Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Το φάντασμα των "Χριστουγέννων" πλανιέται πάνω από το Νότο

«Μαζεύω τα πεσμένα στάχια να σου στείλω λίγο ψωμί,
μαζεύω με το σπασμένο χέρι μου ό,τι έμεινε απ᾿ τὸν ήλιο
να σου το στείλω να ντυθείς. Έμαθα πως κρυώνεις…».
 
Διανύοντας τα φετινά Χριστούγεννα της Ευρώ-φτώχειας, οι χώρες του Νότου στενάζουν ολοένα και περισσότερο καθώς εμπεδώνουν πιο βαθειά τις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης.
Οι φετινές γιορτές θα σπάσουν το «χαρούμενο» συνεχές των προηγούμενων χρόνων και θα κινηθούν γύρω από τον αστερισμό… της ανέχειας. Συσσίτια, άστεγοι που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια, σχολεία κλειστά λόγω ανυπαρξίας θέρμανσης, πλατιές μάζες απολυμένων, καθίζηση της αγοράς, είναι κάποια από τα κομμάτια που δεσπόζουν στο εορταστικό πάζλ. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται βυθίζουν μεγάλο κομμάτι του κόσμου σε οριακή κατάσταση.
Συγκεκριμένα στην χώρα μας δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να ισχυριζόμασταν πως η πρόσφατη αύξηση του ρεύματος με δεδομένο ότι τελικά εισπράττεται και το χαράτσι θα οδηγήσουν τις γιορτές σε τραγωδία με νεκρούς λόγο του κρύου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση της ανέχειας την κατοχυρώνει η Ελλάδα
«Σίγουρα θα καθίσουμε όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι φέτος, αλλά εξίσου βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να φάμε κρέας» είπε ο 46χρονος άνεργος πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών Πολυχρόνης Σωτηρίου.
Στην Πορτογαλία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 ετών επικρατεί μια ανάλογη κατάσταση. «Εάν ανταλλάξουμε δώρα θα είναι πολύ φθηνά, των 2-3 ευρώ», είπε η καθαρίστρια Ανγκέια ντε Σότε από τη Λισαβόνα. «Όσο για δέντρο θα στολίσουμε και φέτος, αλλά με τα περσινά στολίδια»
Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre φανερώνει τα κακά γιορτινά χάλια και στην Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ οι πωλήσεις παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών σημειώνουν μείωση 20 % ενώ πεσμένες είναι συνολικά οι πωλήσεις τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο. « Είναι η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει τα τελευταία 24 χρόνια και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να διατηρήσω το κατάστημά μου» είπε η Μαρίσα Πίνες.
Πτώση και στην Ισπανία
Σύμφωνα με έρευνα της ESADE της Βαρκελώνης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης η ισπανική οικογένεια θα δαπανήσει για τις γιορτές 40% λιγότερα συγκριτικά με το 2007. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου κρεοπωλών της Ισπανικής Πρωτεύουσας, « η κατανάλωση κρέατος είναι φέτος τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με πέρυσι»
Παναγιώτης Κάτσικας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου