Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γκολφ Αφάντου: Τα όμορφα ακίνητα, εύκολα ξεπουλιούνται, της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη

Είναι εντυπωσιακή η σιγή που τηρείται από όλους εκφραστές της τοπικής εξουσίας, βουλευτές, δήμαρχο, περιφερειάρχη, με εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ, στην υπόθεση του ξεπουλήματος του γκολφ Αφάντου.
Κανένας δεν πτοήθηκε, όταν πριν από λίγες εβδομάδες η εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, σε κυριακάτικο φύλλο της, έφερε στη δημοσιότητα τη λίστα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί αποκαλύπτεται ότι η αξία ενός από τα καλύτερα “φιλέτα” πανελληνίως που πρόκειται να “αξιοποιηθεί” εκτιμάται μόλις σε 30 εκατ. ευρώ! Το ευτελές τίμημα δικαιολογεί απολύτως το χαρακτηρισμό “ξεπούλημα” αλλά και “οικονομικό έγκλημα”. Κανένας δεν ενοχλήθηκε, κανένας δεν θεώρησε σκόπιμο να διερευνήσει λίγο περισσότερο το ζήτημα, μόλις έγινε γνωστό ότι ,όταν η τρόικα εσωτερικού συνεννοείται με την τρόικα εξωτερικού για το ξεπούλημα του γκολφ Αφάντου, συνυπολογίζει και την απέραντη και πανέμορφη παραλία, όπου σε λίγο, κανένας Ροδίτης δεν θα έχει πρόσβαση, πέραν των πελατών του αγοραστή της έκτασης. Το τετραγωνικό μέτρο της χρυσοφόρας περιοχής πωλείται έναντι 15 ευρώ!!! Εξωφρενικό!!! Κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι κατατέθηκαν ήδη 7 προσφορές από ενδιαφερόμενους “επενδυτές”.
Κανένας από τους τοπικούς εκφραστές – τοποτηρητές της τρόικας εσωτερικού – εξωτερικού , δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει και με ποιούς όρους αποκρατικοποιείται (sic) γκολφ Αφάντου. Κι αν κάποιος από όλους αυτούς γνωρίζει, δεν θεωρεί σκόπιμο να ενημερώσει την τοπική κοινωνία.
Βεβαίως, το καταλυτικό όσο και αληθοφανές επιχείρημα όλων όσων σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα για το ξεπούλημα, είναι το εξής: ¨Προτιμάτε να βλέπετε το γκολφ σε αυτό το χάλι τόσες δεκαετίες, από τα αξιοποιηθεί, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί ο τουρισμός;”. Φυσικά κανένας δεν είναι ευτυχής με την εγκατάλειψη και την παρακμή, απόρροια της ανικανότητάς μας να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε ανάπτυξη την εποχή που το χρήμα έρεε άφθονο. Ούτε πρέπει να παραβλέψει κανείς το ότι σημαντική ευθύνη για τη μη αξιοποίηση του γκολφ έχουν κι εκείνοι οι οποίοι επικαλούνται το σημερινό χάλι για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημά του αντί πινακίου φακής.
Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα επιρρίπτουν την ευθύνη σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ), για ό,τι “αναπτυξιακό” δεν προχώρησε. Και δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει στη βάση που προωθείτο κατά καιρούς η “αξιοποίηση” περιοχών, όπως το γκολφ, το λιμανάκι της Λάρδου κλπ. Ευκαιριακά, χωρίς σχεδιασμό για την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να συνυπολογιστεί η επάρκεια φυσικών πόρων, ενέργειας κλπ, χωρίς περιβαλλοντική ευαισθησία.
Σήμερα λοιπόν που φτάσαμε στο αναπόφευκτο – στην κυβέρνηση να βιάζεται να ξεπουλήσει όσο – όσο κάποιο ακίνητο – φιλέτο, για να δείξει καλές επιδόσεις στην τρόικα εξωτερικού, οι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος, πρέπει να ζητήσουν επιτακτικά να διευκρινιστούν κάποια θολά σημεία. Όχι μόνο ως προς το πόσο θα πουληθεί η περιοχή και τι είδους επένδυση θα γίνει εκεί, αλλά και ποιό εργασιακό καθεστώς θα ισχύσει, μέσα στον εργασιακό μεσαίωνα που φρόντισαν εκ των προτέρων να διαμορφώσουν; Θα ωφεληθούν οι ντόπιοι εργαζόμενοι; Κι αν ναι, με τι είδους μισθούς; Ασίας; Ποιά θα είναι τα οικονομικά ωφέλη για τον τόπο, αν ο επενδυτής εν της αλλοδαπής μεταφέρει τα κέρδη του στο εξωτερικό; Και μην πει κανείς ότι το κράτος θα έχει έσοδα από τη φορολογία. Εξαρτάται αναλόγως του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύσει. Κι εδώ είναι ένα ακόμη κομβικό σημείο που πρέπει να διερευνηθεί. Τι γίνεται με τις Ειδικές Φορολογικές Ζώνες, για τις οποίες τόσος λόγος έχει προηγηθεί και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν “κράτος εν κράτει”;
Τίποτε από όλα δεν πτοεί ούτε προβληματίζει την ποικιλώνυμη τοπική ηγεσία. Το πιθανότερο είναι ότι, χωρίς να το καταλάβουμε, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων. Όμηροι της ίδιας λογικής των απειλών και των εκβιασμών που τόσο καλά ξέρουν να χρησιμοποιούν, ομολογουμένως αποτελεσματικά. Έτσι και τώρα, στην περίπτωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Απενεργοποιούν τις αντιστάσεις της ταλαιπωρημένης και εν πολλοίς εξαθλιωμένης κοινωνίας, βάζοντας στη μια πλευρά της ζυγαριάς το ξεπούλημα και στην άλλη, την απειλή για νέα μέτρα.

www.grafida.net via tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου