Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Το 50% των διαδηλωτών για πρώτη φορά στους δρόμους

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπίγκλι της Κωνσταντινούπολης, το 70% των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί δεν αισθάνονται καμία σύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας ενώ το 53,7% δήλωσε ότι λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε τέτοια μαζική κινητοποίηση.


 Του Νιαζί Νταλιαντζή

Έσρα Ερκάν Μπιγλκίκ και η Ζέχρα Καφκασλί ρώτησαν περίπου 3000 διαδηλωτές του πάρκου μέσω των social media και βρήκαν τρομακτικά αποτελέσματα για την κοινωνικοπολιτική σύνθεση των διαμαρτυρόμενων.
Σχεδόν το 40% του κινήματος αποτελείται από νεαρούς ηλικίας 19 έως 25 ετών και το 24% από ανθρώπους ηλικίας 26-30.
Το γιγάντιο 92,4% των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις δηλώνουν ότι πήραν την απόφασή τους όντας αγανακτισμένοι από την αυταρχική συμπεριφορά του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 91,3%, μάλιστα, λέει ότι εκτός αυτού συμμετείχε εξαιτίας της αστυνομικής βίας απέναντι στους άλλους διαδηλωτές. Το 91,1% αναφέρει ανάμεσα στις αιτίες που το οδήγησαν να μπει στο κίνημα και την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση.
Το 56,2% βάζει ως βασική αιτία το κόψιμο των δέντρων, που οδήγησε στην κατάληψη του πάρκου Γκεζί στις 30 Μαΐου από τους πρώτους διαδηλωτές που ήρθαν αντιμέτωποι με επιχειρήσεις καταστολής από το επόμενο πρωί.
Μόνο το 7,7% των διαδηλωτών αντιπροσωπεύει εκείνους που συνασπίσθηκαν με το κίνημα εξαιτίας του πολιτικού του χαρακτήρα, ενώ το 81,2% χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «αναζητητή της ελευθερίας». Ακολουθεί ένα ποσοστό διαδηλωτών της τάξης του 64,5% που παρουσιάζονται να αποδέχονται σίγουρα τον χαρακτηρισμό «υλιστές».
Επίσης, το 54,5% δέχονται πως έχουν πολιτικό προσανατολισμό αν και το 92,1% αυτών δηλώνει πως δεν ψήφισε το κόμμα του Ερντογάν.
Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, το 96,7% απαιτεί να τεθεί ένα τέλος στην αστυνομική βία, το 96,1% ζητά σεβασμό προς τις ελευθερίες και το 37% την δημιουργία ενός νέου κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές ρώτησαν τους διαδηλωτές εάν θα προτιμούσαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Το 79,5% τάχθηκε εντελώς αντίθετα από μια τέτοια εξέλιξη αλλά ένα 6,6% δήλωσε την υποστήριξή του σε μια τέτοια εναλλακτική.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου