Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

«Δεν είστε παράνομοι, συνεχίστε»


Χθες η κατάληψη του «Εμπρός» γιόρταζε τα 2 χρόνια της. Και το έπραξε χωρίς γιορτές και μουσικές, με μια συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 μέσα στο άδειο, βουβό, ανενεργό για 5 χρόνια κουφάρι του θεάτρου που είχε γράψει τη δική του ιστορία εισέβαλε η Κίνηση Μαβίλη (μια συλλογικότητα που προέκυψε από τις τάξεις της θεατρικής τέχνης), αναγεννώντας το απ' το μηδέν. Μοναδικά όπλα της ήταν η τέχνη, μέσα από τη θεωρία και την πράξη της, και η πολιτική. Με μια λέξη, ο πολιτισμός ως κοινό αγαθό.
«Ηταν πολύ ιδιαίτερα και γιορτινά εκείνη την ημέρα. Ανακαλύπταμε πράγματα. Ανεβήκαμε στην ταράτσα. Το θέατρο ήταν γεμάτο από τα προγράμματα των παραστάσεων του Μπαντή και από... γάτες», θυμάται σήμερα ο σκηνοθέτης και μέλος της Κίνησης Μαβίλη, Βασίλης Νούλας, που παραμένει πρωτοπαλίκαρο του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου. Γρήγορα το θέατρο έγινε κυψέλη ευρύτερων συλλογικοτήτων και ποικίλων δράσεων (από ημερίδες μέχρι εγκαταστάσεις και προβολές φιλοξένησε).

«Υποστηρίξτε μας!»
Επειτα από δύο σφραγίσεις από τον νυν ιδιοκτήτη, το ΤΑΙΠΕΔ, η πολιτεία έγινε πιο επιθετική. Στις 30 Οκτωβρίου (του 2013) αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο και συνέλαβαν δύο ηθοποιούς -ήταν οι μοναδικοί παρόντες.
Χθες οι πρωτεργάτες της κατάληψης (Δημήτρης Κοσμίδης, Εφη Γιαννολοπούλου, Ηλίας Μαρμαράς, Ελένη Τζιρτζιλάκη κ.ά.) μας συνάντησαν, μαζί με την Ιωάννα Κούρτοβικ, τον Γιάννη Ραχιώτη και έναν από τους 2 συλληφθέντες, θέλοντας αφ' ενός να κοινοποιήσουν την κατάστασή τους (την Πέμπτη θα βρίσκονται στο δικαστήριο για να υπερασπιστούν τους συλληφθέντες που δικάζονται), αφ' ετέρου να δηλώσουν «συνεχίζουμε. Υποστηρίξτε μας!».
Δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο δώρο γενεθλίων από τις διαβεβαιώσεις του Γιάννη Ραχιώτη (εξέφρασε τη συμπαράσταση της Εναλλακτικής Παράταξης των Δικηγόρων): «Δεν είστε παράνομοι. Είστε νόμιμοι. Συνεχίστε ...». Ο δικηγόρος χαρακτήρισε πράξη νόμιμη, και επομένως συνταγματική, τη διάσωση περιουσίας που εκποιείται, παραπέμποντας στο άρθρο 120 του Συντάγματος.
Στο ίδιο πνεύμα, η Ιωάννα Κούρτοβικ -υπερασπίζεται τους συλληφθέντες- δήλωσε ότι οι νεαροί ηθοποιοί «δεν κάνανε κάτι που να καταγράφεται εναντίον του κοινωνικού συμφέροντος». Και αναφέρθηκε στην αμηχανία του νόμου απέναντι στο «Εμπρός», αφού ο νόμος προστατεύει ένα χώρο ως κατοικία ή ως χώρο δουλειάς. «Αν δεν λειτουργεί ως τέτοιος δεν τον προστατεύει. Δημιουργείται μια αντίφαση όταν ο νόμος και εν συνεχεία ο δικαστής καλούνται να προστατεύσουν ένα χώρο που είναι κενός και ανήκει στη σκουριά και στα ποντίκια».
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες (μαζί με τον Δημήτρη Δρόσο, που την ώρα της σύλληψής του βρισκόταν πρώτη φορά στο «Εμπρός» για οντισιόν), με το ηθικό ακμαίο, σκοπεύει να ανεβάσει στη σκηνή του το αντιφασιστικό θεατρικό του (με τίτλο «Το σιδερένιο μάγουλο του σκύλου»). «Αν τα καταφέρω θα είναι αφιερωμένο στον Παύλο Φύσσα» είπε , καταλήγοντας με το σύνθημα «Εξέγερση!».
Η Τατιάνα Σκανάτοβιτς μίλησε για τα νέα πρόσωπα που συνεχώς εμφανίζονται στη συνέλευση του «Εμπρός», ειδικά μετά τις 2 συλλήψεις: «Σκοπεύω να κάνω κανονικά την πρόβα μου σε αυτό», πρόσθεσε. «Κι εύχομαι να μη βγω με χειροπέδες. Δεν πάμε με τα κράνη για να συγκρουστούμε. Στη σύγκρουση μας εξαναγκάζει το κράτος».

Αναπάντεχο δώρο
Ο Σύρος Σαχίρ, μετανάστης στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και «ψυχή» της κατάληψης, έχοντας πείρα από τη συριακή χούντα (έκανε 2 χρόνια φυλακή), φοβάται στη σημερινή Ελλάδα: «Το "Εμπρός" δεν πρέπει να κλείσει. Και θα παραμείνει ανοικτό», δήλωσε.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου υπήρχαν εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων που συμπαρίστανται στην Κατάληψη (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ -Πέτρος Κων/νου- και Οικολόγοι Πράσινοι) και οι Δηώ Καγγελάρη, Μάνια Παπαδημητρίου, Στρατής Μπουρνάζος κ.ά.
Ακόμα ένα αναπάντεχο δώρο για τα 2 χρόνια. Αργά χθες το βράδυ το Συμβούλιο της Α' Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους δύο ηθοποιούς που δικάζονται την Πέμπτη και ζητά το «Εμπρός» «να παραμείνει χώρος πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς στην περιοχή», καθώς και «να εξαιρεθεί από τη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου