Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αυτή είναι η πραγματική λίστα

Τη χαριστική βολή δίνουν στην ελληνική κοινωνία τα νέα, πιο επαχθή από ποτέ, οικονομικά μέτρα τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Οι υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό πολιτικών μέσα από λίστες και καταγγελίες, καθώς και η ανάδειξη συμπεριφορών που υπονομεύουν κορυφαίους δημοκρατικούς θεσμούς, βρίσκουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που οι ενορχηστρωτές μιας πρωτοφανούς πολιτικής και οικονομικής εκστρατείας βάζουν το τελευταίο λιθαράκι για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Διαβάστε τι είδους μέτρα αποφασίζονται στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Με την παρατεταμένη ύφεση να εκτοξεύει την ανεργία περίπου στο 25%, οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου το οποίο θα υποβληθεί στην τρόικα συγκλίνουν σε περικοπές δαπανών του κράτους ύψους 10,5 δις αλλά και επιπλέον φόρους της τάξης των 3 δις. Όσον αφορά
στην περιστολή των δημόσιων δαπανών, τα 6,5 δις αφορούν μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και τα 4 δις σε εξοικονομήσεις από συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών (νοσοκομεία κ.ά.). Όσον αφορά στη φορολόγηση, αυτή θα επιβαρύνει κατά 1,5 δις τους αυτοαπασχολούμενους - επιτηδευματίες. Το υπόλοιπο 1,5 δις θα αντληθεί από την αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, την επιβολή νέων χαρατσιών στα ακίνητα και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Φορολογία
Ειδικότερα, για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις καταργείται το αφορολόγητο και θεσπίζεται ενιαίος συντελεστής ύψους 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος. Συνεπώς, επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο, από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται με ετήσιο φόρο εισοδήματος έως και 1.750 ευρώ. Κατ’ επέκταση, επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με φόρο αυξημένο κατά 1.750 έως και 5.580 ευρώ. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί αύξηση κατά 25% της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα. Λογιστικά θα φορολογούνται και οι αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν βιβλία.
Επιπλέον, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, ωστόσο, θα εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα προκύψουν νέοι φόροι από 100 έως 1400 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 17.000 έως 65.000 ευρώ. Αντίθετα, θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις έως και 1.600 ευρώ για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, αύξηση των φόρων στις αμοιβές των ναυτικών, αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων, επιβολή τέλους στην άδεια για χώρους καπνιστών και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και τα τσιγάρα.
Αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει ακόμη και την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης, στερώντας το όποιο οικονομικό όφελος από τους πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια.

Περικοπές
Στο μεταξύ, δεδομένες θεωρούνται οι -τουλάχιστον κλιμακωτές- μειώσεις στις υπόλοιπες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Άλλωστε, καταργούνται τα «δώρα» των συνταξιούχων. Κατά 30 ευρώ φέρονται να μειώνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ (αυξάνονται και οι εισφορές των ασφαλισμένων του οργανισμού). Μειώσεις θα εφαρμοστούν και στο εφάπαξ, το οποίο σε 22 ταμεία μειώνεται κατά 20-30%. Στα 67 από τα 65 έτη αναμένεται να αυξηθεί το γενικό όριο συνταξιοδότησης, για την οποία θα απαιτούνται πλέον 20 αντί για 15 έτη.
Στο Δημόσιο μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών και διπλωματών, καταργούνται τα «δώρα», εφαρμόζεται ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και μειώνονται κατά 50% τα επιδόματα τμηματαρχών και διευθυντών. Παράλληλα, πρόκειται να εφαρμοστεί νέου τύπου εφεδρεία (με καθεστώς διαθεσιμότητας) ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να απομακρυνθούν 15.000 υπάλληλοι.
Κατά 25% αναμένεται να αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίζονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Στην εκπαίδευση, καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ και επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου