ωστόσο την ίδια ώρα έναν πρωτοφανή
φαβοριτισμό απέναντι σε κάποιους, καθώς θέτει “κόκκινες γραμμές” αποκλειστικά
και μόνο στο να μη θιγούν τα ειδικά μισθολόγια ομάδων, όπως είναι οι δικαστικοί,
οι αξιωματικοί, οι αστυνομικοί, οι διπλωματικοί και οι μητροπολίτες. Και αυτό το
είχε επιλέξει ήδη προεκλογικά, έστω και αν κάτι τέτοιο σημαίνει πως ευρύτερες
ομάδες φορολογουμένων θα αναλάβουν να σηκώσουν με πρόσθετα μέτρα λιτότητας και
φόρων το συνεπαγόμενο δημοσιονομικό βάρος, τα λεγόμενα “ισοδύναμα”.
Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει και τα πιο σκληρά μέτρα χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, παρά μόνον τα αυτονόητα και αυτά, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και μόνο (π.χ. για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, από την οποία, ασφαλώς, μόνο η πραγματική οικονομία δεν πρόκειται να ωφεληθεί, αφού σχεδόν στο σύνολό του το ποσό αυτό προορίζεται για τις τράπεζες...). Πολλά από αυτά αναμένεται να “κλειδώσουν” στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα και ενώ στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για βάρβαρες ρυθμίσεις όπως είναι, ενδεικτικά, οι μειώσεις των συντάξεων από τα 600 ευρώ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Η ελληνική κοινή γνώμη, έστω και ενστικτωδώς, “πάγωσε” με το (εύλογα εκληφθέν και ως σαρδόνιο) υπονοούμενο που έκρυβε η φράση “excellent meeting” την οποία χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν για να περιγράψει το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης του ίδιου και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς και της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ με το οικονομικό επιτελείο.
Όχι άδικα, αφού σήμερα το πρωί μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα μέτρα για να επιλεγούν εκείνα που θα περιληφθούν στο πακέτο της διετίας 2013 - 2014 και να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών. Εκτός από τις περικοπές ακόμη και σε χαμηλές συντάξεις οι οποίες ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο (μελετάται η πρόταση του ΚΕΠΕ για περικοπή από 3 έως 5% κλιμακωτά στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ) στο τραπέζι παραμένει -εναλλακτικά προς την παραπάνω μείωση- και η πρόταση για περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ (αφορά 820.000 συνταξιούχους) κατά 30 ευρώ, δηλαδή να πέσει από τα 360 ευρώ μηνιαίως στα 330 ευρώ. Συνολικά, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις υπολογίζεται ότι θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ άγριο μαχαίρι θα πέσει και στα κοινωνικά επιδόματα, η Υγεία θα περικοπεί στο τετραπλάσιο του αρχικώς προβλεπομένου, κατά 1,2 δισ. ευρώ αντί για 300 εκατ. ευρώ. Το “κόψε - ράψε” στις λεπτομέρειες του πακέτου είναι πιθανό να μην ολοκληρωθεί ούτε σήμερα, αλλά στην ουσία να συμφωνηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να φέρνει (λ.χ. συνέχιση του εκβιασμού και της τρομολαγνείας για έξοδο από ευρώ, για αναβολή της επόμενης δόσης και όλα αυτά που επαναλαμβάνονται ανελλιπώς και με απόλυτη συνέπεια ανά τρίμηνο στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων προκειμένου να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τις εκάστοτε εξαγγελίες μέτρων...).
Μετά την προχθεσινή σύσκεψη του υπουργού, του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη με τους επικεφαλής της τρόικας, μπορεί να έμειναν μερικά κενά για τη σημερινή σύσκεψη (όπως είναι για παράδειγμα τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα "διασωθούν"...) ωστόσο μπήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι:
Περικοπές στις συντάξεις με ιδιαίτερα μεγάλο “ψαλίδι” (με σειρά εναλλακτικών προτάσεων να έχει κατατεθεί, ακόμη δε και για κλιμακωτές μειώσεις από τα... 600 ευρώ!).Πριόνισμα του εφάπαξ. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Περικοπές στα κοινωνικά εισοδήματα. Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Μείωση προσωπικού. Κλείσιμο φορέων και οργανισμών. Αναθεώρηση συστήματος προαγωγών. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Περαιτέρω μείωση φαρμακευτικής δαπάνης.
"Ψυλλιασμένη" η τρόικα με τα ισοδύναμα
Αναφορικά με τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα, η μεν δανειακή σύμβαση προβλέπει μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά μέσον όρο στο 12%, η δε κυβέρνηση ψάχνει να μεταφέρει στους ώμους άλλων κατηγοριών πολιτών τα λεγόμενα "ισοδύναμα”, έστω και αν επικαλείται για λόγους εντυπώσεων ως δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, περικοπές από 10% έως 20% σε υποτιθέμενους “ανώδυνους” για τους πολίτες κωδικούς τύπου... “μισθώματα", "προμήθειες", "επιχορηγήσεις", χωρίς ωστόσο να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν δύο χρόνια τώρα οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις να μην έχουν καταφέρει να "ανακαλύψουν" ελαστικές δαπάνες που κόβονται με τόση ευκολία και τόσο γρήγορα αλλά να λαμβάνουν άλλα, δυσάρεστα μέτρα. Από την πλευρά της, πάντως, η τρόικα δείχνει να μην πείθεται από τις υποσχέσεις για μείωση προμηθειών κ.λπ., καθώς ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 6,61 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 2.982 εκατ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,63 δισ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των νοσοκομείων, άλλα 771 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 907 εκατ. ευρώ σε χρέη υπουργείων και 329 εκατ. ευρώ σε οφειλές άλλων νομικών προσώπων.
Ας σημειωθεί ότι η μεν κυβέρνηση επιμένει αναφερόμενη στα μέτρα να μιλάει για “μέτρα 11,5 δισ. ευρώ” (για τη διετία 2013 - 2014) ωστόσο ο συνδυασμός αυτών με τα μέτρα του 2012 (περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ) αλλά και με την κάλυψη των εφετινών δημοσιονομικών αποκλίσεων, ενδέχεται να εξακοντίσουν το τελικό πακέτο στα 17 δισ. ευρώ. Και, βεβαίως, δεν έχει συνυπολογιστεί στο ποσό αυτό η άρνηση της τρόικας να δεχτεί ως όφελος από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ποσό 3,8 δισ. ευρώ (αυτό το κατεβάζει στα 1,9 δισ. ευρώ)...
Άλλες εκκρεμότητες, εκτός από τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, είναι η λεγόμενη “εξισωτική αποζημίωση” των κτηνοτρόφων, η οποία ισοσταθμίζει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Αυτό που επανεξετάζεται είναι να μην κοπεί (κατά 40%) το επίδομα που χορηγείται σε 110.000 αγροτοκτηνοτρόφους για εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ, και το θέμα της εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε δέκα δόσεις, το οποίο “καίει” εκατομμύρια φορολογούμενους..
Επιφυλάσσονται οι δανειστές για τις δόσεις φόρου
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας υπήρξαν αρνητικοί στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για πληρωμή του εκκαθαριστικού έως και σε 10 δόσεις, καθώς θα μεταφέρει και μετά τον Φεβρουάριο του 2013 (έως 28.2.2013 μπορούν να προσμετρούνται έσοδα στο 2012) ένα σημαντικό ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,1 δισ. που θα βεβαιωθούν με τα εφετινά εκκαθαριστικά. Η τρόικα θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή ανοίγει μεγάλη «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό. Η άρνηση που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών το ανάγκασε να εξετάσει λιγότερο ήπια εναλλακτική η οποία θα προβλέπει τη μείωση των δόσεων σε έξι με επτά και τη μείωση του ορίου εισοδήματος γύρω στα 60.000 ευρώ (αντί 100.000) για την ένταξη στη ρύθμιση.
www.avgi.gr
Η ατελέσφορη αρχική κρούση της Αθήνας στην τρόικα να υποκατασταθεί μέρος των
χρημάτων που θα εξοικονομηθούν για τη διετία 2013 - 2014 μέσω περικοπής δαπανών,
από εισπρακτικά μέτρα (με το αιτιολογικό ότι μόνο το κόψιμο εξόδων δεν αρκεί)
και το επίσης μη αποδεκτό από τους δανειστές της χώρας πρόσφατο αίτημα για το
αντίστροφο αυτή τη φορά (να υποκατασταθεί δηλαδή μέρος των εσόδων που δεν θα
εισπραχθούν εφέτος εάν η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το
οικονομικό έτος 2012 κατατμηθεί σε πολλές δόσεις από περικοπή δαπανών)
καταδεικνύουν αφενός τον όλο παραλογισμό της μνημονιακής πολιτικής αφετέρου την
απουσία στοιχειώδους συνέπειας εκ μέρους της Αθήνας ως προς το τι είδους
πολιτική προκρίνει για να ικανοποιήσει τις εκάστοτε απαιτήσεις των πιστωτών. Το
ακόμη χειρότερο όμως είναι πως η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίζεται
υποχωρητική σε όλα τα μέτωπα απέναντι στην τρόικα, αφήνοντας έκθετους τους
πολίτες (για παράδειγμα υπαναχωρεί από το αρχικό σχέδιο να πληρωθεί ο φόρος έως
και σε 10 μηνιαίες δόσεις αφού πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους
φόρους και τα χαράτσια) προβάλλοντας Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει και τα πιο σκληρά μέτρα χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, παρά μόνον τα αυτονόητα και αυτά, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και μόνο (π.χ. για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, από την οποία, ασφαλώς, μόνο η πραγματική οικονομία δεν πρόκειται να ωφεληθεί, αφού σχεδόν στο σύνολό του το ποσό αυτό προορίζεται για τις τράπεζες...). Πολλά από αυτά αναμένεται να “κλειδώσουν” στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα και ενώ στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για βάρβαρες ρυθμίσεις όπως είναι, ενδεικτικά, οι μειώσεις των συντάξεων από τα 600 ευρώ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Η ελληνική κοινή γνώμη, έστω και ενστικτωδώς, “πάγωσε” με το (εύλογα εκληφθέν και ως σαρδόνιο) υπονοούμενο που έκρυβε η φράση “excellent meeting” την οποία χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν για να περιγράψει το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης του ίδιου και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς και της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ με το οικονομικό επιτελείο.
Όχι άδικα, αφού σήμερα το πρωί μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα μέτρα για να επιλεγούν εκείνα που θα περιληφθούν στο πακέτο της διετίας 2013 - 2014 και να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών. Εκτός από τις περικοπές ακόμη και σε χαμηλές συντάξεις οι οποίες ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο (μελετάται η πρόταση του ΚΕΠΕ για περικοπή από 3 έως 5% κλιμακωτά στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ) στο τραπέζι παραμένει -εναλλακτικά προς την παραπάνω μείωση- και η πρόταση για περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ (αφορά 820.000 συνταξιούχους) κατά 30 ευρώ, δηλαδή να πέσει από τα 360 ευρώ μηνιαίως στα 330 ευρώ. Συνολικά, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις υπολογίζεται ότι θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ άγριο μαχαίρι θα πέσει και στα κοινωνικά επιδόματα, η Υγεία θα περικοπεί στο τετραπλάσιο του αρχικώς προβλεπομένου, κατά 1,2 δισ. ευρώ αντί για 300 εκατ. ευρώ. Το “κόψε - ράψε” στις λεπτομέρειες του πακέτου είναι πιθανό να μην ολοκληρωθεί ούτε σήμερα, αλλά στην ουσία να συμφωνηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να φέρνει (λ.χ. συνέχιση του εκβιασμού και της τρομολαγνείας για έξοδο από ευρώ, για αναβολή της επόμενης δόσης και όλα αυτά που επαναλαμβάνονται ανελλιπώς και με απόλυτη συνέπεια ανά τρίμηνο στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων προκειμένου να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τις εκάστοτε εξαγγελίες μέτρων...).
Μετά την προχθεσινή σύσκεψη του υπουργού, του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη με τους επικεφαλής της τρόικας, μπορεί να έμειναν μερικά κενά για τη σημερινή σύσκεψη (όπως είναι για παράδειγμα τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα "διασωθούν"...) ωστόσο μπήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι:
Περικοπές στις συντάξεις με ιδιαίτερα μεγάλο “ψαλίδι” (με σειρά εναλλακτικών προτάσεων να έχει κατατεθεί, ακόμη δε και για κλιμακωτές μειώσεις από τα... 600 ευρώ!).Πριόνισμα του εφάπαξ. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Περικοπές στα κοινωνικά εισοδήματα. Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Μείωση προσωπικού. Κλείσιμο φορέων και οργανισμών. Αναθεώρηση συστήματος προαγωγών. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Περαιτέρω μείωση φαρμακευτικής δαπάνης.
"Ψυλλιασμένη" η τρόικα με τα ισοδύναμα
Αναφορικά με τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα, η μεν δανειακή σύμβαση προβλέπει μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά μέσον όρο στο 12%, η δε κυβέρνηση ψάχνει να μεταφέρει στους ώμους άλλων κατηγοριών πολιτών τα λεγόμενα "ισοδύναμα”, έστω και αν επικαλείται για λόγους εντυπώσεων ως δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, περικοπές από 10% έως 20% σε υποτιθέμενους “ανώδυνους” για τους πολίτες κωδικούς τύπου... “μισθώματα", "προμήθειες", "επιχορηγήσεις", χωρίς ωστόσο να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν δύο χρόνια τώρα οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις να μην έχουν καταφέρει να "ανακαλύψουν" ελαστικές δαπάνες που κόβονται με τόση ευκολία και τόσο γρήγορα αλλά να λαμβάνουν άλλα, δυσάρεστα μέτρα. Από την πλευρά της, πάντως, η τρόικα δείχνει να μην πείθεται από τις υποσχέσεις για μείωση προμηθειών κ.λπ., καθώς ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 6,61 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 2.982 εκατ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,63 δισ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των νοσοκομείων, άλλα 771 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 907 εκατ. ευρώ σε χρέη υπουργείων και 329 εκατ. ευρώ σε οφειλές άλλων νομικών προσώπων.
Ας σημειωθεί ότι η μεν κυβέρνηση επιμένει αναφερόμενη στα μέτρα να μιλάει για “μέτρα 11,5 δισ. ευρώ” (για τη διετία 2013 - 2014) ωστόσο ο συνδυασμός αυτών με τα μέτρα του 2012 (περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ) αλλά και με την κάλυψη των εφετινών δημοσιονομικών αποκλίσεων, ενδέχεται να εξακοντίσουν το τελικό πακέτο στα 17 δισ. ευρώ. Και, βεβαίως, δεν έχει συνυπολογιστεί στο ποσό αυτό η άρνηση της τρόικας να δεχτεί ως όφελος από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ποσό 3,8 δισ. ευρώ (αυτό το κατεβάζει στα 1,9 δισ. ευρώ)...
Άλλες εκκρεμότητες, εκτός από τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, είναι η λεγόμενη “εξισωτική αποζημίωση” των κτηνοτρόφων, η οποία ισοσταθμίζει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Αυτό που επανεξετάζεται είναι να μην κοπεί (κατά 40%) το επίδομα που χορηγείται σε 110.000 αγροτοκτηνοτρόφους για εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ, και το θέμα της εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε δέκα δόσεις, το οποίο “καίει” εκατομμύρια φορολογούμενους..
Επιφυλάσσονται οι δανειστές για τις δόσεις φόρου
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας υπήρξαν αρνητικοί στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για πληρωμή του εκκαθαριστικού έως και σε 10 δόσεις, καθώς θα μεταφέρει και μετά τον Φεβρουάριο του 2013 (έως 28.2.2013 μπορούν να προσμετρούνται έσοδα στο 2012) ένα σημαντικό ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,1 δισ. που θα βεβαιωθούν με τα εφετινά εκκαθαριστικά. Η τρόικα θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή ανοίγει μεγάλη «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό. Η άρνηση που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών το ανάγκασε να εξετάσει λιγότερο ήπια εναλλακτική η οποία θα προβλέπει τη μείωση των δόσεων σε έξι με επτά και τη μείωση του ορίου εισοδήματος γύρω στα 60.000 ευρώ (αντί 100.000) για την ένταξη στη ρύθμιση.
www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου