Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμπάνιες ανοίγουν καρτέλ και μονοπώλια χάρη σε κυβερνητική τροπολογία

Μετά από την παράταση εμπορίας των ληγμένων προϊόντων, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτήν τη φορά, δίνει άλλο ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στα καρτέλ και στα μονοπώλια. Με την τροπολογία που δόθηκε στη δημοσιότητα για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στην ουσία απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη όλοι όσοι τιμώρησε (δεν ήταν, πάντως, πολλοί) η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τελευταία επτά χρόνια. Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς μεγάλα ονόματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων και των καυσίμων και τα οποία με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν από πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αν όχι εκατομμυρίων.

Στην τροπολογία περιέχονται ορισμένες εξαιρέσεις από την παραγραφή του αξιοποίνου και την παύση της ποινικής δίωξης, που ίσχυαν και στον προηγούμενο παρόμοιο νόμο 4043/2012. Μόνο που από τις εξαιρέσεις λείπει ο Ν. 703/1977, με βάση τον οποίο τιμωρήθηκε τα τελευταία χρόνια σωρεία επιχειρήσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, καθορισμό τιμών, απαγόρευση εξαγωγών, απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών κλπ αδικήματα. Τα δικαστήρια σε βάρος τους βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά με βάση την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης επειδή είναι «αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία» οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται.
Όπως σημειώνει στο www.koutipandoras.gr ο Γιώργος Φλωράς, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μόνιμη επιδίωξη των καρτέλ είναι η εξαφάνιση της ποινικής τους καταδίωξης. «Εάν ψηφιστεί η τροπολογία αυτή, την οποία δεν θεωρώ αβλεψία, τους χαρίζεται καθαρό ποινικό μητρώο για τα επαχθέστατα αδικήματα κλοπής των ελλήνων καταναλωτών επί σειρά ετών», επισημαίνει με νόημα. Ο κ. Φλωράς, μάλιστα, ενημερώνει την ιστοσελίδα μας πως την τελευταία στιγμή δε διασώθηκαν τα καρτέλ και τα μονοπώλια και στην περίπτωση του Ν. 4043/2012, τον οποίο πέρασε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και στον οποίο προστέθηκαν στο «παρά πέντε» τα αδικήματα του Ν. 703/1977 στις εξαιρέσεις από την παραγραφή του αξιοποίνου και την παύση της ποινικής δίωξης.
Διαβάστε πώς κατατέθηκε ο Ν. 4043/2012 και πώς ψηφίστηκε, όπου φαίνεται η προσθήκη του Ν. 703/1977
 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου