Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος

Του Γιάννη Αγουρίδη 

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται το δημόσιο χρέος της χώρας μας, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, φτάνοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η μη βιωσιμότητά του αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους επίσημους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι το οποίο ενισχύεται από το γεγονός πως έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι μια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, σχετικά με το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος".

Παρά την πραγματοποίηση του PSI και παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβάλει από κοινού οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την τρόικα, το δημόσιο χρέος υπολογίζεται σε 321 δισ., δηλαδή 175,5% του ΑΕΠ ευρώ φέτος, αυξημένο κατά 21,31 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2009, οπότε και ήταν στα 299,69 δισ. ευρώ ή 129,7% του ΑΕΠ (πριν την εφαρμογή του Μνημονίου), ήτοι περίπου 12%, και ενώ εν τω μεταξύ έχει υπάρξει ήδη ένα κούρεμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος δανεισμός της χώρας θα συνεχίσει να εξυπηρετείται ως και το... μακρινό 2057, οπότε και "προγραμματίζεται" να... αποπληρωθεί και το τελευταίο "κουπόνι" χρέους (βλ. σχετικό πίνακα).Πρόκειται για δάνειο το οποίο ελήφθη το 2007, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και είχε πεντηκονταετή διάρκεια.

Τα στοιχεία

Αναφορικά με τα στοιχεία που περιέχει ο προϋπολογισμός, πέρυσι, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 303.925 εκατ. ευρώ ή 156,9% του ΑΕΠ. Είναι δε χαρακτηριστικό της χείριστης εικόνας που παρουσιάζει η οικονομία, από την έναρξη του Μνημονίου, ότι η συγκεκριμένη αύξηση πραγματοποιείται τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό, την ώρα που το ΑΕΠ έχει υποστεί απανωτές μειώσεις, λόγω της ύφεσης.

Για το 2014 η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για ανεπαίσθητη αποκλιμάκωσή του στα 319,4 δισ. ευρώ ή 174,5% του ΑΕΠ ήτοι μείωση μόλις 600 εκατ. ευρώ, "εξ αιτίας της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος, των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και των μειωμένων αναγκών για πληρωμή τόκων", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Τόκοι "φωτιά"

Την ίδια ώρα, ως φαίνεται στο προσχέδιο, για φέτος η Ελλάδα θα καταβάλει για τόκους το ποσό των 6,1 δισ. ευρώ, αντί 12,2 που ήταν πέρσι. Σημειώνεται ότι το 2009 το ελληνικό κράτους πλήρωσε για τόκους 12, 325 δισ. ευρώ, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε τη σκυτάλη σε αυτήν του Παπανδρέου, δείγμα του ότι και τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία έχουν τεράστιες ευθύνες για τον υπερδανεισμό της χώρας. Τα ποσά για την πληρωμή τόκων ήταν 13,223 δισ. ευρώ και 16,348 δισ. ευρώ τα έτη 2010 και 2011 αντίστοιχα, κάτι το οποίο δείχνει ότι υπήρξε αύξηση μέσα στα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου.

Ξεκινά... επίσημα η συζήτηση για κούρεμα

Κατόπιν των παραπάνω, αλλά και μετά τις δηλώσεις αυτές του κ. Σταϊκούρα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι "ανοίγει"... διάπλατα τη συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι το οποίο σημαίνει κάποιου τύπου κούρεμα. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύουν οι οικονομικοί αναλυτές τη δήλωση του κ. Σταικούρα: «από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και ικανοποιούνται τα δημοσιονομικά κριτήρια που έχει θέσει η τρόικα, οι πιστωτές μας πρέπει να εξετάσουν μια νέα ελάφρυνση του χρέους».

Την ίδια ώρα, σε χθεσινή της ανάλυση, η Exotix κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Τα χρηματοδοτικά κενά μπορεί να οφείλουν να καλυφθούν, μπορεί να απαιτηθεί νέα νομοθεσία και η τρόικα ίσως χρειαστεί να εστιάσει στις εσωτερικές διαφωνίες των δανειστών σχετικά με το πώς θα χειριστούν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε διαφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στην απομείωση του χρέους. Ως φαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ενώ το ΔΝΤ έχει διαχρονικά εκφράσει αντίθετη άποψη.

Εκτός στόχων οι αποκρατικοποιήσεις;

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, κάτι το οποίο ενισχύει τις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τελικά ούτε τον αναθεωρημένο στόχο του 1,6 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά μόλις 1,1 δισ. ευρώ, οπότε ο στόχος για του χρόνου θα αυξηθεί κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Πάντως, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν...

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου