Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

McDonald's σε εργαζόμενους: Aν θέλετε χρήματα πουλήστε στο eBay

Ξανά στο προσκήνιο βρίσκονται τα McDonald’s. Όμως τώρα αυτό δεν συνέβη εξαιτίας του φαγητού αλλά εξαιτίας της πρότασης που έκανε η εταιρία στους υπαλλήλους της να τρώνε μικρότερα γεύματα έτσι ώστε να χορταίνουν πιο εύκολα, αλλά και να πουλήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στο eBay ή στοCraigslist, προκειμένου να έχουν περισσότερα χρήματα.
Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου
Aυτές οι συστάσεις της εταιρείας ήρθαν στην δημοσιότητα την Τρίτη, όταν η ομάδα των ακτιβιστών Low Pay Is Not OK, η οποία υποστηρίζει το δικαίωμα των υπαλλήλων καταστημάτων fast food σε υψηλότερους μισθούς, ανέβασε στο YouTube βίντεο του site McResource που αφορούσε τους εργαζομένους της εταιρείας. Το McResource, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αντιμετωπίσουν το στρες καθώς και οικονομικά θέματα και πρόβλημα υγείας.
Ανάμεσα στις συμβουλές που έδωσαν στους υπαλλήλους ήταν να τραγουδούν το αγαπημένο τους τραγούδι εν ώρα εργασίας, προκειμένου να μειωθεί η πίεση του αίματος τους, να τρώνε μικρότερα γεύματα, έτσι ώστε να χορταίνουν πιο γρήγορα μελιγότερο φαγητό, αλλά και να κάνουν διακοπές τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Η τελευταία πρόταση ωστόσο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αν αναλογιστεί κανείς τον μισθό ενός εργαζομένου των McDonald’s - 7,25$ την ώρα.
Στη συνέχεια το site πρότεινε στους υπαλλήλους να επιστρέψουν κάποια πράγματα που είχαν ψωνίσει το παρελθόν και δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε ναεξασφαλίσουν ρευστό, καθώς και να πουλήσουν αντικείμενα που δεν τους είναι χρήσιμα πλέον σε ιστοσελίδες όπως το eBay.
Μάλιστα προέτρεψε τους εργαζομένους να σταματήσουν να παραπονιούνται, καθώς 10 λεπτά μεμψιμοιρίας ανεβάζουν τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της εταιρείας στο NBC, αυτές οι συμβουλές παρερμηνεύθηκαν από την ακτιβιστική οργάνωση, εφ’ όσον τις απομόνωσαν από το υπόλοιπο περιεχόμενο του site, ενώ υπογράμμισε ότι οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε συμβουλές ειδικών. «Πρόκειται για την προσπάθεια μια οργάνωσης να υποτιμήσει τη βοήθεια που θέλουμε να προσφέρουμε στους υπαλλήλους μέσω του site, με το να απομονώνουν μερικά μέρη μόνο του κειμένου», υποστήριξαν οι υπεύθυνοι, που δήλωσαν ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας διαμορφώνεται από μια ανεξάρτητη εταιρεία, με την οποία συνεργάζονται με στόχο να είναι ένα αξιόπιστο και χρήσιμο εργαλείο για τους εργαζομένους που επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν.
Τον Οκτώβριο η Low Pay Is Not OK, δημοσίευσε την ηχογράφηση της κλήσης μιας εργαζομένου, η οποία ζητούσε από το site οικονομική βοήθεια. Η δημοσίευση προκάλεσε αίσθηση, καθώς οι χειριστές του McResource παρότρυναν την γυναίκα να απευθυνθεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, που παρέχουν φαγητό σε ανθρώπους σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Μια εβδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας, μια έρευνα ήρθε στην επικαιρότητα, η οποία ανέφερε ότι το 52% των οικογενειών των οποίων το εισόδημα προέρχεται από εργασία σε εταιρείες fast food, έχουν αναζητήσει βοήθεια σε ένα ή περισσότερα δημόσια προγράμματα οικονομικής στήριξης. Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των εργαζομένων όλων των κλάδων είναι το 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου