ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ "ΦΤΩΧΟΥ" ΝΟΤΟΥ
Διαβάστε εδώ όλόκληρη την έκθεση
Αυστηρή προειδοποίηση για αύξηση των ανέργων στην ευρωζώνη αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, απευθύνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην ευρωζώνη επιπλέον 4,5 εκατομμύρια άνεργοι.
Σύμφωνα με την Οργάνωση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν
δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%. Η ILO εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που ανέρχεται στη ζώνη του ευρώ το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Ο γενικός διευθυντής της ILO, Χουάν Σομαβία, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής.
«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επισημαίνεται στη μελέτη.
Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετηθεί γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».
Βέβαια, η ILO , αντιπροτείνει μια κεϊνσιανή προσέγγιση, μέσω της οποίας προσφέρονται χρήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ως "δώρο" στους τραπεζίτες , χωρίς να γίνεται καν λόγος για την επιτακτική ανάγκη εθνικού και κοινωνικού ελέγχου των τραπεζών, μέσω της απόκτησης ονομαστικών μετοχών από το κράτος με δικαίωμα ψήφου. Έτσι τα οικονομικά βάρη μετακυλύονται εξολοκλήρου στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.
Η ILO ζητεί να υπάρξει μέριμνα «ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως παραδείγματα τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους» των σκανδιναβικών χωρών που συνδράμουν τους νέους με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά προσφέροντάς τους βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Στη Σουηδία, 46% των νέων που ζητούν δουλειά πέτυχαν να βρουν χάρη σ΄ αυτή την εγγύηση.
«Με μια στρατηγική ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικεντρωμένη στην απασχόληση, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος», υπογραμμίζει η ILO.
Κάτι τέτοιο βέβαια κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο , καθότι οι φτωχές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες είναι αυτές οι οποίες κατεξοχήν πλήττονται, υπόκεινται σε αντιαναπτυξιακές δεσμεύσεις οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διαρκή αύξηση της ανεργίας και της "ελαστικής" απασχόλησης. Είναι επιπλέον σαφές ότι στα πλαίσια ενός στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος , εξακολουθούν να ενισχύονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά και η ανάπτυξη για τις χώρες του Νότου συνιστά χίμαιρα.
iskra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου