Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

4 χρόνια από τότε που έσπασε ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας

“Αυτό το ταξίδι στη Γάζα, το πρώτο ταξίδι στη Γάζα, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει μόνο όταν θα ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε, ως τότε εμείς θα κάνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ό,τι μπορούμε, για να ανοίξει η Μεσόγειος θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ, να πάψει να υπάρχει”.Βαγγέλης Πισσίας
Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2008, και λίγους μήνες πριν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008, δύο ξύλινα ελληνικά πλοία φορτωμένα με 44 ακτιβιστές από 17 διαφορετικές χώρες κατάφεραν αυτό που κανένα άλλο σκάφος είχε καταφέρει εδώ και 41 χρόνια, έσπασαν, δηλαδή, το θαλάσσιο αποκλεισμό που το Ισραήλ είχε μονομερώς επιβάλει στη Γάζα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η αποστολή ήταν το πνευματικό τέκνο του Κινήματος για μια Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza Movement), το οποίο ιδρύθηκε το 2006, και αποφάσισε ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να σπάσει ο αποκλεισμός ήταν μέσω της θάλασσας.
Ωστόσο, το εγχείρημα ήταν γεμάτο καθυστερήσεις και κινδύνους από την αρχή και σύμφωνα με τα λόγια του Paul Larudee από την ομάδα: "Αυτό το έργο πέθανε χιλιάδες θανάτους και κάθε φορά που ήταν έτοιμο να πεθάνει, κάτι καινούργιο, κάποιος καινούργιος ερχόταν και έμπαινε μπροστά για να
σώσει το εγχείρημα".
Το τελευταίο τέτοιο πρόσωπο ήταν ο Βαγγέλης Πισσίας, ένας Έλληνας που το παλαιστινιακό ζήτημα
τον είχε αγγίξει κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων στην Αίγυπτο και ο οποίος ανέλαβε να βρει τα σκάφη για την ομάδα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η αποστολή στη Γάζα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν την επικίνδυνη φύση της αποστολής. Προηγούμενες προσπάθειες είχαν ματαιωθεί, μέχρι και πλοία είχαν ανατιναχθεί. Ακτιβιστές είχαν βρεθεί νεκροί σε ύποπτες συνθήκες.
Το “Γάζα Ερχόμαστε” είναι ένα ειδικό ντοκιμαντέρ που εξιστορεί την ιστορία του εγχειρήματος για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας από τη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, διερευνά τα κίνητρα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την επικίνδυνη, αλλά επιτυχημένη αποστολή.
Αφηγείται επίσης πώς οι βάρκες ετοιμάστηκαν κρυφά σε ελληνικά ναυπηγεία, τις προσπάθειες για να ματαιωθεί η αποστολή και γιατί το εγχείρημα ήταν φορτωμένο με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία που έπρεπε να πετύχει.
Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από το Αλ Τζαζίρα κι έχει τη σφραγίδα πολλών Ελλήνων και Αράβων δημιουργών. Ανάμεσά τους οι δικοί μας Νασίμ Αλατράς (παραγωγός) και Νίκος Ζηργάνος (σεναριογράφος). Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Γιώργος Αυγερόπουλος και Γιάννης Καρυπίδης, η διεύθυνση παραγωγής είναι της Αναστασίας Σκουμπρή, η μουσική του Γιάννη Παξεβάνη, η διεύθυνση φωτογραφίας των Γιάννη Αυγερόπουλου και Γιώργου Αλεξόπουλου, η ηχοληψία του Κώστα Καταληματία και το μοντάζ των Γιάννη Μπιλίρη και Άννας Πρόκου. Την αραβική και αγγλική έκδοση του ντοκιμαντέρ επιμελήθηκαν ο Σάαντι Αλ-Αγιούμπι και η Δανάη Λιβαδά αντίστοιχα.
www.left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου