Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ποτέ την Κυριακή: μάχη για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Για πρώτη φορά από το 1908 επιχειρείται η κατάργηση της ημέρας ανάπαυσης των εργαζομένων: με αφορμή το ξεκίνημα της ενδιάμεσης περιόδου εκπτώσεων, ο μνημονιακός νόμος επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων αυτή την Κυριακή 3 Νοέμβρη. Πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10.30 της Κυριακής και ανοιχτή επιστολή προς τους καταναλωτές. Επίθεση Χατζηδάκη σε όσους αντιδρούν, με απαξιωτικές αναφορές σε «γκρίνιες».
«Δεν λείπουν από τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουν αξιοπρεπώς», τονίζει στην επιστολή της προς τους καταναλωτές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που προκήρυξε 24ωρη απεργία για την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της δεκαήμερης ενδιάμεσης περιόδου εκπτώσεων που ξεκίνησε σήμερα, 1η Νοεμβρίου, και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Κυριακής στην Πλ. Συντάγματος.
Η επαναφορά της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές έγινε με τον μνημονιακό νόμο 4177/2013 που προβλέπει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και παράλληλα τη λειτουργία των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο. Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.) που δεν ανήκουν σε αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Το πλήθος των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κατά τόπους θα καθοριστεί με αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών που πρέπει να εκδοθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση υποκύπτει στις απαιτήσεις των malls»
«Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η Κυβέρνηση ουσιαστικά υποκύπτει στην απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, των malls, των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα και θέλουν να αρπάξουν το –λιγοστό λόγω της κρίσης - τζίρο από τις γειτονιές και τα μικρά καταστήματα, όπου εργάζεται το 80% των εμποροϋπαλλήλων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ και επισημαίνει: «Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, όσοι δεν έχουν μείνει ακόμα, αναγκάζονται να εργάζονται με μερική απασχόληση ή απασχόληση 2-3 ημερών την εβδομάδα και με μισθό που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ το μήνα. Τώρα καλούνται να εργάζονται ακόμα και τις Κυριακές με ένα απλό ωρομίσθιο πείνας, που δεν θα υπερβαίνει τα 3 Ευρώ την ώρα και χωρίς την προσαύξηση του 75%. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς ημέρα ανάπαυσης, χωρίς κοινωνική και οικογενειακή ζωή, χωρίς ελεύθερο χρόνο».

Διαφωνούν οι εμπορικοί σύλλογοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά στο άνοιγμα της Κυριακής, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων. Επιπλέον, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά (που δεν είναι αντίθετοι στο μέτρο) δεν ακολουθούν καν το γενικό πλαίσιο ωραρίου που ορίζει ο νόμος (11 π.μ. - 8 μ.μ.), και προτείνουν διαφορετικό ωράριο, ενώ και μεμονωμένα αρκετές επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν δικό τους ωράριο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε τα καταστήματα να λειτουργήσουν από 11 π.μ. έως 6 μ.μ., της Θεσσαλονίκης από 11 π.μ. έως 5 μ.μ. και του Πειραιά από 11 π.μ. έως 3 μ.μ.
Χαρακτηριστικό ακόμα είναι ότι κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την αλυσίδα Σκλαβενίτης και την αλυσίδα Βερόπουλος, η οποία θα λειτουργήσει μόνο τα τρία καταστήματα στα οποία υπάρχει από πάνω και κατάστημα Jumbo. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ των αλυσίδων Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Μετρό.

Άδεια μαγαζιά

Να σημειωθεί πως το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές επιχειρείται να επιβληθεί εν μέσω ολικής καθίζησης του λιανεμπορίου: Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Αύγουστο του 2013 ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 7,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ο ίδιος δείκτης υποχώρησε κατά 10,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, η μείωση του επιμέρους δείκτη όγκου στα σούπερ μάρκετ είναι στο οκτάμηνο 11,3%, στα πολυκαταστήματα 12,8% και στα πρατήρια καυσίμων 8,5%.

Επίθεση Χατζηδάκη


«Ξέρω πως ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές», δήλωσε, σε μια ολομέτωπη και απαξιωτική επίθεση σε όσου αντιδρούν, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση. Καλό μας κάνει. Τονίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις αντίδρασης».

Η ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων προς τους καταναλωτές
Αγαπητοί καταναλωτές,

Για πρώτη φορά, μετά το 1908 που καθιερώθηκε στη χώρα μας η Κυριακή – Αργία, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη σχεδόν τη χώρα θα λειτουργήσουν ΚΥΡΙΑΚΗ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός νέου μνημονιακού νόμου (Ν. 4177/13), που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και με τον οποίο γενικεύεται και καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ με αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τους και τις 52 Κυριακές του έτους.
Ο νέος αυτός νόμος έρχεται να ολοκληρώσει το ξήλωμα όλων των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου που μας έχουν επιβάλλει από το 2010 οι ξένοι δανειστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά στο άνοιγμα της Κυριακής, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, και όσοι δεν έχουν μείνει ακόμα άνεργοι εξαιτίας των χιλιάδων λουκέτων που έχουν βάλει οι εμπορικές επιχειρήσεις, αναγκάζονται να εργάζονται με μερική απασχόληση ή απασχόληση 2-3 ημερών την εβδομάδα και με μισθό που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 400 Ευρώ το μήνα. Καθημερινά γίνονται λάστιχο, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό. Τώρα καλούνται να εργάζονται ακόμα και τις Κυριακές με ένα απλό ωρομίσθιο πείνας, που δεν θα υπερβαίνει τα 3 Ευρώ την ώρα και χωρίς την προσαύξηση του 75%. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς ημέρα ανάπαυσης, χωρίς κοινωνική και οικογενειακή ζωή, χωρίς ελεύθερο χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά στο άνοιγμα της Κυριακής, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η Κυβέρνηση ουσιαστικά υποκύπτει στην απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, των malls, των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα και θέλουν να αρπάξουν το –λιγοστό λόγω της κρίσης - τζίρο από τις γειτονιές και τα μικρά καταστήματα, όπου εργάζεται το 80% των εμποροϋπαλλήλων. Στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία το μικρομεσαίο εμπόριο και προσθέτουν ακόμα περισσότερα λουκέτα αλλά και ανεργία στους εμποροϋπαλλήλους.
Όμως αυτό που σήμερα λείπει από τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Η λιτότητα και τα χαράτσια που έχουν επιβάλλει δανειστές – Κυβέρνηση είναι καταστροφή για τους πολλούς.

Αγαπητοί καταναλωτές,

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο λέμε ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ – ΑΡΓΙΑ. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ανάπαυση και στη δυνατότητα να έχουμε προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Να αγωνιστούμε για να ανατραπούν μια ώρα αρχύτερα οι καταστροφικές πολιτικές που έχουν επιβάλλει Τρόικα – Δανειστές – Μνημονιακή Κυβέρνηση.
Στον αγώνα αυτό είσαστε σύμμαχοι και εσείς. Αν το Εμπόριο λειτουργήσει την Κυριακή είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και άλλους συναφείς κλάδους!
ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, η πλειοψηφία των οποίων είστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που έχουμε χτυπηθεί από τη λιτότητα, το πετσόκομμα των μισθών & των
συντάξεων και τα ατέλειωτα φορολογικά χαράτσια που μας έχουν φτωχοποιήσει βίαια, για να
εξυπηρετηθούν οι δανειστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ: ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Πηγές: efsyn.gr, kathimerini.gr, ΟΙΥΕ.gr

Αυτόνομη Παρέμβαση: "Η μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακής, είναι μάχη όλων των εργαζομένων" - See more at: http://left.gr/news/aytonomi-paremvasi-i-mahi-gia-tin-yperaspisi-tis-kyr... Αυτόνομη Παρέμβαση: "Η μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακής, είναι μάχη όλων των εργαζομένων" - See more at: http://left.gr/news/aytonomi-paremvasi-i-mahi-gia-tin-yperaspisi-tis-kyr... -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου