Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Ελληνική διάσωση για... χάρη της ευρωζώνης

Έτοιμο να προβεί σε μία νέα, και τούτη τη φορά επίσημη παραδοχή ότι κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης υπέπεσε σε λάθος υπολογισμούς, φέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται «αυστηρώς εμπιστευτικό» εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συντάκτες του κειμένου παραδέχονται ότι υποτίμησαν τη ζημιά που θα προκαλούσαν στην Ελλάδα οι συνταγές του Ταμείου για λιτότητα, αλλά επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα έδωσε στην ευρωζώνη τον απαραίτητο χρόνο να αποτρέψει τις επιτώσεις της στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο εσωτερικό έγγραφο με την επισήμανση «αυστηρώς εμπιστευτικό», το Ταμείο σημειώνει ότι υποτίμησε τη ζημιά που οι συνταγές του για λιτότητα θα έκαναν στην ελληνική οικονομία.
Ένας πιο αργός βηματισμός στο πρόγραμμα λιτότητας (με μετάθεση, για παράδειγμα, των στόχων) θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, αλλά κατά το Ταμείο, δεν ήταν πολιτικά εφικτός και «θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση».
Το έγγραφο, σύμφωνα με την WSJ, δεν προχωρά σε λεπτομέρειες για τις επιλογές που έκανε, ούτε εξηγεί γιατί συμφώνησε με αναλύσεις της τρόικας που αποδείχτηκαν λανθασμένες. Σημειώνει πάντως ότι επισήμανε ρητά τους κινδύνους από την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.
Κατά το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του δίνοντας την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βιώσιμο. Αυτό ανέφεραν και οι δηλώσεις των στελεχών του, μεταξύ τους και της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια, αναφέρει το Ταμείο στο έγγραφο που σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται να δημοσιευτεί εν μέρει την Πέμπτη.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου