Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Δικαστήριο Ισραήλ: Ατύχημα ο θάνατος της ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι

Ο ισραηλινός στρατός δεν φέρει καμία ευθύνη για το θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας, Ρέιτσελ Κόρι, η οποία το 2003 έχασε τη ζωή της από ισραηλινό εκσκαφέα στη Λωρίδα της Γάζας, έκρινε την Τρίτη ισραηλινό δικαστήριο της Χάιφα, κάνοντας λόγο για «ατύχημα».
Η 23χρονη Κόρι βρήκε τραγικό θάνατο το 2003 όταν καταπατήθηκε από ισραηλινό εκσκαφέα, ενώ διαδήλωνε εμποδίζοντας την κατεδάφιση παλαιστινιακής κατοικίας από Ισραηλινούς στη Ράφα. Βρισκόταν στην περιοχή μαζί με μια ομάδα άλλων επτά ακτιβιστών από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όλοι τους μέλη της «Διεθνούς Κίνησης Αλληλεγγύης».
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους του οδηγού», ανέφερε ο δικαστής, διαβάζοντας την απόφαση. «Απορρίπτω τη μήνυση. Δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο ότι το κράτος
πρέπει να πληρώσει», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν τους ακτιβιστές μακριά από το σημείο.
Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του μετά το θάνατο της 23χρονης ακτιβίστριας, εξέφραζε τη θλίψη του για τον τραγικό της θάνατο, χαρακτηρίζοντάς τον «θλιβερό ατύχημα», ωστόσο κατηγορούσε τα μέλη της ομάδας για «ανευθυνότητα», καθώς «ηθελημένα βρίσκονταν σε μια περιοχή που αποτελεί ζώνη μάχης».
Οι γονείς της Ρέιτσελ Κόρι, που είχαν τη καταθέσει μήνυση κατά του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, δήλωσαν απογοητευμένοι από τη δικαστική απόφαση.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου