Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Προκαλεί το ξεπούλημα 28 ακινήτων του Δημόσιου: η μνημονιακή κυβέρνηση τα πουλάει για να τα νοικιάσει

Στην Εθνική Πανγαία και την Eurobank Properties πωλήθηκαν για τα επόμενα είκοσι χρόνια 28 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου, τα οποία θα επαναμισθώσει το ελληνικό δημόσιο.
Με σκανδαλώδη τρόπο η μνημονιακή κυβέρνηση ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Το σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease back) 28 δημόσιων κτιρίων από το ΤΑΙΠΕΔ. Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 261,31 εκατ. ευρώ.

Τα 28 ακίνητα:
  1.     Υπουργείο Πολιτισμού
  2.     Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  3.     ΕΛ.ΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
  4.     Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)
  5.     Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
  6.     Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
  7.     Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής
  8.     Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
  9.     ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και Χημείο Ξάνθης
  10.     A’ ΔΟΥ Αθηνών
  11.     IZ ΔΟΥ Αθηνών
  12.     B’ ΔΟΥ Κορίνθου
  13.     B’ ΔΟΥ Χαλκίδας
  14.     ΔΟΥ Σταυρούπολης
  15.     ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
  16.     ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
  17.     ΔΟΥ Παλλήνης
  18.     IΘ’ ΔΟΥ Αθηνών
  19.     ΔΟΥ Γλυφάδας
  20.     ΔΟΥ Χολαργού
  21.     ΔΟΥ Κηφισιάς
  22.     Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
  23.     Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
  24.     Υπουργείο Δικαιοσύνης
  25.     Υπουργείο Υγείας
  26.     Υπουργείο Παιδείας
  27.     Γενικό Χημείο του Κράτους
  28.     Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)
Η ανακοίνωση της Eurobank Properties
Η Eurobank Properties αποκτά 14 ακίνητα τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη. Το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την εταιρεία ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ, ετησίως αναπροσαρμοζόμενα.
Τα κυριότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου στεγάζουν το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας στο Μαρούσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Γουδί, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητά βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Στο δισεκατομμυριούχο Beny Steinmetz η Εθνική Πανγαία
Η Εθνική Πανγαία, που αγόρασε τα υπόλοιπα 14 ακίνητα, θα μεταβιβαστεί σε fund που ελέγχεται από τον Beny Steinmetz, τον πλουσιότερο άνθρωπο στο Ισραήλ.
«Στον τομέα των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Πανγαία στο ισραηλινών συμφερόντων private equity, Invel Real Estate II BV με έδρα στην Ολλανδία», έγραφε χθες η Καθημερινή, ενώ οικονομικές σελίδες όπως το toxrima.gr στις 10/10 ανέφεραν:
«Η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε ότι εξετάζει  τo ενδεχόμενο συμφωνίας με τον υποψήφιο επενδυτή με την επωνυμία Invel Real Estate (Netherlands) II BV, εταιρεία private equity με έδρα στην Ολλανδία, που έχει σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ευρώπη.
Οι βασικοί όροι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Εθνική Πανγαία  Α.Ε.Ε.Α.Π.» στον υποψήφιο επενδυτή έναντι ανταλλάγματος που θα συμφωνηθεί, με ταυτόχρονη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα.
Ο πρώην παγκόσμιος επι κεφαλής του τμήματος RREEF Opportunistic Investments της Deutsche Bank, Κρις Παπαχριστοφόρου, προσελήφθη από την Beny Steinmetz Group Real Estate προκειμένου να αναλάβει επι κεφαλής  ενός ιδιωτικού fund που στοχεύει σε επενδύσεις  2 δισ. δολαρίων.
Το fund, που θα ονομάζεται Invel, σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.
Η BSG Real Estate, μονάδα του Beny Steinmetz Foundation, αντλεί κεφάλαια καθώς διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές στον τομέα του real estate.
Σημειώνεται ότι ο Steinmetz, ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ, κατατάσσεται στη θέση 137 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg».

Για να καταλάβεις τη ληστεία δε θέλει μαθηματικά
Με απλά λόγια, το ελληνικό δημόσιο πούλησε στην Eurobank Properties (και αντίστοιχα στην Εθνική Πανγαία) 14 ακίνητα λαμβάνοντας 145,81 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια μισθώματα που θα λαμβάνει από το δημόσιο θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ.
Συμπέρασμα: Η Eurobank Properties θα δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 146 εκατομμύρια ευρώ για να έχει να παίρνει τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον 280 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο!

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου