Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Λευτεριά στη Σωσώ»!

Της Βάλιας Μπαζού

Το σύνθημα αυτό δονεί με δόση πικρού χιούμορ τη Φωκίωνος Νέγρη και τα πέριξ, αφού η άτυχη Σωσώ, η λεχώνα γατούλα με τα νεογέννητα γατάκια της, εγκλωβίστηκε - μαζί κάθε έννοια εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης- μέσα στη δημοτική αγορά της Κυψέλης κατά την επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα της 18ης Αυγούστου.
Η Σωσώ από τότε, εδώ και δέκα ημέρες, βρίσκεται σε ομηρεία αφού τα ΜΑΤ καραδοκούν νυχθημερόν για να αντιμετωπίσουν τους αόρατους εχθρούς που επιβουλεύονται τη δημοτική …decadence που έχει «ποτίσει» τα θεμέλια του εμβληματικού κτηρίου της δημοτικής αγοράς.
Όπου αόρατοι εχθροί είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι οι οποίοι πριν από επτά χρόνια έσωσαν το κτήριο ακυρώνοντας τα σχέδια της τότε δημοτικής αρχής για τη δημιουργία πολυώροφου εμπορικού κέντρου και γκαράζ.
Επί έξι χρόνια στη δημοτική αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα με αιχμή τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ένα πείραμα που παρά τα λάθη του και τις παιδικές του ασθένειες άρχισε να κερδίζει το στοίχημα, να παράγει έργο και να κερδίζει την αποδοχή ακόμα και των πιο δύσπιστων.
Ένα πείραμα που δυσφημίστηκε δεόντως με αποκορύφωμα τις ανυπόστατες καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές και διακίνηση ναρκωτικών εντός της Αγοράς. Και αυτές οι ανυπόστατες καταγγελίες οδήγησαν στην ανακατάληψη του κτηρίου από τα ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα που βέβαια δεν εντόπισε τίποτε το επιλήψιμο όπως εκ των υστέρων παραδέχθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς: «οι φήμες αποδείχθηκαν μόνο φήμες, καθώς δεν βρέθηκε στον χώρο τίποτα επιλήψιμο».
Το γεγονός είναι πάντως ότι εδώ και 10 μέρες η δημοτική αγορά δεν λειτουργεί, τα ΜΑΤ παραμένουν σε θέση μάχης και ο δήμος έχει διάφορα θολά σχέδια για το μέλλον του ιστορικού κτηρίου αν και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για άλλης μορφής αξιοποίηση και ότι θα επαναλειτουργήσει η αγορά των βιοκαλλιεργητών, το σχολείο για μετανάστες και τα συσσίτια για τους άπορους της περιοχής. Ο δήμος υποστηρίζει ακόμα ότι θα προχωρήσει μόνον σε εργασίες συντήρησης και στην κατασκευή βιοκλιματικής στέγης, σχέδια, που δεν συνάδουν με την συνεχή παρουσία στην περιοχή μιας διμοιρίας των ΜΑΤ επί δέκα ημέρες και που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς τσαμπουκαλίδικη ανακατάληψη της δημοτικής αγοράς τα μαύρα μεσάνυχτα και χωρίς να τεθεί σε ομηρεία ακόμα και η Σωσώ…
Επισημαίνεται ότι από το 2006 που άνοιξε το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς αφού συγκεντρώθηκαν 4.000 υπογραφές πολιτών, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις – παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Παράλληλα κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων, κάθε Τετάρτη γίνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών και κάθε Σάββατο φιλοξενείται λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών ενώ κάθε μέρα γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.
ΥΓ
Φαίνεται, πάντως, ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ περισσεύουν και με το παραπάνω διαφορετικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα είχε δεσμεύσει εδώ και 10 ημέρες μια διμοιρία για να «προστατεύει» από αόρατους εχθρούς τη δημοτική αγορά της Κυψέλης.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου