Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Έχουμε τη λύση που θα δεχτούν και οι δανειστές»

“ Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ”

Την πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ εκφράζει με συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμφέρει τη συνοχή της Ευρωζώνης η άρνηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως οι δανειστές και η γερμανική κυβέρνηση θα δεχθούν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, είναι επειδή αυτή αποτελεί τον «μόνο ρεαλιστικό και βιώσιμο δρόμο για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς». «Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο», υπογραμμίζει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο «πάγωμα» των τόκων για μια τετραετία με βάση ρήτρα ανάπτυξης, ενώ εκτιμά πως θα γίνει αποδεκτή η πρόταση γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές να διακινδυνεύσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης. 

Όπως σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μείωση του χρέους σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας και ένα σχέδιο άμεσων δημόσιων και αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σηματοδοτούσε την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη και συμπληρώνει πως είναι ουσιώδες να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ύφεση και να απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική των μνημονίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 50% και παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους δανειστές, ενώ ταυτόχρονα μιλά για αναστολή της πληρωμής των τόκων, δημόσιες επενδύσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και κρατικές τράπεζες. Όπως λέει για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 40-50% «που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος»Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τη στάση πληρωμών «αν εξωθηθούμε».

Στην παρατήρηση ότι το αρχικό «όχι» των Κυπρίων στη συνέχεια μετατράπηκε σε πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού, αξιοκρατική Δημόσια Διοίκηση, κρατικές τράπεζες, αποτροπή εκροής καταθέσεων με σχέδιο, ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε νέο ούτε άλλο ΠΑΣΟΚ. Είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής. Εκφράζει την οργή του κόσμου για την αποτυχία του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη της εποχής για ριζική αλλαγή πορείας και για κοινωνικούς μετασχηματισμούς». Αφού σημειώνει ότι η κοινωνία «βράζει», προβλέπει ότι θα εκφράσει την αγανάκτησή της τη χρονική στιγμή που θα είναι πεισμένη ότι θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα. Τέλος, επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ο πόλος συσπείρωσης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας και σημειώνει πως «όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ισχυρότερος θα είναι ο λαός».
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου