Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Υπόθεση Γιαϊλά: Απαγωγή ή νέο μοντέλο έκδοσης προσφύγων

Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, απήχθη στη μέση του δρόμου στα Εξάρχεια και με διαδικασίες «Fast Track» βρέθηκε κρατούμενος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. Η ΕΛΑΣ δηλώνει άγνοια για το περιστατικό, ωστόσο από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών και μια απευθείας συνεργασία με τις τουρκικές υπηρεσίες. Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, που ασχολήθηκε με την υπόθεση, μιλώντας στο tvxs.gr αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και την πρώτη περίπτωση ενός νέου μοντέλου άμεσης έκδοσης πολιτικών προσφύγων, με το οποίο παρακάμπτεται κάθε νόμιμη διαδικασία.
Yπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Μαρτίου, οι Αντώνης Σαμαράς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συζητήσει για «κοινή δράση ενάντια στην τρομοκρατία». «Τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή επαφή. Θα αναλάβουμε κοινά βήματα κατά της τρομοκρατίας», είχε δηλώσει ο Ερντογάν σε σχετική ερώτηση, όπως επεσήμαναν τουρκικά δημοσιεύματα εκείνες τις ημέρες.
«Υποπτευόμαστε (βάσει των στοιχείων και της αδράνειας της ΕΛΑΣ) πως όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο κάποιας άτυπης συμφωνίας. Μοιάζει με μια ‘Fast Track’ έκδοση. Η Τουρκία έχει μέχρι σήμερα καταθέσει μια σειρά αιτημάτων έκδοσης που έχουν απορριφθεί από τα ελληνική δικαστήρια, καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί ένα άτομο που έχει αιτηθεί άσυλο», αναφέρει η Ιωάννα Κούρτοβικ.
Παράλληλα σημειώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα. «Στην περίπτωση της απαγωγής των Πακιστανών, αυτοί είχαν αφεθεί στη συνέχεια ελεύθεροι, ενώ στις δύο περιπτώσεις που είχαμε παράδοση ατόμου, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του Μοχάμεντ Χαμντάν, έγινε μέσω τρίτης χώρας και ποτέ απευθείας. Ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε στην Κένυα για να παραδοθεί στη συνέχεια στην Τουρκία, ενώ ο Χαμντάν αρχικά φυλακίστηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια στάλθηκε στην Αίγυπτο, όπου τον περίμεναν οι αμερικανικές υπηρεσίες και έκτοτε βρίσκεται κρατούμενος στις ΗΠΑ. Ο Μπουλούτ Γιαϊλά φαίνεται πως είναι η πρώτη περίπτωση μιας απευθείας παράδοσης», εξηγεί

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου