Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

"Αδίκημα" η ιδιοκτησία ακινήτου - Ποια τα νέα χαράτσια

Απανωτά θα έρχονται από το νέο χρόνο οι “λογαριασμοί” της εφορίας για τα αναδρομικά χαράτσια του ΦΑΠ των 2010, 2011 και 2012 ώστε να προσαρμοστούν στις επιταγές του τρίτου μνημονίου και να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.
Από το νέο χρόνο η ιδιοκτησία ακινήτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "αδίκημα" αφού το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων ενιαίο τέλος ακινήτων, μειωμένα αφορολόγητα και επέκταση των αντικειμενικών αξιών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, έρχονται ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.
-Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για ετήσια μισθώματα έως 12.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα μισθώματα. Ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων, που ανέρχεται σε 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες και σε 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους διατηρείται.
-Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων.
-Καταργούνται μεταξύ άλλων οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αλλά και για τα ενοίκια.
-Ενσωματώνεται στη νομοθεσία η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι και επιθυμούν να το διαχωρίσουν από το λογαριασμό του ρεύματος, μπορούν να προσέλθουν στη ΔΟΥ, να καταβάλουν 50 ευρώ και να βεβαιωθεί στο όνομά τους.
Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος 3 δισ. ευρώ.
Έτσι από τη νέα χρονιά περιμένουμε τη... λυπητερή. Μαζί με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων πολύ αμφιβάλουμε αν τελικά θα μπορέσει και κανένας να πληρώσει όσα απαιτεί το Μνημόνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου