Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τσίπρας στον Guardian: Είμαστε η ελπίδα για την μεγάλη αλλαγή

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα, Guardian, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ότι «το κόμμα αποτελεί την μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή στην Ελλάδα». Επίσης ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, επιτρέποντας στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας να σχολιάσει ότι πολύ πιθανόν το κόμμα να ζητήσει αρκετές φορές εκλογές μέσα στο νέο έτος. Την ίδια στιγμή η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ σε Βραζιλία και Αργεντινή ολοκλήρωσε την περιοδεία της ύστερα από συναντήσεις στο Μπουένος Άιρες με αξιωματούχους της κυβέρνησης, εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων και τον αντιπρόεδρο της χώρας και ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής φέρνοντας πίσω τόσο θετικές όσο και αρνητικές εμπειρίες από δυο χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα του ΔΝΤ.

Συναντήσεις
Έκλεισε ο κύκλος της περιοδείας της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στην Αργεντινή ύστερα από την χθεσινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρμάνδο Μπουντού.
Κατά την συνάντησή τους στην αίθουσα της έδρας της Γερουσίας, ο Αντιπρόεδρος της Αργεντινής ανέφερε ότι «καμία χώρα δεν είναι ανταγωνιστική χωρίς εσωτερική δυναμική αγορά και κατεύθυνση πλήρους απασχόλησης». Ο Αρμάνδο Μπουτνού εξήγησε ότι η χώρα αφού έφτασε σε σημείο απόλυτης φτώχειας προσπαθεί να κάνει ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να επανακάμψει
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά την συνάντηση ότι οι δυνατότητες διακρατικών συνεργασιών μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας και της Αργεντινής παραμένουν αναξιοποίητες. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά θετικές και αρνητικές εμπειρίες από το ταξίδι του. «Είδαμε δυο χώρες που έγιναν πειραματόζωα. Κατάφεραν όμως να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπροσωπεία συνάντησε και τον υπουργό Παιδείας, Αλπέρτο Σιλεόνι, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία από την περίοδο μετά το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία έπεσε από το 22% στο 7%, οι δαπάνες για την Παιδεία αυξήθηκαν από το 2% στο 6% και το ΑΕΠ τριπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια.
 Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον υπουργό τους λόγους του ταξιδιού της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργεντινή, παρουσίασε τη δραματική κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και περικοπής δαπανών που επιβάλλει η κυβέρνηση και τελικά τόνισε ότι σε όλο το Νότο της Ευρώπης επιχειρείται η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που χαρακτήριζε την ευρωπαϊκή ήπειρο θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή των κοινωνιών.
Είχε προηγηθεί συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (CTA). «Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος που συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Ούγκο Γιάσκι, υπενθυμίζοντας τη διαδήλωση πριν από λίγες εβδομάδες έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο κοινός αγώνας των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον των δυνάμεων των αγορών είναι επιβεβλημένος. Το παράδειγμα της Αργεντινής που αποτίναξε το ΔΝΤ μας δίνει κουράγιο».
Επιστροφή
Η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ σε Βραζιλία και Αργεντινή ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, όπου μετά την Πρωτοχρονιά τα μέλη της αποστολής θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν βλέποντας δυο χώρες στις οποίες έδρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαστε η ελπίδα»

Ως τη μεγάλη ελπίδα για αλλαγή χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian, λέγοντας ότι το κόμμα μπορεί να έχασε για λίγο μια μάχη στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο.
Κατά τον κ. Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θέλει μόνο να σταματήσει την καταστροφή, το λάθος φάρμακο». Όπως δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα, «θέλουμε επίσης να αλλάξουμε την Ελλάδα - όλες οι θετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μονάχα από εμάς».
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδα σχολιάζει ότι η ρητορική ικανότητα και το χάρισμα του κ. Τσίπρα έχουν αναμφίβολα συμβάλλει στην άνοδο της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να ακούγονται συχνά μέσα στο 2013 αιτήματα του κόμματος για νέες εκλογές.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη γραμμή ζωής», λέει ο Αλέξης Τσίπρας παραθέτοντας μια σειρά «αποτυχημένων» μέτρων που έχουν υιοθετήσει οι «δογματικοί νεοφιλελεύθεροι» πολιτικοί αντίπαλοί του.
Χαρακτηρίζει την Ελλάδα μοναδική περίπτωση ως προς την αύξηση του χρέους ακόμα και μετά την αναδιάρθρωσή του, λέγοντας ότι ένα νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο και ότι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η ανταποκρίτρια του Guardian σχολιάζει ότι ωριμάζοντας ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει πιο μετριοπαθής και έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλάζοντας παράλληλα τον τρόπο που ντύνεται και έχοντας βελτιώσει τα αγγλικά του. «Τώρα βλέπω CNN και διαβάζω Guardian», σχολιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται πάντως ότι σύμβουλοι τονίζουν πως ενώ ο τόνος του κόμματος ίσως έχει αλλάξει, οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: κατάργηση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας με τους εταίρους.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου