Τον ισχυρισμό ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί η Αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το νέο εκλογικό σύστημα. Το σύστημα προβλέπει ξεχωριστή λίστα υποψηφίων δημάρχων και ξεχωριστή λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν τους πιο άξιους, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το πικρό ποτήρι των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών. Μεταπολιτευτικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν αφυδατώσει το πρωτογενές κύτταρο της δημοκρατίας, την Αυτοδιοίκηση, από κάθε
ίχνος αυτονομίας και λαϊκής πρωτοβουλίας. Και τώρα προσπαθούν να αποπολιτικοποιήσουν τις δημοτικές εκλογές και να θολώσουν τα νερά το βράδυ των εκλογών. Πρόκειται για όψεις της ίδιας τακτικής, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση της κρίσης είναι θέμα τεχνοκρατικής ικανότητας, που μόνο οι άξιοι διαθέτουν. Πρόκειται, δηλαδή, για επιχείρηση συγκάλυψης του αντικοινωνικού και αντιλαϊκού χαρακτήρα της κρίσης. Ταυτοχρόνως οι ένοχοι της κρίσης προσπαθούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να παρεμποδίσουν την έξοδο της χώρας από τις προδιαγραφές του Μνημονίου.
Η ρητορική της αποπολιτικοποίησης των δημοτικών εκλογών είναι βαθιά πολιτική και έχει πρόσημο αντιδραστικό. Εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τη διάσωση του μνημονιακού καθεστώτος. Αποκρύβει τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης από τις σκληρές ντιρεκτίβες του Μνημονίου. Και μετατρέπει την αναγκαία πολιτική διεκδίκηση σε μια υπόθεση διαχείρισης από τους πιο άξιους! Επιστροφή στην αριστοκρατία!
Αυτή η τακτική δείχνει πόσο καταστατική είναι πλέον η διάρρηξη των σχέσεων του δικομματικού συστήματος με τη δημοκρατία. Δεν ενδιαφέρονται να φανταστούν τρόπους αναζωογόνησης της λαϊκής συμμετοχής και ανάδειξης του πολίτη στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων. Αντιθέτως, λειτουργούν με το σύνδρομο του "εχθρού λαού" και συνεχώς κατασκευάζουν μια πολιτική μηχανική παράκαμψης της λαϊκής θέλησης. Πότε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή, πότε με αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα...
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική πλειοψηφία σκαρφίζεται εκλογικά συστήματα πλειοψηφικά, με τη φρούδα ελπίδα πως η κρυφή συνάθροιση μνημονιακών δυνάμεων θα κλέψει την ψήφο των πολιτών, εκμεταλλευόμενη γνωστά τοπικά πρόσωπα και διασωζόμενα τοπικά πελατειακά ή δυνάμει πελατειακά δίκτυα. Είναι μακριά νυχτωμένοι! Θα εκπλαγούν! Κι αν μάλιστα αποτολμήσουν το σενάριο της τριπλής κάλπης, θα μαυριστούν κατά συρροήν και στις τρεις κάλπες. Ίσως γι' αυτό συζητούν το ενδεχόμενο να προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές, ώστε να υπάρξει κάποιου είδους γραμμή ανασύνταξης του καταρρέοντος μνημονιακού μπλοκ. Γι' αυτό, τις τελευταίες μέρες, μαζί με το προσωπείο της "κοινωνικής ευαισθησίας" ο Σαμαράς (ακόμη και ο Στουρνάρας!) επιδίδονται... δι' αντιπροσώπων σε λεονταρισμούς, δίνοντας την εντύπωση επεξεργασιών για εκλογικό αιφνιδιασμό, που όμως θα αποδειχθεί βήμα στο κενό.

 http://www.avgi.gr