Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Οργή στο ΠΑΣΟΚ για τη «δεξιά κυβέρνηση» - Έξαλλη η Διαμαντοπούλου


Βράζει το ΠΑΣΟΚ. Μετά το δεύτερο πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος προστίθεται η οργή στελεχών για τους χειρισμούς του κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Ευ. Βενιζέλος επέλεξε την όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, ενώ οι επιλογές του προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη των κατηγορούν ότι «πέταξε λευκή πετσέτα» στο σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης. Έξαλλη φέρεται να είναι με την τοποθέτηση στο υπ. Παιδείας του Θ. Παπαθεοδώρου, η πρώην υπ. Παιδείας, Άννα
Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από την Ιπποκράτους εκδηλώνονται στο παρασκήνιο αντιδράσεις, καθώς αρκετά στελέχη θεωρούν ότι δεν δόθηκε μάχη για να αποτραπεί μια καθαρά δεξιά κυβέρνηση με γαλάζια στελέχη αλλά και για να εξασφαλιστεί η ουσία της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε αυτή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση στην κυβέρνηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας) προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρώην υπ. Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου καθώς ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπήρξε από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Η κ. Διαμαντοπούλου φέρεται να χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται εσωκομματικές κινήσεις εναντίον της. Φέρεται επιπλέον να απείλησε πως θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν ότι για την τοποθέτηση Παπαθεοδώρου επέμεινε η ΔΗΜΑΡ, ενώ συμφώνησε και ο Αντώνης Σαμαράς.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος έχουν προς το παρόν αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ωστόσο, οι ισορροπίες είναι εύθραυστες καθώς και τα δυο στελέχη είχαν αντιδράσει έντονα στην επιλογή Βενιζέλου να μη χρησιμοποιηθούν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασκούσαν κριτική για το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε φιλικά του πρόσωπα για την κυβέρνηση συνεργασίας, όπως ο υφ. Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ο υπ. Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος, αλλά και ο υφ. Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργος Βερνίκος.

Τα εν λόγω στελέχη ανέφεραν ότι πρόκειται για μια σκληρή δεξιά κομματική κυβέρνηση, «πλυντήριο της κυβέρνησης Καραμανλή» - λόγω της συμμετοχής αρκετών στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή - με τρεις φίλους του Βενιζέλου μέσα. Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει εξάλλου και η πρόταση Βενιζέλου στην ΚΟ να συμμετέχουν στην κυβέρνηση υποψήφιοι βουλευτές που δεν εξελέγησαν.

Από την πλευρά Βενιζέλου, συνεργάτες του τονίζουν ότι άφησε τα υπουργεία που σχετίζονται με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών (Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Υποδομών) στη ΝΔ, θεωρώντας ότι το κόμμα με τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη έχει την ευθύνη να διαχειριστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν επέμεινε στην παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Ανάπτυξης για λόγους ισορροπιών ο κ. Βενιζέλος. Ο Γιώργος Ζανιάς έμεινε εκτός κυβέρνησης επειδή το επιθυμούσε, ενώ σε ό,τι αφορά τον Τάσο Γιαννίτση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του προτάθηκε η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Όσον αφορά στην τοποθέτηση της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, σε αυτό φέρεται να προέβαλε αντιστάσεις ο κ. Σαμαράς.
tvx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου