Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Το πάθος του Ανδρέα Λοβέρδου

Της Ευγενίας Λουπάκη

Λίγες μέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές και συγκεκριμένα ανήμερα την Πρωτομαγιά, σε μια από τις γνωστότερες κουτσομπολίστικες ιστοσελίδες (gossip), δημοσιεύτηκε -τελείως τυχαία- μια αγιογραφία του Ανδρέα Λοβέρδου, ως πρότυπου οικογενειάρχη. Και μάθαμε, εκτός από το αγαπημένο του φαγητό, και το αγαπημένο του παιχνίδι (play), που είναι το τέννις. Μάθαμε ότι παίζει συχνά τέννις, εκεί στα βόρεια-βόρεια προάστια όπου κατοικεί, όπως όλοι οι προνομιούχοι της πολιτικής, που αποφασίζουν για τις τύχες αυτών που ζουν στα νότια και δυτικά. Φυσικά, είχε προηγηθεί η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου: Ο κ. Λοβέρδος παίζων τέννις μετά του Αδώνιδος Γεωργιάδου, γνωστού και ως “μπουμπούκου”, ο οποίος βρισκόταν τότε ακόμα στο ΛΑΟΣ. Ε, εκεί στα βόρεια-βόρεια προάστια, συγχωνεύονται μέχρις εξαφανίσεως οι πολιτικές διαφορές - κυριαρχούν οι ταξικές εκλεκτικές συγγένειες.

Η έμφαση του -τελείως τυχαίου- αυτού δημοσιεύματος ήταν η αφοσίωση του κ. Λοβέρδου στην οικογένειά του: την σύζυγό του κ. Πηνελόπη Παπαϊωάννου, ωραιοτάτη πρώην αεροσυνοδό, και στα τρία παιδάκια τους. Λίγες μόνο μέρες πριν, είχε προηγηθεί η μανιώδης επίθεση του τότε υπουργού Υγείας στις σατανικές ιερόδουλες, αλλά και στους ανεύθυνους οικογενειάρχες, που κατά χιλιάδες συνουσιάζονταν άνευ προφυλακτικού, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους. Ενας αφοσιωμένος οικογενειάρχης δικαιούται, όπως καταλαβαίνετε, να οργισθεί μέχρι μανίας και να επιβάλει τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, προς διαφύλαξιν της υγείας της ελληνικής οικογενείας.
Η αφοσίωση του κ. Λοβέρδου στην οικογένειά του εκδηλώθηκε και παλιότερα, κατά περίεργη σύμπτωση πάλι παράλληλα με μια μανιώδη επίθεσή του σε άλλη ομάδα του ελληνικού πληθυσμού, τους δημοσίους υπαλλήλους. Ποιος δεν θυμάται την παροιμιώδους αγανακτήσεως ρήση του ότι στην Ελλάδα “ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν εννέα εκατομμύρια Έλληνες”;
Στο ένα αυτό εκατομμύριο, από αφοσίωση και μόνο, ο ίδιος προσέθεσε και έναν ακόμη: τη σύζυγό του. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 1782, της 12ης Νοεμβρίου 2010, διαβάζουμε ότι η κ. Πηνελόπη Παπαϊωάννου, με κοινή απόφαση Ρέππα, Σαχινίδη και Ντόλιου, μεταφέρθηκε σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. (Έφτιαξαν προσωποπαγείς θέσεις για πέντε πρώην υπαλλήλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την πρώτη εποχή του Μνημονίου, την εποχή δηλαδή που εξαπέλυαν τη σφοδρότερη επίθεση κατά του υπερτροφικού Δημοσίου και των τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων, δαιμονοποιώντας τους για όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.)
Γενικότερα ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται ως πολιτικός όχι του ψυχρού, τεχνοκρατικού υπολογισμού, αλλά του πάθους. Μια ματιά στο προσωπικό του ιστολόγιο, που δεν έχει ενημερωθεί από το 2011, μας πάει κατευθείαν σε φράσεις του γεμάτες πάθος και αγανάκτηση για τα πάθη των συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται στις ουρές. Οι φράσεις αυτές, στην κορυφή του μπλογκ, θέτουν δραματικά ερωτήματα: “Ποιον ρώτησε η εκάστοτε κυβέρνηση για το αν τα κάνει καλά; Ρώτησε κανέναν φουκαρά, που πάει από τις τρεις το πρωί, 78 χρόνων, και στήνεται στην ουρά για να εξεταστεί στη μία το μεσημέρι της άλλης μέρας; Ρώτησε αυτόν που πλήρωνε 42 χρόνια, γκαρσόνι ή σερβιτόρος, για να πάει να στηθεί ηλικιωμένος στην ουρά;”.

Ευτυχώς, στη νέα ιστοσελίδα του, ο κ. Λοβέρδος έχει προτάξει άλλη “famous quote” (διάσημη φράση), που αφορά τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους και δανειστές της, από δω και πέρα, την οποία πρέπει να διεξάγει “εθνικός διαπραγματευτής”. Ευτυχώς, διότι όσο νά 'ναι θα χτυπούσε άσχημα ο πόνος του για τους ηλικιωμένους που στήνονται στην ουρά για να εξεταστούν την άλλη μέρα (πώς φαίνεται ότι δεν έχει πάει ποτέ στο ΙΚΑ, ε; Ποια άλλη μέρα, χρυσέ μου;), όταν σήμερα στήνονται στις ουρές απελπισμένοι καρκινοπαθείς αναζητώντας μάταια τα φάρμακα που τους συντηρούν στη ζωή. Κι αυτή η σύγκριση ίσως θα οδηγούσε πολλούς να θυμηθούν μια εξίσου “παθιασμένη” αποστροφή του κ. Λοβέρδου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News", αποστροφή που έδειχνε τη μεγάλη πίστη του στα ιδανικά του Μνημονίου και που έδωσε τον τίτλο στην εφημερίδα: “Α. Λοβέρδος - Νέο Γουδή αν αποτύχουμε”.

Φυσικά, για να μην αδικούμε τον κ. Λοβέρδο, η φράση για τις ουρές αφορούσε το ΙΚΑ. Για την ακρίβεια, τους γιατρούς του ΙΚΑ, όπως και όλους τους γιατρούς, στους οποίους έχει επανειλημμένα εξαπολύσει μανιώδεις επιθέσεις. Διότι, πριν ανακαλυφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έφταιγαν οι γιατροί για ό,τι στραβό υπήρχε στον χώρο της Υγείας. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι έκανε μεγάλες τομές στο ΙΚΑ ο κ. Λοβέρδος. Χαρακτηριστική γιʼ αυτές είναι η σημερινή (6.6.2012) ανάρτηση στη σελίδα του πρώην υπουργού στο facebook. Γράφει ο χρήστης Mathew Vagionakis “Πήγα σήμερα το πρωί στο ΙΚΑ, να κάνω το προβλεπόμενο εμβόλιο στον γιο μου, που είναι ενάμισι χρονών και μου είπαν εμβόλια γιοκ! Εκτός αν το αγοράσω εγώ, λέει, και κάνει 50 ευρώ. Και δεν έχω 50 ευρώ γ... το... της... Μέχρι και τα παιδιά μας θα μας σκοτώσετε; Και γιʼ αυτό το χάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Γαμ... το... της... κ.λπ. κ.λπ.”.
Η αγανάκτηση των “χρηστών υγείας” (στο όνομα των οποίων έκανε τις τομές εναντίον των “συντεχνιών των γιατρών”), που γράφουν στον “τοίχο” του κ. Λοβέρδου, δεν διαρκεί δυστυχώς πολύ, σε αντίθεση με τις πολυάριθμες δικές του συνεντεύξεις, δηλώσεις και παρεμβάσεις παντός είδους, που φιλοξενούνται στον ίδιο τοίχο. Δεν διαρκεί, όχι γιατί λύνεται αυτομάτως το πρόβλημά τους με παρέμβαση του παθιασμένου πρώην υπουργού, αλλά επειδή σβήνονται σε χρόνο μηδέν, όπως καταγγέλλει άλλος διαμαρτυρόμενος.
Η νέα παθιασμένη παρέμβαση του κ. Λοβέρδου αφορά το Έθνος εν συνόλω. Επικαλούμενος την ιδιότητά του του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου (αναπληρωτής, για την ακρίβεια, σʼ ένα τμήμα του Παντείου χωρίς φοιτητές), προτείνει το μοντέλο του “εθνικού διαπραγματευτή”, που θα είναι μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής. Εμφανώς ανεφάρμοστη ιδέα, αλλά ο κ. Λοβέρδος οφείλει να είναι παρών. Στο Πανεπιστήμιο φυσικά ελάχιστα υπήρξε παρών, αφού σε ηλικία 40 χρόνων, το 1996, άφησε την πανεπιστημιακή καριέρα για την πολιτική και ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών. Ας μην αναρωτηθούμε γιατί δεν διόρθωσε τότε τη Δημόσια Διοίκηση και φτάσαμε στους λιβέλλους του 2010 εναντίον της. Ή γιατί δεν παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την κατάσταση, αν τον εμπόδιζαν να κάνει τις τομές μνημονιακού τύπου.
Μήπως λοιπόν, αυτό το πάθος δεν είναι παρά μόνον πάθος δημοσιότητας, πάθος εξουσίας; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στις... 35 φωτογραφίες παντός τύπου (ο Λοβέρδος σκεπτόμενος, ο Λοβέρδος αγορεύων, ο Λοβέρδος παίζων μπάσκετ - χα! όχι τέννις;), που κοσμούν την αρχική σελίδα του προσωπικού του ιστοτόπου...
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου