Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο χριστουγεννιάτικος μέρμηγκας

Της Μαριάννας Τζιαντζή
Με τον πασίγνωστο μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και το μέρμηγκα κατέφυγε ο υπουργός Οικονομικών. Από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και έκανε τη βαθυστόχαστη πρόβλεψη ότι «ή θ’ αποδειχθεί ότι θα τα καταφέρουμε είτε ότι δεν θα τα καταφέρουμε», θυμίζοντάς μας τη Γεωργία Βασιλειάδου στην Κυρά μας τη μαμμή όταν προέβλεπε με κομπογιαννίτικη ακρίβεια το φύλο του μωρού. Επίσης, πρόσθεσε ότι «για πολλά χρόνια ήμασταν τζίτζικες, όμως τώρα γινόμαστε μέρμηγκες».
Πώς ένας τζίτζικας μεταμορφώνεται σε μέρμηγκα; Πρώτον, χάνει τα φτερά του· δεύτερον, παύει να τραγουδάει και παίρνει αντικαταθλιπτικά χάπια και τρίτον, εγκαταλείπει τα φυλλώματα των δέντρων και χώνεται στις οπές της γης, όπου συσσωρεύει τα σπόρια και τα ψίχουλα που βρίσκει στην επιφάνειά της. Ο τροφοσυλλέκτης μέρμηγκας είναι το σύμβολο της εργατικότητας ενώ ο τζίτζικας
της εφήμερης χαράς της ζωής.
Μόνο οι τράπεζες είναι υπεράνω των αρχαίων μύθων. Αυτές δάνειζαν τον τζίτζικα (και κέρδιζαν) και αυτές τώρα ποδοπατούν, συνθλίβουν τον μέρμηγκα και κερδίζουν ξανά. «Συρθείτε στο χώμα!», μας προστάζει η κυβέρνηση. Μεταμορφωθείτε σε ζωύφια, χωθείτε στις κατακόμβες, μη γυρεύετε το φως.
Η διαφορά των σύγχρονων μυρμηγκιών από τα μυρμήγκια του μύθου είναι ότι τα πρώτα θέλουν να εργαστούν και δεν μπορούν, δουλειά ψάχνουν και δουλειά δεν βρίσκουν. Είναι υποχρεωμένα να διαγράφουν ατέλειωτες διαδρομές στο χώμα ή αν είναι ακόμα νέα, να μεταναστεύουν σε ξένα χώματα για να επιβιώσουν.
Όλοι οι μέρμηγκες είναι ίσοι, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι είναι πιο ίσοι. Τα μυρμήγκια – εργάτες δεν πρέπει ούτε να διανοηθούν να ζητήσουν ανακατανομή των αποθεμάτων τροφίμων ώστε να μη λιμοκτονούν τα περισσότερα από αυτά. Έτσι κι αλλιώς, οι τζίτζικες – τραγουδιστές πέθαναν, όμως και τα μυρμήγκια – εργάτες δεν αισθάνονται και τόσο καλά τώρα τελευταία.
Οι παγκόσμιοι και οι τοπικοί άρχοντες των μυρμηγκιών καλούν τους υπηκόους τους να περάσουν τα Χριστούγεννα ζαρωμένα στην τρύπα τους με την έγνοια στην επιβίωση και όχι στη ζωή. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα μυρμηγκάκια θα τους κάνουν το χατίρι.

(ΠΡΙΝ, "To τέλος της αγοράς", 22.12.2012) via www.tziantzi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου