Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Βίαιη αναδιανομή 6 δισ.ευρώ, μισθοί στο έλεος του εργοδότη

Η πλέον βίαιη αναδιανομή εισοδήματος από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες, που υπολογίζεται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως, δρομολογείται με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
Η εγκύκλιος ουσιαστικά προβλέπει: Α) την ουσιαστική κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από Ατομικές Συμβάσεις και Β) την ισοπεδωτική συμπίεση των μισθών στα 429 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών και την σταδιακή στα 492,30 ευρώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Οι μειώσεις των μισθών θα ξεπεράσουν τα ονομαστικά όρια του 22% και του 32% (αφορά τους κατώτατους) και θα προσεγγίσουν μέχρι και το 40% σε κλαδικό επίπεδο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ για τους νέους έως 25 ετών που οι μισθοί τους έχουν διαμορφωθεί με κλαδικές συμβάσεις, οι μειώσεις θα γίνονται άμεσα με
διευθυντικό δικαίωμα αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 55%! Όλοι οι μισθοί των νέων έως 25 ετών, ανεξαρτήτως συμβάσης και ειδικότητας θα υπολογίζονται με βάση τα 510 ευρώ μεικτά, ή 429 ευρώ καθαρά, ενώ μπορούν να διατηρούν ανέπαφο μόνο το τμήμα του μισθού που υπερέβαινε τη σύμβασή τους. Οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών που αμείβονται με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Σύμβασης θα λαμβάνουν 586 ευρώ ή το αντίστοιχο κλιμάκιο της ίδιας σύμβασης.

Μισθολογικό "ριφιφί" στις κλαδικές

Ειδικότερα σε κλαδικό επίπεδο, με την εγκύκλιο του υπουργείου εκβιάζονται οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν τις αποφάσεις των εργοδοτών για δραματικές μειώσεις μισθών ως τα κατώτατα όρια, είτε μέσω νέας συμφωνίας ως τις 14 Μαϊου, είτε με ατομικές συμβάσεις (αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις) που θα φθάνουν τα νέα επίπεδα της Εθνικής Σύμβασης και θα συνομολογούνται εν τέλει υπό την απειλή της απόλυσης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

* Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που θα λήξει ή θα καταγγελθεί εξακολουθούν να ισχύουν για ένα τρίμηνο (μέχρι τώρα η μετενέργεια ήταν εξάμηνη) μετά τις 14 Φεβρουαρίου.

* Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί μέχρι την 14 Φεβρουαρίου ισχύουν για ένα τρίμηνο (δηλαδή μέχρι την 14 Μαΐου). Μετά το διάστημα αυτό παύει να ισχύει η μετενέργεια.

* Για τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει και έχει παρέλθει το εξάμηνο, η παράταση του τριμήνου δίνεται μόνο για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μετά το εξάμηνο οι συμβάσεις «έχουν πάψει να παράγουν έννομα αποτελέσματα ως συλλογικές συμβάσεις και οι όροι τους έχουν απολέσει τον κανονιστικό χαρακτήρα τους, παραμένουν δε στις ατομικές συμβάσεις ως απλοί ενοχικοί όροι».

* Από τις 14 Φεβρουαρίου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται για ορισμένο χρόνο ισχύος, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ ήδη 24 μήνες μέχρι την 14η Φεβρουαρίου ή και περισσότερο λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους (δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2013), εκτός κι αν λήγουν ή καταγγελθούν νωρίτερα.
Με βάση αυτές τις προβλέψεις.
*Οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων που δεν έχουν λήξει ή διανύουν το 6μηνο της μετενέργειας θα μειωθούν από τις 15 Μαΐου έως τα κατώτατα όρια της κλαδικής σύμβασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία νέας κλαδικής σύμβασης. Ο εργαζόμενος κατά το συγκεκριμένο διάστημα και μέχρι την υπογραφή νέας σύμβασης διατηρεί μόνο 4 επιδόματα, δηλαδή ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, τροποποιείται η ατομική σύμβαση του εργαζόμενου, χάνονται τα 4 επιδόματα, ενώ η διαπραγμάτευση ξεκινά από τα όρια των 510 ευρώ μεικτά.

*Οι μισθοί που διατηρούνται (τυπικά) στα επίπεδα της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης αφορούν όσες κλαδικές συμβάσεις έληξαν ως τις 14 Αυγούστου, έξι μήνες πριν την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Οι όροι των συμβάσεων αυτών διατηρούνται σε ατομικό επίπεδο και μπορούν να αλλάξουν με σύναψη ατομικής σύμβασης. Πρακτικά και εδώ η μείωση του μισθού μπορεί να φθάσει έως τα κατώτερα κλαδικά επίπεδα, αν δεν συναινέσει ο εργαζόμενος στους όρους που του επιβάλλει ο εργοδότης.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου