Σάββατο 5 Μαΐου 2012

2,5 εκατομμύρια υπ’ ατμόν

Καθώς η ώρα της κάλπης είναι πλέον πολύ κοντά, η απαγό­ρευση δημοσίευσης δημοσκο­πήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, για κάποιον ακατανό­ητο λόγο, συνεχίζεται. Έτσι μπορεί να διαβάζουμε στο Stratfor ότι το ΠΑΣΟΚ πάει για 18% και η Ν.Δ. για 22% ή στο Bloomberg ότι «η Ν.Δ. θα νικήσει στις εκλογές με ποσοστό λίγο περισσότε­ρο από το 20% των ψήφων», μπορεί σε ιστοσελίδες και ιστολόγια να εμφα­νίζονται συνεχώς δημοσιεύματα πε­ρί (πραγματικών ή φανταστικών) δη­μοσκοπήσεων, αλλά στην Ελλάδα οι έρευνες... απαγορεύεται να δημοσιο­ποιούνται.
Εμείς, στο τελευταίο προεκλογικό φύλλο του «Π», προσπαθώντας να διε­ρευνήσουμε τις τάσεις του εκλογικού σώματος, παρουσιάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του έκτακτου συνεργάτη μας Θανάση Σούμπλη, ο οποίος εξετάζει τις τελευταίες δέκα νομίμως δημοσιευμένες δημοσκοπή­σεις.
Παρατηρώντας τον πίνακα με τις αναμενόμενες ψήφους με πρό­σθετη αποχή και άκυρα - λευ­κά κατά περίπου 10% συ­γκριτικά με τις εκλογές του 2009, παρατηρούμε ότι οι διαρροές ψήφων σε από­λυτους αριθμούς από τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑ­ΣΟΚ και Ν.Δ., είναι τρομακτι­κές: μείον 2
εκατομμύρια από το ΠΑΣΟΚ και μείον 850.000 από τη Ν.Δ.! Αριθμοί που, όσο και αν «μαζευτούν», μαρτυ­ρούν ότι περίπου 2,5 εκατομ­μύρια ψηφοφόροι βρίσκονται υπ’ ατμόν απομακρυνόμενοι από το «μαντρί» του δικομματισμού.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, σε περίπτωση αύξησης της συμμετοχής και των εγκύρων, πιθανό­τατα θα έχουμε επιπλέον ποσοστιαία επιβάρυνση για τα δύο μεγάλα κόμ­ματα. Προφανώς μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι αδύνατον να κάνει κά­ποιος αξιόπιστη πρόβλεψη λόγω της πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας, ωστόσο το ερώτημα είναι πώς, σε ελά­χιστες ημέρες, θα αναστραφεί μια τάση εκλογικής συμπεριφοράς που δείχνει παγιωμένη επί μή­νες. Η κάλπη θα δώσει την απά­ντηση.
Σενάρια δικομματικής... αυτοδυναμίας!
Όπως λοιπόν προκύπτει από την ανάλυση των τελευταίων δέκα δημοσιευμένων δημοσκο­πήσεων, μεταξύ 10 και 20 Απρι­λίου, ημέρες διενέργειας των ερευνών, παρατηρήθηκαν τα εξής:
1. Αύξηση ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσής Αυγής και Ανεξάρτητων Ελλήνων.
2. Κορεσμός του ΠΑΣΟΚ με σταθερο­ποίηση του ποσοστού της ΔΗΜΑΡ.
3. Σταμάτημα της πτώσης του ΛΑΟΣ και σταθεροποίηση πάνω από το 3%, όπως και των Οικολόγων Πράσινων.
4. Σταθεροποίηση του ποσοστού της Ν.Δ. και του ΚΚΕ σε σχέση με τη σχετι­κά αυξημένη συμμετοχή που παρουσι­άστηκε τελευταία.
5. Η Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται ότι θα παλέψει οριακά για το 3%.
6. Στα Λοιπά ανιχνεύονται:
♦ Δράση και Κοινωνική Συμφωνία με 1,5 έως 2,0% εκάστη.
♦ ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%.
♦ ΟΧΙ (Παπαθεμελής - Καζάκης) με 1,0 έως 1,5%.
♦ Τα υπόλοιπα με αθροιστικό ποσο­στό γύρω στο 1,0%.
Συμπερασματικά, σε εννεακομματική Βουλή το αθροιστικό ποσοστό των Λοιπών Κομμάτων που δεν εισέρχονται στη Βουλή αναμένεται να είναι 10%. Στην περίπτωση αυτή, η Ν.Δ. και το ΠΑ­ΣΟΚ, για να λάβουν 151 έδρες αθροι­στικά, θα πρέπει και οι δυο μαζί να συ­γκεντρώσουν ποσοστό 36,36%.
Εάν έχουμε δεκακομματική Βου­λή με αθροιστικό ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής 7%, τότε για 151 έδρες η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μαζί χρειάζονται αθροιστικά ποσοστό 37,57%.
Ένα συμπέρασμα, δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται εδώ και μήνες, είναι πως οι εκλογές αυτές φαί­νεται να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα.
Αυτό που προέχει όμως είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο θα διαμορφωθεί από την ψήφο όλων μας. Επομένως, καλό βόλι - και όλα τα άλλα θα τα βρούμε...
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου