Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Στη δίκη Μιχάηλ-Μουζούρη κρίνεται το δημοκρατικό πολίτευμα

Σε άλλες εποχές η μηνυτήρια αναφορά στελεχών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (Hλ. Παναγιώταρος, η πλειστάκις φυγοδικούσα κατηγορούμενη για το μαχαίρωμα Aφγανών προσφύγων Θέμις Σκορδέλη και άλλοι γνωστοί της λεγόμενης επιτροπής κατοίκων Aγ. Παντελεήμονα) θα είχε απορριφθεί ως ανυπόστατη. Το γεγονός ότι παραπέμπονται για να δικαστούν, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013 (στα δικαστήρια της Eυελπίδων, κτήριο 9, αίθουσα 7 – όπου σχεδόν απαιτείται η παρουσία κάθε πολίτη!) ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Kων/νος Mουτζούρης και ο γραμματέας του Eργατικού Eπαναστατικού Kόμματος Σάββας Mιχαήλ είναι ενδεικτικό του κλίματος της εποχής μας. (* Έξω από το δικαστήριο στις 9.00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης).
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους δυο κατηγορούμενους είναι «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Συγκεκριμένα, ο πρώην πρύτανης κατηγορείται ως υπεύθυνος για τη λειτουργία του εναλλακτικού ιστότοπου Athens Indymedia σε σέρβερ του Πολυτεχνείου – κατηγορία για την οποία έχει δυο φορές αθωωθεί. O Σάββας Mιχαήλ κατηγορείται για αντιφασιστική προκήρυξη του EEK τον Μάιο του 2009.

Το περίεργο είναι πως από όλες τις όλες οι συλλογικότητες που μετείχαν στην αντιφασιστική διαδήλωση της 9ης Μαΐου 2009 (αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά σωματεία και σύλλογοι) και στις οποίες εστάλη η ίδια μηνυτήρια αναφορά, όλες και όλοι εξαιρέθηκαν εκτός του π. πρύτανη και του Σάββα Μιχαήλ. Για το indymedia  βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά το γιατί. Έχουν (και εννοούμε την κυβέρνηση και τους φιλοκυβερνητικούς παράγοντες) προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να το κλείσουν ως μία φωνή που δε μιλάει τη γλώσσα τους και δεν υπακούει στις εντολές τους. Το Σάββα Μιχαήλ όμως γιατί; Γιατί είναι γιατρός; Γιατί είναι διανοούμενος της Αριστεράς, γνωστός σε όλο τον κόσμο, στην κυριολεξία; Γιατί είναι φιλόσοφος; Γιατί ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (είναι γραμματέας του EEK) χρόνια τώρα; Γιατί είναι σύζυγος της Κατερίνας Μάτσα που δίνει και η ίδια το δικό της αγώνα στο χώρο της απεξάρτησης εδώ και δεκαετίες; Ή μήπως, γιατί είναι – εκτός από όλα τα παραπάνω – και Εβραίος;

Διαβάστε επίσης:
Ίσως η δήλωση του κ. Mάριου Mπέζγου, κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών για τη δίκη του Σάββα Mιχαήλ, να λύνει κάποιες από τις απορίες αυτές:

Καταδικάζω την αντισημιτική δυσωδία

O κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών Mάριος Mπέζγος με μήνυμά του εκφράζει την αλληλεγγύη του στο διωκόμενο από τους ναζιστές της Xρυσής Aυγής Σάββα Mιχαήλ. Στο μήνυμά του αναφέρει:
« Φίλτατε Σάββα, συμπαρίσταμαι στα πάθη σου που είναι άλλωστε κοινά μας πάθη, απλώς εσύ έχεις το "προνόμιο" να τα υφίστασαι ενωρίς και εμφανώς, ενώ εμείς οι άλλοι θα τα υποστούμε αργότερα και με αλλιώτικους ίσως τρόπους. Σε κάθε περίπτωση και με την ιδιότητά μου ως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνω τα εξής:

"Απερίφραστα καταδικάζω κάθε αναρρίπηση οποιουδήποτε ολοκληρωτισμού στον τόπο μας σήμερα και ιδίως του λεγομένου "φαιού" ολοκληρωτισμού χιτλερικής προέλευσης, αντισημιτικής δυσωδίας και ρατσιστικής χροιάς. Με αφορμή την δίωξη του Σάββα Μιχαήλ Μάτσα για τις αντιρατσιστικές απόψεις του δηλώνω αλληλέγγυος σε αυτόν, όχι μόνο προσωπικά και φιλικά, αλλά και κοσμοθεωρητικά και φιλοσοφικά. Πιστεύω ότι ο αντισημιτισμός είναι αντιχριστιανισμός και ως συνειδητός θεολόγος με την πανεπιστημιακή ιδιότητα και την ακαδημαϊκή ευθύνη μου δηλώνω την πλήρη αντίθεσή μου στον αντισημιτισμό, ακριβώς επειδή υπερασπίζομαι τον χριστιανισμό, την εκκλησία και την Ορθοδοξία. Εύχομαι και ελπίζω στην πλήρη και σύντομη δικαίωση του Σάββα Μιχαήλ Μάτσα, καθώς επίσης στην εξάλειψη του αντιχριστιανικού - αντισημιτικού εξαμβλώματος από οποιονδήποτε κι αν εκπροσωπείται, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτορας
Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα, 31η Αυγούστου 2013».

Το σίγουρο είναι πως αν από αυτό το πλήθος των μηνυομένων η  εισαγγελία επέλεξε τον γραμματέα του EEK, δεν οφείλεται μόνο στην επαναστατική πολιτική του EEK -το οποίο από το 2009 είναι επίλεκτος στόχος των δυνάμεων καταστολής με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση στο μπλοκ του κατά την πρώτη διαδήλωση στη μνήμη του Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό της Aγγελικής Kουτσουμπού -, αλλά και στον βαθύ αντισημιτισμό και τη φασιστική νοοτροπία που κυριαρχεί σε τμήματα της κρατικής μηχανής. Φαίνεται ότι το Σαμπετάι (Σάββας) είναι επιλήψιμο όχι μόνο για τους ναζιστές που υποδαυλίζουν μια ολόκληρη εκστρατεία αντισημιτικού μίσους, αλλά και για τμήματα του νομικού συστήματος του κράτους. Το σίγουρο είναι πως η ίδια η μήνυση είναι αποκαλυπτική των διαδικασιών που συντελούνται, στο έδαφος της οικονομικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, με την υφέρπουσα σύμφυση του αντιδραστικού κράτους με το φασιστικό παρακράτος, τους νοσταλγούς του Παπαδόπουλου και τους υμνητές του Xίτλερ.

… Και το επίσης σίγουρο είναι πως αν τώρα ήρθαν για τον Σάββα Μιχαήλ, αύριο θα έρθουν για σένα. Και μετά, για μένα. Τόσο απλά, τόσο γρήγορα, τόσο σίγουρα.
«Στη Γερμανία οι ναζιστές πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, εγώ ήμουν προτεστάντης και γι’ αυτό δεν μίλησα. Μετά ήρθαν για μένα, αλλά μέχρι τότε δεν είχε μείνει πια κανείς να μιλήσει για μένα..»
Martin Niemoller

ΥΓ: «Η μάχη δεν πρόκειται να σταματήσει. Η δίκη θα είναι δύσκολη. Η υποστήριξη ήρθε από όλο τον κόσμο και όλες τις ηπείρους. Από τη μία πλευρά έχουμε αυτούς τους ανθρώπους που σε παγκόσμιο επίπεδο συνδράμουν για την αποφασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και από την άλλη πλευρά είναι το θράσος των ναζί, χέρι χέρι με τη θρασύτητα του δήθεν αντισυστημικού κράτους. Αλλά, το θέμα δεν είναι καν αυτοί. Το θέμα είναι εμείς που τους αφήνουμε και κάνουνε! Ως πότε; Ως πότε θα τους αφήνουμε να κάνουνε; Πάλι, επιστροφή στο φασισμό του ’30;…». Αυτά δήλωσε ο Σάββας Μιχαήλ στη συνέντευξη Τύπου για τη δίκη. Στην οποία, φυσικά, θα δώσουμε το παρόν. Για να μην έρθουν αύριο για μας.

Η Ελληνική δικαιοσύνη ενώπιον ενός κρίσιμου για το πολίτευμα διλλήματος

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Την Τρίτη (3/9/2013) δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Σάββας Μιχαήλ για το αδίκημα της «διέγερσης σε βιαιοπραγίες» που πλήττει την κοινή ειρήνη, εξαιτίας μιας πολιτικής προκήρυξης που καλούσε σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και κατήγγειλε τις πρακτικές των πογκρόμ και της βίας από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση αυτή δικάζεται μαζί με αυτήν του πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Μουζούρη ο οποίος, από την πλευρά του, κατηγορείται επειδή στο χώρο του Πολυτεχνείου στεγάζονταν ο αντιεξουσιαστικός διαδικτυακός τόπος Indymedia.

Και μόνο το γεγονός ότι διεξάγεται αυτή η δίκη είναι απαράδεκτο. Το ότι η εν λόγω υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε πριν φτάσει στο ακροατήριο εγείρει έντονα ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται την ελευθερία του λόγου, κυρίως δε όταν ο λόγος αυτός στρέφεται κατά συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, όλως τυχαίως στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Θυμίζουμε, προς ενίσχυση των ερωτημάτων αυτών, πως το 2010 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε –με αφορμή το αντισημιτικό βιβλίο του Κων/νου Πλεύρη– ότι ακόμα και ο ρατσιστικός και ναζιστικός λόγος εμπίπτει στο πεδίο προστασίας της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης. Έτσι, επικύρωσε την αθώωση του συγγραφέα του. Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος του 1979 ουσιαστικά έχει τεθεί σε αχρησία καθώς δε φαίνεται να αξιολογείται αρμοδίως πως στην Ελλάδα τίθεται ζήτημα ρατσιστικού λόγου που ωθεί στη βία.

Κατά τα λοιπά, τα μέλη του κόμματος της Χρυσής Αυγής ανενόχλητα και ατιμώρητα εφαρμόζουν το βίαιο πολιτικό τους πρόγραμμα εδώ και χρόνια σε βάρος αλλοδαπών, ομοφυλόφιλων, αντιρατσιστών και γενικώς όσων «παρεκκλίνουν», με εκατοντάδες προκηρύξεις, ανείπωτου μίσους μηνύματα στο διαδίκτυο και, πέραν όλων, ανοιχτά μισαλλόδοξες δηλώσεις της ηγεσίας της που κατεξοχήν εγείρουν στη διχόνοια το πολιτικό σώμα ωθώντας ευθέως και ρητά στη βία. Σαν να φαίνεται όμως πως το νεοναζιστικό πρόγραμμα, για κάποιους έλληνες εισαγγελείς, προστατεύει την ειρήνη των πολιτών, την τάξη και την ασφάλεια και, ως εκ τούτου, οφείλει να μην το διαταράσσει κανείς. Ούτε καν με προκηρύξεις. Για το λόγο αυτό, έχουμε τις αυριανές δίκες.

Κοινώς, η Χρυσή Αυγή, αφού βλέπει ότι δεν διώκεται για τις εγκληματικές πράξεις που τελούνται από τα μέλη της στο όνομα της ναζιστικής ιδεολογίας, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να χρησιμοποιήσει (και) τη δικαιοσύνη εναντίον των αντιπάλων της σε δίκες φρονημάτων.  Αν η επιλογή της δικαιωθεί, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η πρακτική της αυτή μόλις εγκαινιάστηκε.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Σάββα Μιχαηλ και τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ Μουτζούρη και την έντονη ανησυχία της για τις εν λόγω δίκες. Τονίζουμε πως ένα πράγμα είναι μια ολοένα και πιο ερμητικά εσωστρεφής ποινική δικαιοσύνη ακραίων συντηρητικών αντανακλαστικών, άλλο πράγμα όμως η ποινική αρωγή στο νεοναζισμό. Το πρώτο μπορεί να αξιολογηθεί ως υπηρεσιακά νοσηρό. Το δεύτερο όμως είναι αδιανόητο για το δημοκρατικό-φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος».
* Ρεπορτάζ Νόρα Ράλλη

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου