Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Υπό στενή παρακολούθηση η δανειζόμενη Ελλάδα

Ρητές δεσμεύσεις ανέλαβε προχθές, αργά το βράδυ, στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Βενιζέλος ότι το κράτος εγκαταλείπει τους Έλληνες μικροεπενδυτές, κατόχους κρατικών ομολόγων, και δεν τους αποζημιώνει όπως τις τράπεζες, ενώ αποδέχθηκε πλήρως την απόφαση των 16 ομολόγων του για την άσκηση ασφυκτικής «εποπτείας» (στην ουσία εκχώρησης της πολιτικής διοίκησης - κυβέρνησης ζωτικών τομέων που συνθέτουν την εθνική κυριαρχία) και επιτήρησης της χώρας από την Κομισιόν, την τρόικα και την Ομάδα Δράσης (Task Force) υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, με την παρουσία «ανθρώπων" τους -"εμπειρογνώμονες" τους αποκαλούν- σε όλους τους καίριους τομείς της ελληνικής διοίκησης. Παράλληλα, το δέχθηκε κι αυτό ο κ. Βενιζέλος, θα ψηφισθεί ειδικός νόμος από την απερχόμενη Βουλή έτσι ώστε η αποπληρωμή του χρέους να γίνεται με απόλυτη
προτεραιότητα, δηλαδή να περνάει «μπροστά» και από τις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις κ.λπ.) για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του κράτους, η οποία τοποθετείται πλέον σε δεύτερη μοίρα.
Με αυτούς του κεντρικούς όρους «κλειδωμένους», αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα και τυπικά από την ομάδα εργασίας του Eurogroup το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων γύρω στα 10 μόνο θα διατεθούν σταδιακά στην επόμενη τριετία για την κάλυψη πραγματικών εθνικών αναγκών.
Στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου του Ecofin υπογραμμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης θα συνοδεύεται από την ενισχυμένη παρακολούθηση της διαδικασίας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ για την εξυγίανση του δημοσιονομικού τομέα διατηρείται το τέλος του 2014 ως καταληκτική ημερομηνία για την επαναφορά του δημ. ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ της χώρας.
Συγκεκριμένα, απαιτείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν θα υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ το 2012 και πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ για το 2013 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2014. Οι σχιζοφρενικές αξιώσεις συνδυάζονται και με τις σχιζοφρενικές διαπιστώσεις - προβλέψεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και της Κομισιόν, που διαβεβαιώνουν ότι οι παραπάνω στόχοι είναι συμβατοί με τους γενικούς στόχους δημοσίου ελλείμματος -7,3% του ΑΕΠ το 2012, -4,7% του ΑΕΠ για το 2013 και -2,2% του ΑΕΠ για το 2014. Δεν χρειάζεται μεγάλη δόση φαντασίας για το ποιος θα δει να περικόπτονται ακόμη περισσότερο μισθοί και συντάξεις για να συμπληρωθεί το οικονομικό κενό που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα
Το νέο πακέτο θα υιοθετηθεί τυπικά σήμερα από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία θα καθορίσει και τις δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα, οι οποίες, για το αμέσως προσεχές διάστημα, θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), Κλάους Ρέσλινγκ, το οποίο θα αναλάβει την κάλυψη της ευρωπαϊκής συνεισφοράς, πριν από τις 20 Μαρτίου θα εκταμιευθούν 5,9 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο 3,3 δισ. ευρώ και τον Μάιο 5,3 δισ. ευρώ.
Ο Ευ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η μετατροπή των δόσεων από τριμηνιαίες σε μηνιαίες δεν συνδέεται με κάποιες νέες διαδικασίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα διευθέτηση προκειμένου το ΕΤΧΣ να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του όσο γίνεται καλύτερα.
Ως προς την ελληνική δέσμευση που ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος: πως δεν θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση -άμεση ή έμμεση- των φυσικών προσώπων, κατόχων ελληνικών ομολόγων, που πήραν μέρος αναγκαστικά στο «κούρεμα» της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ το δικαιολόγησε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει αντιστάθμιση των απωλειών των φυσικών προσώπων γιατί θα βρισκόμασταν μπροστά σε ανάλογα αιτήματα και από άλλες -κοινοτικές και μη- χώρες, που οι ομολογιούχοι τους θα ζητούσαν κι αυτοί ανάλογες αντισταθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, μην έχοντας τι να πει, απάντησε πως αυτή είναι απόφαση του Eurogroup και ότι ο ίδιος δεν έχει τίποτε να προσθέσει, διότι δεν θεωρεί κατάλληλη τη στιγμή, αφήνοντας με αυτήν τη μικροπολιτική, προεκλογική αοριστολογία του να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί πως το ζήτημα αυτό έχει κλείσει οριστικά, μολονότι γνωρίζει ότι η παράκαμψη αυτής της ρητής συμφωνίας - δέσμευσης που ανέλαβε εξ ονόματος της Ελλάδας μόνον εύκολο δεν είναι να επιτευχθεί.
Ο Ευ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε επίσης, στο όνομα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι θα καταθέσει σύντομα σχέδιο νόμου για τη θέσπιση «δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού» στον οποίο θα πηγαίνουν οι πόροι των κοινοτικών δανειακών δόσεων και μέσω του οποίου θα υλοποιείται, κατ' απόλυτη προτεραιότητα, η εξυπηρέτηση (αποπληρωμή) του δημόσιου χρέους.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην προχθεσινή έκθεσή της προς το Eurogroup η τρόικα, βασιζόμενη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα του «κουρέματος» (PSI), προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα υποχωρήσει το 2020 στο 117,1% του ΑΕΠ, έναντι του 120,1% που η ίδια είχε αρχικώς προβλέψει.
Όπως είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, το Eurogroup αποφάσισε να επιταχυνθεί η εκταμίευση των πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, εξήγησε ο ίδιος, δίπλα στα 30 δισ. ευρώ που έχουμε πάρει για το PSI, στα 5,5 δισ. ευρώ για τους δεδουλευμένους τόκους, στα 35 δισ. ευρώ που διατίθενται προσωρινά από το ΕΤΧΣ υπό μορφή εγγυήσεων για να μπορέσει το ευρωσύστημα να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI, θα έχουμε και μια πρώτη δόση ύψους 25 περίπου δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι το συνολικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανέλθει στα 48 δισ. ευρώ, ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι πράγματι αυτό το ποσό έχει προβλεφθεί, αλλά θα δούμε αν πράγματι θα χρειασθούν τελικά τόσα πολλά χρήματα.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου