Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Η ώρα της εξεταστικής για τα υποβρύχια δεν θα αργήσει

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Η "Αυγή" δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για τα υποβρύχια και την πρόταση του κόμματος για εξεταστική επιτροπή, αλλά και τα σκάνδαλα εν γένει. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ανθρωπιστική κρίση και το πώς αυτή μπορεί να συνδεθεί με την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Η συνέντευξη κλείνει με τη δέσμευση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην εκδήλωση ενός ακόμα πιο μαζικού, πολύμορφου και ενωτικού κινήματος, με όλες του τις δυνάμεις", κίνημα στο οποίο έχουν θέση και οι "υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς".
Με δεδομένη όμως την αντίδραση Βενιζέλου περί... αποστασίας, ζητήσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα επιπλέον, επικαιροποιημένο σχόλιο που να τη λαμβάνει υπ' όψιν, ενώ σχολιάζει, τέλος, και τη μεγάλη προχθεσινή πορεία για το Πολυτεχνείο.

* Από την ομιλία σας στη Βουλή υπολογίσαμε σε 10 δισεκατομμύρια τουλάχιστον τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ποιες οι κυβερνητικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό;

Ο κ. Σούρλας, που είναι γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και στέλεχος της Ν.Δ., σε επίσημες εκθέσεις του τα υπολογίζει σε 12 δισ. Και είναι λογικό, όταν επιχειρηματίες πολιτικοί φίλοι της κυβέρνησης μένουν στο απυρόβλητο, όταν λίστες με μαύρο χρήμα «χάνονται» και «παραπέφτουν», όταν η τεράστιας κλίμακας φοροδιαφυγή μέσα από χιλιάδες off shore παραμένει ανέλεγκτη, όταν με μια υπογραφή εκατομμύρια δημόσιου χρήματος πετιούνται σε συμβάσεις και σε «φιλικούς διακανονισμούς» με λαμόγια. Η διαφθορά ρυθμίζει την πολιτική ζωή του τόπου για δεκαετίες, μέσω του μαύρου πολιτικού χρήματος που κυκλοφορεί μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, τραπεζιτών, μεσαζόντων κάθε είδους και συγκεκριμένων ΜΜΕ. Στα χρόνια του Μνημονίου, κατά τα οποία λεηλατήθηκαν το εισόδημα, η εργασία, η μικροϊδιοκτησία, θα περίμενε κανείς να περιοριστεί το φαινόμενο. Εντούτοις γιγαντώθηκε. Η αντιμετώπισή της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι προφανές ότι το πολιτικό κατεστημένο δεν την έχει. Εμείς την έχουμε και το διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους, γι' αυτό και δεχόμαστε ανελέητο πόλεμο από την κλεπτοκρατία που μας κυβερνά. Αυτή όμως είναι και η μεγάλη ποιοτική διαφορά μας με το πολιτικό κατεστημένο.



* Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την ίδια αντιπολιτευτική τακτική και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας;

Προφανώς. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η όποια δημοσιότητα θα έχει η χώρα μας λόγω της προεδρίας. Μετά από τρία χρόνια Μνημονίων έχουμε 4.000 αυτοκτονίες, 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, 30% ανεργία και αυτή τη στιγμή συζητάνε πώς θα πάρουν από τον κόσμο τα σπίτια. Και το χρέος είναι μεγαλύτερο από πριν. Η Ευρώπη πρέπει να τα ξέρει αυτά. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να μάθει ότι στην Ελλάδα συντελείται έγκλημα που βυθίζει έναν ολόκληρο λαό σε ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα προσβάλλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτή την εικόνα κανείς δεν δικαιούται να την κρύβει πίσω από οικογενειακές φωτογραφίες και χαιρετούρες.

* Σας φοβίζει το ενδεχόμενο η σοβούσα ανθρωπιστική κρίση να μην σας επιτρέψει να κάνετε πράξη κάποιες από τις δεσμεύσεις σας;

Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, και επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο όσο η κυβέρνηση λογοδοτεί στην τρόικα και όχι στον λαό που την εξέλεξε. Η ανθρωπιστική κρίση είναι οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα και η άμεση αντιμετώπισή της είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν 70 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο να έχουμε σε μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια, παιδιά που λιποθυμάνε στο σχολείο από την πείνα, οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέρμανση για τον χειμώνα. Συνεπώς σας απαντώ αναποδογυρίζοντας το ερώτημά σας. Οι δεσμεύσεις μας θα υλοποιηθούν άμεσα, ακριβώς εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης που θα μας πιέζει.

* Πότε θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων; Και πώς αντιμετωπίζετε τη δήλωση Βενιζέλου ότι θα προτείνει και εκείνος τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα στρέφεται όμως εναντίον σας;

Η πρόταση για εξεταστική θα κατατεθεί στην ώρα της. Και αυτή η ώρα δεν θα αργήσει. Αλλά προς τι τόση ανησυχία για τον χρόνο κατάθεσης; Υποθέτω ότι, αν δεν έχουν κάτι να κρύψουν, δεν έχουν και κανέναν λόγο να τη φοβούνται. Και δεν μπορώ να φανταστώ με τι επειχειρήματα θα αντικρούσουν μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, όταν έχουμε τα υποβρύχια που κόστισαν 2,5 δισ. στον ελληνικό λαό να "σκουριάζουν" στον Σκαραμαγκά, τα Ναυπηγεία κλειστά, τους εργαζόμενους στον δρόμο και τον ψευτοεπενδυτή να απειλεί από πάνω το Δημόσιο με τη διεκδίκηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποζημίωσης.

* Αλήθεια, πώς απαντάτε στους διατυπωμένους ενδοιασμούς ότι η ενασχόληση με τα σκάνδαλα οδηγεί τον λαό σε αποπολιτικοποίηση και συνολική απαξίωση της πολιτικής;

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο κύκλος του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς, που άνοιξε στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, δεν λέει να κλείσει. Ακόμα και την ώρα που άνθρωποι πηδάνε από τα παράθυρα, το πολιτικό κατεστημένο μοιράζει λεφτά στους κολλητούς του, κάνει χάρες εκατομμυρίων σε επιχειρηματικά συμφέροντα και διαγράφει λίστες μαύρου χρήματος. Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξίωση της πολιτικής από την ατιμωρησία, την προκλητική συγκάλυψη και τον εθισμό της κοινής γνώμης στην πολιτική διαφθορά. Γι' αυτό τη διαφάνεια και τη νομιμότητα θα την υπερασπιστούμε με κάθε μέσον που διαθέτουμε.

* Τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί... αποστασίας πώς τις ακούσατε;

Τις δηλώσεις Βενιζέλου τις αντιμετωπίζουμε όπως όλος ο κόσμος. Ως καλαμπούρι που προσπαθεί να κρύψει μια τεράστια αγωνία και αμηχανία. Φαίνεται ότι είναι πιστός στο δόγμα: "Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και ο αντιπερισπασμός". Γι' αυτό και δεν διστάζει να κακοποιήσει την ιστορία και να κατηγορήσει ακόμη και για αποστασία όσους βουλευτές του δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κυρίου Σαμαρά και να ψηφίζουν τα πιο ακραία και λαοκτόνα μέτρα. Και τα λέει αυτά μέσα στον πανικό του, χωρίς να υπολογίζει ποιανού κυβέρνηση στηρίζει, ποιους συνειρμούς και ποια πρόσωπα έρχονται στον νου, ποιες ιστορικές μνήμες ξυπνούν. Αλλά τα ίδια δεν έκανε και με τη λίστα Λαγκάρντ; "Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".

* Να σας μεταφέρω, κλείνοντας, και ένα «παράπονο», όπως μια συμπολίτης μας το χαρακτήρισε: Η Μαρία, άνεργη, μίλησε στην «Αυγή» στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κρατήσει τον κόσμο στους δρόμους όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές. Τι θα της απαντούσατε για τον ενάμιση αυτό χρόνο που προηγήθηκε, αλλά και για τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα;

Ο κόσμος δεν είναι σπίτι του. Κινητοποιείται στο κίνημα της αλληλεγγύης, σε τοπικούς αγώνες όπως αυτός της Χαλκιδικής, στους αγώνες των εργαζομένων να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Προφανώς οι κινητοποιήσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Όμως το σχέδιο χειραγώγησης μέσα από την παραίτηση και την απάθεια δεν θα περάσει. Αυτή η αγωνία για ηχηρή απάντηση στην πολιτική των Μνημονίων θα μετασχηματιστεί πολύ γρήγορα πάλι σε ένα κύμα μαζικών κινητοποιήσεων. Η προχθεσινή μαζική συμμετοχή του κόσμου στη πορεία για το Πολυτεχνείο αυτό ακριβώς μαρτυρά. Ο κόσμος είναι εδώ και τις κρίσιμες στιγμές θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα γείρει την πλάστιγγα των πολιτικών εξελίξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από εδω και πέρα θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην εκδήλωση ενός ακόμα πιο μαζικού, πολύμορφου και ενωτικού κινήματος, με όλες του τις δυνάμεις. Στον αγώνα αυτόν καλούμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου