατέγραφαν με έμφαση τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά. Διαπιστώναμε ότι το τραγικό φαινόμενο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση, καθώς οι περισσότεροι αυτόχειρες με σημειώματα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους λόγους που τους οδήγησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
κατέγραφαν με έμφαση τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά. Διαπιστώναμε ότι το τραγικό φαινόμενο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση, καθώς οι περισσότεροι αυτόχειρες με σημειώματα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους λόγους που τους οδήγησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Ποια αμφιβολία, άλλωστε, να υπάρχει, όταν ένας 60χρονος πηδάει από το μπαλκόνι την ώρα που ο δικαστικός επιμελητής του επιδίδει έγγραφο για έξωση από το σπίτι του;
Συνταξιούχοι, άνεργοι βάζουν τέλος στη ζωή τους καθημερινά...
Τα στοιχεία της φρίκης
Η πίεση που έχουν δεχθεί οι Έλληνες από την οικονομική κρίση έδωσε στη χώρα τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες το 2011 με ποσοστό αύξησης που άγγιξε το 40%.
Μέσα σε μία τριετία έχουν τριπλασιαστεί οι αυτοκτονικές τάσεις. Από το 2009 παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών. Μόνο το 2011 κατεγράφησαν 500 αυτοκτονίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μέσα σε δύο χρόνια (2009-2011) τα κρούσματα έφτασαν τα 1.700.
Για το τρέχον έτος, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς όπως αναφέρει η ΜΚΟ Κλίμακα, τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί, αν όχι τριπλασιαστεί, και ο πραγματικός αριθμός αυτοκτονιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί συγγενείς δεν καταγράφουν τα περιστατικά από ντροπή και τα παρουσιάζουν ως δυστύχημα.
Σε έρευνα του πρακτορείου Reuters για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα και τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως... «πίσω από κάθε αυτοκτονία υπάρχουν μέχρι και 20 άλλοι άνθρωποι που μέσα στην απελπισία τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους».
Μάλιστα εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι «εάν και όποτε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα ξεπεραστούν, θα αφήσουν... ως κληρονομιά ψυχικές ασθένειες στη γενιά των νέων ανθρώπων που θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πάρα πολλά χρόνια, που θα έχουν ζήσει χωρίς καμία ελπίδα».
«Η πολιτική λιτότητας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε επιδημία. Η απώλεια της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των κινδύνων που οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάθλιψη ή σε άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες που είναι δύσκολο να αντιστραφούν - ιδίως εάν δεν έχει ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα», σχολιάζει ο David Stuckler, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μελετητής των επιπτώσεων που έχουν οι περικοπές προϋπολογισμού της ΕΕ στην ανθρώπινη υγεία.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αποτρέπει συνεχώς αυτοκτονίες
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 110 αυτοκτονίες. Συγκεκριμένα εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας εντόπισε στις ψηφιακές έρευνες του διαδικτύου 110 ανθρώπους οι οποίοι εκδήλωσαν πρόθεση να δώσουν τέλος στη ζωή τους και προχώρησε άμεσα, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή τους.
left
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου