Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ποιοι λένε ψέμματα και ποιοι αλήθειες στον ελληνικό λαό;

Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει ποιοι λένε ψέμματα στον ελληνικό λαό και ποιοι αλήθειες. Τα ψέμματα τα έχει πει βέβαια η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία εμπαίζει εδώ και ένα χρόνο τον ελληνικό λαό. Πρόκειται για την κυβέρνηση η οποία αναβάλει την .... έλευση της ανάπτυξης κάθε έξι μήνες, αλλά και για την κυβέρνηση την οποία διαψεύδουν ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Αντίθετα οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι εκείνοι που κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και ποιοι είναι εκείνοι που του λένε την αλήθεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
1.  Η έκθεση του ΔΝΤ παραδέχεται κάποια πράγματα που επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και διαψεύδουν όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους. 
Στην έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρατηρήσεις όπως οι εξής: (I) παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε η επιβαλλόμενη με τα μνημόνια πολιτική λιτότητας (II) παραδοχή ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή το 2010, ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας διότι θα δημιουργούσε διεθνώς πανικό τύπου Lehman-Brothers  και ότι η αναδιάρθρωση με το PSI+ δεν ήταν αποτελεσματική, (III) παραδοχή ότι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις επενδύσεις. Υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι αυτές και άλλες παρόμοιες παραδοχές στην έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την κριτική που από την πρώτη στιγμή και σταθερά διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, ενώ παράλληλα διαψεύδουν όλους όσοι χαρακτήριζαν την κριτική και τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως «εκτός πραγματικότητας», «μη ρεαλιστικές» ή ακόμη και «ανύπαρκτες».
Αυτές οι παραδοχές του ΔΝΤ: (α) διαψεύδουν περίτρανα όλες τις  μνημονιακές κυβερνήσεις που διαρκώς θριαμβολογούσαν ότι «σώσαμε τη χώρα» και (β): καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Σαμαράς-Βενιζέλος  κορόιδευαν το πανελλήνιο όταν ισχυρίζονταν ότι το PSI+ καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Πριν κλείσει χρόνος από τον Φεβρουάριο 2012, χρειάστηκε νέα αναδιάρθρωση (Νοέμβριος 2012) που και αυτή άφησε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο όπως παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς η έκθεση του ΔΝΤ και λιγότερο εμμέσως ο κ. Στουρνάρας, (γ) διαψεύδουν όσους/ες μιλούσαν για μονοδρόμους, αφού η παραδοχή του φόβου κατάρρευσης της Ελλάδας δείχνει και ότι οι κυβερνήσεις διέθεταν διαπραγματευτικά όπλα και ότι οι απειλές για έξοδο από το ευρώ δεν ήταν παρά εκβιασμοί που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά δεδομένα.

2. Η έκθεση του ΔΝΤ περιέχει επίσης παρατηρήσεις που διαψεύδουν την συγκυβέρνηση Σαμαρά όταν μιλάει για success story, greecovery και μη λήψη νέων μέτρων. 
-Διότι όπως αναφέραμε ήδη το ΔΝΤ θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων το μη βιώσιμο του ελληνικού δημόσιου χρέους.
-Διότι στην έκθεση του ΔΝΤ όχι μόνο διευρύνεται κατά 1,5 δις ευρώ το χρηματοδοτικό κενό (11,1 δις)  για την τριετία 2014-2016 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, αλλά εντοπίζεται κενό ακόμη και για το 2014 ύψους 4,6 δις ευρώ. Το κενό αυτό (μαζί με εκείνο του 2015), δηλώνει το ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση πρέπει να πει πως θα το καλύψει μέχρι τέλος Αυγούστου φέτος. Και το ΔΝΤ αναφέρει τις συναφείς παρεμβάσεις: παράταση μέτρων που λήγουν , νέα μείωση φοροαπαλλαγών, νέες στοχευμένες περικοπές δαπανών ακόμη και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
-Διότι παρόλο στην έκθεση δεν αναθεωρούνται οι μακροιοικονομικές προβλέψεις παρατίθενται ωστόσο οι προβλέψεις του γενικού consensus όπου εκεί η ύφεση το 2013 είναι βαθύτερη (-4,9% του ΑΕΠ) ενώ υπάρχει ύφεση και το 2014 (-1,6% του ΑΕΠ).

3. Τα μνημονιακά προγράμματα ωστόσο στην πραγματικότητα πετυχαίνουν, γι’ αυτό τα συνεχίζουν επιθετικότερα.
Αυτό που δεν λέει η έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο,  αλλά το καταδεικνύει το γεγονός  της πίεσης που ασκεί για επιθετικότερη συνέχιση του παρόντος προγράμματος είναι ότι όσον αφορά τις βαθύτερες επιδιώξεις τους τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα πέτυχαν. Διότι, χάριν της κερδοφορίας μερικών μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, κατάφεραν να περικόψουν τους μισθούς πάνω από το 1/3, να απορρυθμίσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος ανοίγοντας νέα πεδία κερδοσκοπίας (πχ στην ιδιωτική ασφάλιση), να μπει συγκεκραμένο χρονοδιάγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Γι’ αυτό η έκθεση του ΔΝΤ πιέζει την συγκυβέρνηση για την επιθετικότερη εφαρμογή του μνημονίου με επιτάχυνση των μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αποκάλυψη ότι υπάρχουν σκέψεις για «ξένους μάνατζερ» στο ΤΑΙΠΕΔ, με επιτάχυνση της απορρύθμισης των επαγγελμάτων  (πχ μηχανικοί, δικηγόροι), οικονομικών κλάδων (πχ λιανεμπόριο) και τομέων (πχ ενέργεια), και με αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα με τρόπο που δεν αποκλείονται οι πλειστηριασμοί κατοικίας (άρα ο Σκορδάς κάτι ξέρει) .  

4. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής πορείας που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Τόσο οι παραδοχές του ΔΝΤ γι’ αυτή την εγκληματική πολιτική όσο και οι πιέσεις του για επιθετικότερη συνέχισή της, καθιστούν κατεπείγουσα την ανάγκη να διεκδικηθεί αλλαγή πορείας, έξω από τα δεσμά του Μνημονίου. Η πολιτική ανατροπή που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναδεικνύεται προϋπόθεση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου