Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Αγιασμός με «νέο Λύκειο» και κουδούνι με απεργία διαρκείας

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ανοίγουν σήμερα τα σχολεία, τα οποία ωστόσο ξανακλείνουν από την επόμενη Δευτέρα με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από καθηγητές και δάσκαλους, ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία. Στο μεταξύ, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» που έχει ξεσηκώσει κριτική και πλήθος αντιδράσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ανεξάρτητος, Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης. Απόντες από την ψηφοφορία – ονομαστική μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – οι Γιοβανόπουλος των ΑΝΕΛ και Λυκούδης της ΔΗΜΑΡ.
Απεργιακό μέτωπο

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου, σε διαμαρτυρόμενη για τη διαθεσιμότητα και τις μετατάξεις εκπαιδευτικών αλλά και τις αλλαγές στο Λύκειο. Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.
Και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) κήρυξαν 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δάσκαλοι της δημόσιας εκπαίδευσης (ΔΟΕ) αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους αύριο ή μεθαύριο. Στη χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ διαπιστώθηκε πάντως κοινή βούληση για «τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου». Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Διαβάστε επίσης:

Χθες το πρώτο συλλαλητήριο

Για τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Προπύλαια.

Ψηφίστηκε το «νέο Λύκειο»

Στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι 98 από τους 100 βουλευτές του Β' Θερινού Τμήματος. Απουσίασαν ο Κ. Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Σπ. Λυκούδης από την ΔΗΜΑΡ.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 52 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Α. Λοβέρδος), κατά 45 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Ν. Νικολόπουλος και Π. Μουτσινάς), ενώ παρών δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης.
Κατά το κλείσιμο της συζήτησης που διεξήχθη σε έντονους τόνους, ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απηύθυνε έκκληση τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους μαθητές αλλά και τους γονείς να συμβάλουν σε κλίμα ομαλότητας ώστε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
«Αναμένω ότι όλοι -πολιτικοί, κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες, δάσκαλοι και καθηγητές- θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ομαλότητας στα σχολεία ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος. Μην κάνετε το λάθος. Η ελληνική οικογένεια έχει πολλά βάρη μην προστεθούν και άλλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει εισέλθει «σε μια ολισθηρά ατραπό». «Επιλέξατε ως πεδίο σύγκρουσης την εκπαίδευση για μικροπολιτικά οφέλη με ομήρους γονείς και μαθητές. Είναι επιλογή σας. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι πεδίο σύγκλισης και συναίνεσης» κατέληξε.

Το πολιτικό μέτωπο

Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αποτελέσει το προσεχές διάστημα ο χώρος της παιδείας.
Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αλλά και άλλων στελεχών της, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει πολιτική χροιά στην απεργία. Κινείται στη λογική «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει» χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητά απαντήσεις επί της ουσίας τονίζοντας ότι «η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης δεν επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια».

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου