Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: «Το νέο δάνειο σημαίνει νέα δεσμά, με νέο μνημόνιο και με νέα μέτρα»

Τη δική του πρόταση απέναντι στη συζήτηση που διεξάγεται σε Ελλάδα και Γερμανία για το ενδεχόμενο νεου δανείου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική προοπτική.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ του κόμματος, το νέο δάνειο δεν αποτελεί λύση, ενώ η συζήτηση περί αυτού σημαίνει «αυταπόδεικτη αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος βάρβαρης λιτότητας».
«Το νέο δάνειο σημαίνει νέα δεσμά, με νέο μνημόνιο και με νέα μέτρα. Σημαίνει το οριστικό τέλος της Ελλάδας ως μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Σημαίνει οριστική μετατροπή της χώρας σε οικονομική αποικία των δανειστών,
χωρίς δημόσια περιουσία και δημόσιο- κοινωνικό τομέα. Σημαίνει συνεχιζόμενη μετατροπή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γερμανική Ένωση ή Ένωση των δανειστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πρώτη κίνηση για έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η κατάργηση των μνημονίων. «Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας».
Παράλληλα δηλώνει ότι ως κυβέρνηση «δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η λύση για το ελληνικό πρόβλημα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος
Οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρονται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι
1. «ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων»,
2. «επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης»,
3. «αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου»,
4. «αποκατάσταση στα προ μνημονίου επίπεδα των κατώτατων μισθών, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και ανεργίας»,
5. «δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος»,
6. «ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός, παραγωγικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας»,
7. «ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων»,
8. «μέτρα κατά των ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών δομών»,
9. «προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύρια κριτήρια την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση για όλους», κά.

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου