Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Φιλελεύθεροι; Ποιοι φιλελεύθεροι;

Ας μην γελιόμαστε. Φιλελεύθεροι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.
Του Αυγουστίνου Ζενάκου
Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και τα θεωρείς «μια κάποια λύση, γιατί κάτι πρέπει να γίνει, τέλος πάντων», ενώ φωνάζεις ολημερίς για τη «βία» των αντιδράσεων σε άδικους νόμους, δεν είσαι φιλελεύθερος. Όταν μαθαίνεις ότι η αστυνομία της χώρας σου βασανίζει κατά σύστημα και δεν το θεωρείς αυτό μείζονα εκτροπή, ενώ διαλαλείς ότι το «χαλί στον φασισμό στρώνεται από τις κραυγές "χούντα! χούντα!"», δεν είσαι φιλελεύθερος. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την κυβερνητική αυθαιρεσία που κουρελιάζει το Σύνταγμα και λες «κάτι έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ», ενώ διαμαρτύρεσαι για την αυτοοργάνωση των εργαζομένων, δεν είσαι φιλελεύθερος. Όταν γνωρίζεις ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται μόνο χάρη σε μια τεράστια κρατική ισχύ που φροντίζει να μοιράσει την πίτα μεταξύ ολιγαρχών και λες «πρέπει να μικρύνει το δημόσιο», ενώ χλευάζεις όσους ζητούν δικαιοσύνη ως «λαϊκιστές», δεν είσαι φιλελεύθερος. Όταν βλέπεις ότι τίθεται υπό αίρεση η δημοκρατία και το κράτος δικαίου και το αποδέχεσαι ως αναγκαίο κακό, ενώ υποστηρίζεις ότι οι εκλογές θα ήταν «καταστροφή», δεν είσαι φιλελεύθερος.
Ας μην γελιόμαστε. Φιλελεύθεροι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Αυτοί που καμώνονται τους φιλελεύθερους μπορεί να πουν λίγα φιλελεύθερα λογάκια για το διάστημα που ηγούνται κάποιου φιλελεύθερου σχηματισμού αλλά αυτό είναι όλο. Δεξιοί είναι, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, φασίζουν.
Γι' αυτό η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασώσει τα φιλελεύθερα προτάγματα στην Ελλάδα είναι η αριστερά. Όπως άλλωστε έκανε πάντα.

Unfollow via left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου