Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στη ΔΤ η απομόνωσή της από την αντιπολίτευση

Σημαντικά δομικά και λειτουργικά προβλήματα στην κυβερνητική ΔΤ προκαλεί η απόφαση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, του Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), του Πάνου Καμμένου (Ανεξάρτητοι Έλληνες), του Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜ.ΑΡ.) και του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ), να απομονώσουν την ανυπόστατη ΔΤ που προωθεί η κυβέρνηση σε αντικατάσταση της ΕΡΤ και να δηλώσουν όλοι, σε διαδοχικές συναντήσεις τους με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ-3 την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν πρόκειται οι ίδιοι, οι βουλευτές των κομμάτων τους και τα κομματικά στελέχη να συμμετέχουν σε εκπομπές και πάνελ της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική "σοκ και δέος" που εφάρμοσε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ και σε όλο τον ελληνικό λαό, αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον λεγόμενο «ενδιάμεσο φορέα». Έτσι, εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, ιδίως τεχνικών, εκτός από την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για την οποία ελέγχεται στη Βουλή με ερώτηση του Νίκου Βούτση και 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΤ έχει να αντιμετωπίσει και τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης. Πώς θα διαμορφωθούν τα δελτία ειδήσεων; Πώς θα συγκροτούνται τα πάνελ; Με εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν σε όλα; Την αντιπολίτευση θα εκπροσωπεί η Χ.Α.;
Όμως η απομόνωση της ΔΤ από την αντιπολίτευση έχει πολιτικό αντίκτυπο στη δημοκρατία, τον οποίο χρεώνεται η κυβέρνηση. Η δημόσια τηλεόραση σε κάθε χώρα οφείλει να έχει την αποδοχή, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όλου του δημοκρατικού τόξου, ανεξάρτητα από επιμέρους κριτική, και όχι μόνο του 43% του «κυβερνητικού τόξου». Η δημόσια τηλεόραση συγκροτείται και λειτουργεί με τρόπο ο οποίος να είναι συνταγματικός και δημοκρατικός, οφείλει να αποτελεί ένα πεδίο επικοινωνιακής συναίνεσης των κομμάτων και να αντανακλά το σύνολο των πολιτικών απόψεων. Η κυβέρνηση Σαμαρά έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Όσο διαλύει τους θεσμούς και τους ανασυγκροτεί στα μέτρα της -παρά τις δημοκρατικές κορώνες του Π. Καψή- θα λαμβάνει τις αρμόζουσες απαντήσεις. Η ενόχληση εξάλλου του κ. Καψή είναι ενδεικτική του μεγέθους των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο μέλλον στην προσπάθειά της να χτίσει με εκτρωματικό τρόπο τη νέα δημόσια τηλεόραση.

Εξηγήσεις για αδιαφάνεια και σπατάλη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στη ΔΤ φέρνουν προς συζήτηση στη Βουλή 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Νίκο Βούτση. Στην ερώτησή τους και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητούν επίσης την παραπομπή στη δικαιοσύνη του εκκαθαριστή της ΕΡΤ και ειδικού διαχειριστή της ΔΤ Γκίκα Μάναλη για παράβαση καθήκοντος και απιστία, καθώς διαχειρίζεται τη ΔΤ «με απόλυτη αδιαφάνεια, παραβιάσεις του κανονισμού προμηθειών του Δημοσίου, παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, πρόκληση ζημίας και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».
Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης διαπιστώνει πλήθος αδιαφανών ενεργειών και θέτει ερωτήματα για τις κυβερνητικές αποφάσεις από τις 11 Ιουνίου, οπότε και η κυβέρνηση έριξε "μαύρο" στην ΕΡΤ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν τα έγγραφα που αφορούν:
(α) Τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων «Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Ε.» (Studio Παιανίας), Digea, ΟΤΕ Α.Ε. ή με άλλες επιχειρήσεις που προσέφεραν υπηρεσίες ή εξοπλισμό ή διέθεσαν δικό τους προσωπικό για την παραγωγή και μετάδοση του μορφώματος της ΔΤ.
(β) Τα οικονομικά στοιχεία και τις μέχρι τώρα πληρωμές για την απόκτηση δικαιωμάτων αθλητικών γεγονότων. Επίσης, ρωτούν να μάθουν:
* Εάν δεν υπάρχουν συμβάσεις, με τι είδους «συμφωνίες» και ποια ανταλλάγματα έχουν προχωρήσει οι συνεργασίες με τις παραπάνω εταιρείες;
* Με ποια διαγωνιστική διαδικασία επελέγησαν οι συγκεκριμένοι φορείς και όχι άλλοι;
* Ποια αιτήματα προμήθειας εξοπλισμού ή υπηρεσιών έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ή στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων;
* Γιατί τίποτα εκ των ανωτέρω δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο;
* Πόσοι και ποιοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί ή άλλοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν για τη μετάδοση προγράμματος του μορφώματος ΔΤ με απευθείας συνεννόηση με τον υφυπουργό κ. Καψή ή τον κ. Μάναλη (και την άγνωστη έως τώρα αναφερόμενη ως «ομάδα» του), χωρίς να έχουν προηγουμένως υπογράψει σύμβαση, κατά το διάστημα 17/06/13 - 19/08/13, κατά το οποίο δεν είχε υπογραφεί καμία σύμβαση με εργαζόμενο;
* Από τις 11/06/2013 ποια αθλητικά γεγονότα, των οποίων τα δικαιώματα μετάδοσης είχε αποκτήσει η ΕΡΤ, διατέθηκαν από το Δημόσιο ή επετράπη να διατεθούν από τους διοργανωτές σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και έναντι τίνος ανταλλάγματος;

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή συνεχίζουν τον αγώνα τους και εκπέμπουν έγκυρο πρόγραμμα, ανοικτό στην κοινωνία. Ήδη, για το επόμενο και μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-3 προετοιμάζουν μεγάλα αφιερώματα στη ΔΕΘ. Οι καλύψεις περιλαμβάνουν όχι μόνο τις πολιτικές εμφανίσεις των αρχηγών και τις συνεντεύξεις Τύπου που θα δώσει η αντιπολίτευση, αλλά και τις αντιδράσεις και διαδηλώσεις που οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα θα ενισχύεται με συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια σε οργανωμένες θεματικές ενότητες, κυρίως για την οικονομία, αλλά και την πολιτική, την κοινωνία κ.λπ.
Εν τω μεταξύ, ήδη από προχθές, από τα στούντιο της Αθήνας οι εργαζόμενοι της ΝΕΤ καλύπτουν τις εξελίξεις στη Συρία. Με τον μοναδικό ανταποκριτή ελληνικού δικτύου στη Μέση Ανατολή Πάνο Χαρίτο, η ΝΕΤ αναδεικνύεται στο κανάλι με την καλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της σύρραξης που προετοιμάζεται στην περιοχή.

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου