Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Guardian: «Κοιτάξτε τι συνέβη στην Αθήνα»

Δριμεία κριτική στις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασκεί στο σημερινό editorial του με τίτλο «Λιτότητα στην Ευρώπη: Μεγάλες σκοτούρες, μικρές σκέψεις» ο Guardian


Παρά την καταφανή αποτυχία του «Plan A» (όπως χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθείται εσχάτως), οι ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν, παρά την όποια χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων, να το θεωρούν ως βασικό, μετατρέποντας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ένα «μεγάλο πολιτικό όραμα σε όλο και μεγαλύτερα δεινά για την κοινωνία και προσκόμματα για την οικονομία… όπως συνέβη την περίοδο του μεσοπολέμου με τον κανόνα του χρυσού».
Δανειζόμενος μία μεταφορά του Γιάνη Βαρουφάκη για τις πιέσεις που ασκούνται από την ΕΕ, ο «Guardian» διερωτάται (μαζί με τον έλληνα οικονομολόγο), «αν μπορεί κανείς να τρέξει 100 μέτρα σπριντ σε 10 δευτερόλεπτα». «Σε μαστιγώνουν και σε απειλούν με αυστηρές κυρώσεις, αν πατώσεις. Καθώς ο Αύγουστος πλησιάζει ωστόσο και με τις επιδόσεις να εμφανίζουν επιδείνωση και όχι βελτίωση, οι επιστάτες αλλάζουν τροπάριο: ο στόχος παραμένει ο ίδιος, οι απειλές είναι εξίσου σοβαρές, αλλά η προθεσμία (εκπλήρωσης των υποχρεώσεων) παρατείνεται μέχρι το Δεκέμβριο περίπου. Εχουν λοιπόν χαλαρώσει οι γείτονές σου τα ηνία;». « Και βέβαια όχι», όπως αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα ο Βαρουφάκης. «Εχουν απλώς παρατείνει στο μέλλον τον (κατά Βαρουφάκη) “παράλογο μισανθρωπισμό τους”, μετατρέποντας σε αρετή μία άθλια πολιτική αποτυχία».
«Το ίδιο συμβαίνει», σύμφωνα με τον Guardian, «και με την ΕΕ…όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς επιβεβαίωσε αυτό το οποίο πολλοί υποψιάζονταν: η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σλοβενία, θα λάβουν επιπλέον χρόνο στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας». Παρά το γεγονός ότι «(η συγκεκριμένη πολιτική) χαιρετίστηκε από ορισμένους ως υπαναχώρηση της Ευρώπης, δεν πρόκειται», κατά τη βρετανική εφημερίδα, «σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο: δεν υπήρξε καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και, πολύ περισσότερο, καμία αντικατάσταση των περικοπών στις δαπάνες με άλλα οικονομικά μέτρα». Στην καλύτερη περίπτωση, η συγκεκριμένη πολιτική «θα επιτρέψει στο Παρίσι και στις άλλες πρωτεύουσες να ενεργοποιήσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας ξοδεύοντας περισσότερα π. χ για επιδόματα ανεργίας», μέτρα τα οποία «θα αμβλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν θα κάνουν τίποτα για την επίλυση της σοβούσας κρίσης».
«Κοιτάξτε τι έγινε στην Αθήνα….»
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ «υιοθέτησαν πλέον», κατά τον Guardian, «επισήμως τη γραμμή του (βρετανού υπουργού Οικονομικών) Τζορτζ Οσμπορν: μπορεί το “Plan A” να θεωρείται αποτυχημένο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει βασική επιλογή». Η συγκεκριμένη πολιτική είναι βεβαίως «καλύτερη από το τίποτα». Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες «άλλωστε δεν ήταν τόσο απερίσκεπτοι» ώστε «να διπλασιάσουν τη λιτότητα και να αυξήσουν τις περικοπές δαπανών». «Σε περίπτωση που έμπαιναν ποτέ στον πειρασμό να το κάνουν αρκεί μία ματιά στην Αθήνα για να δει κανείς το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό χάος που μπορεί να προκληθεί (sic)», υπογραμμίζει ο Guardian.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται εξάλλου ήδη σε βαθύ τούνελ», όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία προβλέπουν «ύφεση 0,6% εφέτος για την ευρωζώνη, έναντι 0,1% που ήταν οι εκτιμήσεις έξι μήνες πριν». Η βρετανική εφημερίδα «υπενθυμίζει» ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού το συγκεκριμένο ποσοστό εκφράζει απλώς το μέσο όρο των οικονομιών της ευρωζώνης, όπου οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών είναι, ως γνωστόν, τεράστιες, ειδικά όσον αφορά «την περιφέρεια του ευρωπαϊκού νότου». Αυξητικές τάσεις εμφανίζει επίσης και η ανεργία, η οποία εκτιμάται ότι θα διογκωθεί από το 12% που κυμαίνεται κατά μέσο όρο σήμερα. Στον αντίποδα βεβαίως, υπάρχει το παράδειγμα της Ιαπωνίας με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει, όπως γράφει ο Guardian, ανάπτυξη μόλις 0,7% μόλις έξι μήνες πριν και 1,7% τώρα, μετά την τονωτική ένεση στην οικονομία (από τον πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε).
Σε κίνδυνο ένα «μεγάλο πολιτικό εγχείρημα»
Οι ίδιοι «οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος»… με τον «γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να απευθύνει έκκληση τους ομολόγους του να δράσουν γρήγορα, επισημαίνοντας ότι έξι εκατομμύρια νέοι είναι εκτός εργασίας στην Ευρώπη… και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προειδοποιεί για επικείμενη “καταστροφή”, αν δεν βρεθούν δουλειές για τους νέους».
«Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» (ή αλλιώς «ευχολόγια», «fine words», κατά τον Guardian). «Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις οι Ευρωπαίοι είναι όλο και περισσότερο καχύποπτοι έναντι της ΕΕ». Κάτι που «δεν αποτελεί έκπληξη» για τον Guardian. Οπως καταλήγει άλλωστε η βρετανική εφημερίδα, «ένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κανόνα χρυσού που είχε εφαρμοστεί την περίοδο του μεσοπολέμου: με έναν μηχανισμό, δηλαδή, που προκαλεί όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά δεινά και προσκόμματα στην οικονομία».

To άρθρο του Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου