Την ώρα που από την κυβέρνηση δρομολογούνται ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη, κάποιοι μισθοί τραβούν την ανηφόρα αν και δεν παράγεται σχετικό έργο...
left
Η κυβέρνηση, εκδηλώνοντας τις ακραίες νοεφιλελεύθερες προθέσεις της αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα δρομολογεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Οι επικεφαλής των τριών μνημονιακών κομμάτων της συγκυβέρνησης, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, έχουν συμφωνήσει, στην άμεση έναρξη των διαδικασιών για ιδιωτικοποιήσεις “τρανταχτών” ονομάτων του κρατικού πλούτου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία και θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας: ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης και Γαλακτοκομική "Δωδώνη").
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: "Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου όχι μόνο δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα ολοκληρώνουν την ισοπέδωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν αποτελούν αντίβαρο για τη μη εφαρμογή άλλων μνημονιακών μέτρων μείωσης μισθών και απολύσεων, αλλά συμπλήρωμά τους σε μια λογική αποδόμησης και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και ξεπουλήματος στους ιδιώτες όλων των δημόσιων αγαθών".
Αν λάβουμε υπ' όψιν ανάλογες περιπτώσεις ιδιωτικών τραπεζών τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, γίνεται σαφές ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας πολιτικής στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα θα είναι καταστροφικές και ανυπολόγιστες.
Αυτό που η κυβερνητική τρόικα προσπαθεί να αποκρύψει αναμασώντας αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα δόγματα, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις και δημόσιες επιχειρήσεις.
Όπως άλλωστε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, "είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και ο επαναπροσανατολισμός τους στη βάση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών".
Το Ταμείο και η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων
Ως γνωστόν τον Ιούνιο του 2010, η τρόικα ανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου την απόφασή της να εκποιηθεί περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την είσπραξη 50 δις ευρώ στο πλαίσιο της διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Σε συμμόρφωση με την απόφαση αυτή της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών (υπ. Γ. Παπακωνσταντίνου) ανέθεσε στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, (Ειδ. Γραμματέας Χριστοδουλάκης) την εκτέλεση της απόφασης και την πρόσληψη Συμβούλων κ.λπ. για το σκοπό αυτό.
Στη συνέχεια συστάθηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και προσδιορίσθηκε ο κατάλογος των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, ποσοστό άνω του 35% των δημόσιων υποδομών και 50% ποσοστό της ακίνητης δημόσιας περιουσίας που η αξία τους συνολικά είναι πολλαπλάσια των 50 δις ευρώ, το οποίο καθορίστηκε ως στόχος να εισπραχθεί, από την εκποίησή τους.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στα χέρια παχυλά αμειβομένων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων
Το Ταμείο παράλληλα με την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων συνέχισε την εκτέλεση του προγράμματος.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, από το Πρόγραμμα αυτό το Ελληνικό Δημόσιο, έχει αποκλειστικά μόνο δαπάνες για αμοιβές μισθούς και αποζημιώσεις, παχυλά αμειβομένων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων, χωρίς την εκτέλεση οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας και τη λειτουργία του.
Ο υπουργός ερωτάται σχετικά με το σύνολο των δαπανών και κάθε επιμέρους ποσό το οποίο δαπανήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων μέχρι την κατάργησή της, για το σύνολο των δαπανών για την ίδρυση και λειτουργία της Αν. Εταιρείας ΤΑΙΠΕΔ, για το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν για την πρόσληψη κάθε είδους συμβούλων και τα ονόματα των συμβούλων και το ύψος της καταβληθείσας αμοιβής, αλλά και για τις δαπάνες ταξιδιών (πού και ποιοι συμμετείχαν) για τον σκοπό των αποκρατικοποιήσεων.
Επίσης ζητείται από τον υπουργό να δοθούν στοιχεία για τον αριθμό και την ειδικότητα κάθε προσώπου μόνιμα συνεργαζόμενου με το Ταμείο και για τη συμφωνηθείσα αμοιβή του.
Ακόμα για το ποιο είναι το σύνολο των συμβασιοποιημένων αμοιβών τρίτων, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ταμείου και κάθε συμβατικής δαπάνης του Ταμείου για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Επίσης ζητείται ο αριθμός, το είδος και το στάδιο παραδοτέων των συμβεβλημένων συνεργατών - συμβούλων του Ταμείου που παραλήφθηκαν και εγκρίθηκαν (οριστικές, προμελέτες, οικονομικές, τεχνικές, νομικές). Καθώς επίσης ζητείται η κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται από τον Αλέξη Τσίπρα αν σκοπεύει να συνεχίσει την τακτική αυτή των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αδιαφανείς διαδικασίες.
left
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου