Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Έγκριση από Κογκρέσο για επίθεση στη Συρία ζητά ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος για χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ πως έχει ληφθεί απόφαση για «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση στη Συρία, ακόμα και εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Ωστόσο τόνισε πως για οποιαδήποτε δράση θα ζητήσει την ψήφο από το Κογκρέσο. Ο Ομπάμα συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στα δύο σώματα (Γερουσία και Βουλή) και ανέφερε πως θα προγραμματιστεί μια έκτακτη συνεδρίαση και στα δύο για να πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία. To Reuters αναφέρει πως το Κογκρέσο έχει διακόψει τις εργασίες του και οι συνεδριάσεις στα δύο σώματα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου.


 «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό που συνέβη στη Δαμασκό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα υποστήριξε πως «η επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα». και χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Σχετικά με την ετοιμότητα των ΗΠΑ για ένα χτύπημα στη Συρία ο Ομπάμα ανέφερε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε το επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, επέμεινε, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες. Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.
Η επιστροφή των επιθεωρητών και η αναζήτηση «προθύμων»
Εν τω μεταξύ το Σάββατο αποχώρησαν από τη Δαμασκό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ καθώς ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για την καταγγελία των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Όπως ανακοινώθηκε ενδέχεται να χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί και να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα της έρευνας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πλέον αποφασισμένος για μια στρατιωτική επέμβαση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και με τη συνεργασία όσων «πρόθυμων» μπορέσει να συγκεντρώσει. Μετά και την άτακτη υποχώρηση του Ντέιβιντ Κάμερον λόγω της απόρριψης από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασης για δράση κατά της συριακής κυβέρνησης, ο πιο ένθερμος δυτικός υποστηρικτής των ΗΠΑ είναι η Γαλλία.
Ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ομπάμα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για να τον διαβεβαιώσει πως πρόθεσή του είναι να συμμετάσχει η Γαλλία στην επίθεση κατά του Άσαντ. Σημειώνεται πως διεθνή μέσα και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κάμερον να επιστρέψει με μία δεύτερη ψηφοφορία, αν προκύψει από το πόρισμα του ΟΗΕ, έστω και σαν υποψία, πως έγινε χρήση χημικών από το καθεστώς Ασάντ.
Το δικαίωμα βέτο που έχουν Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθιστά αδύνατη μια συμφωνία για στρατιωτική επέμβαση σε επίπεδο ΟΗΕ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια δράση εκτός ΟΗΕ.
Ωστόσο η Γερμανία επέκρινε τη στάση που τηρούν Ρωσία και Κίνα προσάπτοντας στις δύο χώρες με τις αποφάσεις και τα βέτο ουσιαστικά αποδυναμώνουν την εξουσάι του ΟΗΕ. «Είναι πολύ λυπηρό που η Ρωσία κι η Κίνα αρνούνται από καιρού να υπάρξει μία κοινή στάση απέναντι στη συριακή σύρραξη. Αυτό αποδυναμώνει σημαντικά τον ρόλο που έχει ο ΟΗΕ σήμερα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Αν και όπως είπε η χρήση χημικών όπλων «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», απέκλεισε εκ νέου κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας γερμανικής συμμετοχής σε πιθανή ξένη στρατιωτική επέμβαση, χωρίς την εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών. «Η Γερμανία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία στρατιωτική επέμβαση παρά μόνον εάν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια το θέμα μίας συμμετοχής του Μπούντεσβερ (ΣΣ στρατού) δεν τίθεται επί του παρόντος», επεσήμανε.
Επιφυλάξεις για στρατιωτική επέμβαση διατηρεί και η Αυστρία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ «η χρήση χημικών όπλων είναι απόλυτα καταδικαστέα, ωστόσο προτού γίνουν σκέψεις για εκδικητικά χτυπήματα θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων» και ο ίδιος θεωρεί λογικό ότι «τη στιγμή που υπήρξε αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, θα πρέπει να αναμένεται το αποτέλεσμα των ερευνών της». «Μια δράση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ εκλεκτική και προβάλει το ερώτημα ποια ομάδα επιτρέπεται να κάνει τέτοιες επεμβάσεις και ποια όχι», πρόσθεσε.

Ρωσία: Απαράδεκτες οι αμερικανικές απειλές 
Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον για στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτες τέτοιες απειλές», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Σάββατο τον «νομπελίστα ειρήνης» Μπαράκ Ομπάμα, όπως τον αποκάλεσε, να σκεφτεί καλύτερα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ σημειώνοντας πως «δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση που θα παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –και δεν έχει σημασία πόσο περιορισμένη θα είναι- θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της συριακής κρίσης, οδηγώντας σε ένα νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων», επισήμαεν ο Αλεξάντερ Λουκασεβιτς.
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Δαμασκός

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι δήλωσε το Σάββατο πως ο στρατός έχει κινητοποιηθεί και «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη». Ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια», ανέφερε.
Ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει ανά πάσα στιγμή». «Αυτή η αδικαιολόγητη επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», πρόσθεσε ο αξιωματικός και τόνισε: «Η επίθεση αυτή δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ηθική, ούτε με το διεθνές δίκαιο.

Διάψευση πληροφοριών για «φυγή» στελεχών του ΟΗΕ από τη ΣΥΡΙΑ 
Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες πως δεκάδες στελέχη του ΟΗΕ έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο. Ωστόσο λίγο αργότερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ διέψευσε τις πληροφορίες περί φυγής στελεχών του Οργανισμού.
«Είδα κάθε είδους δημοσιεύματα που διατείνονται ότι η αποχώρηση της ομάδας των ειδικών στα χημικά όπλα κατά κάποιον τρόπο ανοίγει ένα παράθυρο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κάποιου είδους», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι στους δημοσιογράφους. «Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Εξάλλου ο Νεσίρκι είπε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «κανένα συμπέρασμα» σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως την ολοκλήρωση ων αναλύσεων των ληφθέντων δειγμάτων σε εργαστήρια, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ομάδα των ειδικών, πρόσθεσε ο ίδιος, μπορεί κάλλιστα να εξακριβώσει τα γεγονότα με «αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου