«Το ΠΑΣΟΚ μάς έδεσε χειροπόδαρα, εγώ προσπαθώ να λύσω τα δεσμά», βροντοφώναζε τον Απρίλιο του 2012 ο σημερινός δέσμιος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ένας δεσμός επιβίωσης που παίρνει πλέον ανοιχτά τη μορφή της πολιτικής ομερτά. «Κράτα με να σε κρατώ» είναι η λογική των κυβερνητικών συνεταίρων στην ύστατη προσπάθεια αποφυγής του πολιτικού καταποντισμού που απειλεί αμφότερους. Πριν τις εκλογές του 2012 ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριζε πως τη συγκυβέρνηση του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ την θέλουν «το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι
συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα». Σήμερα ο πρωθυπουργός εμφανίζεται δέσμιος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των συμφερόντων που ο ίδιος κατήγγειλε τότε. Και ως δέσμιος υποχρεώνεται σήμερα να προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη στις επιλογές Βενιζέλου στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων.
Ο κ. Σαμαράς ζητάει από τους βουλευτές του να ξεχάσουν όσα οι ίδιοι υποστήριζαν στη Βουλή το 2010, όταν καταψήφιζαν τη σύμβαση Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός ζητάει ουσιαστικά από τον κ. Αβραμόπουλο να υποχωρήσει από τις αποστάσεις που κράτησε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που προανήγγειλε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, είπε πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αποδεικνύεται, μίλησε χωρίς να υπολογίσει τους φόβους του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στα «δεσμά» Βενιζέλου και τη συνέπεια λόγων και έργων, επέλεξε τελικά το σωσίβιο του κυβερνητικού του εταίρου. Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσει η Ν.Δ. και συγνώμη από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, όπως τους προέτρεπε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διότι «ταλαιπωρούσαν» τον σημερινό τρόφιμο του Κορυδαλλού με «αβάσιμες κατηγορίες για μίζες και λαδώματα».
Μετά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς του Ζαππείου ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όχι απλώς «δεμένος χειροπόδαρα» με το ΠΑΣΟΚ, αλλά έτοιμος να θυσιάσει ακόμα και υπουργούς του στον βωμό της προσωπικής του διάσωσης.