Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ITUC: Η τρόικα βλέπει μόνο αριθμούς και όχι ανθρώπους

«Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Σάραν Μπάροου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ για την παρουσίαση έρευνας για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων. «Το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής αναταραχής γιατί το μόνο που έχουν μελετήσει έως τώρα είναι οι αριθμοί».
Στο πλαίσιο της έρευνας η Σάραν Μπάροου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ, αλλά και με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και άνεργους, στα πλαίσια της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων
και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Επίσης η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας συναντήθηκε και με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρτ, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα συνομίλησε και με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, το 97% των εργαζομένων έχει μείωση μισθών ενώ μόλις 3% έχει διατηρήσει το εισόδημά του.

Η Σάραν Μπάροου, που έκανε λόγο για «μεταπολεμική κατάσταση στην Ελλάδα», ζήτησε την αποκατάσταση αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ η γγ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας θα προχωρήσει αύριο σε παρέμβασή της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας μεταξύ άλλων δυο βασικά αιτήματα:

1. Να αναζητηθούν για την Ελλάδα εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και κατ΄επέκταση την απασχόληση και την πραγματική οικονομία

2. Να ακούσει η Τρόικα τους κοινωνικούς εταίρους και να σεβαστεί την όποια συμφωνία τους για τους κατώτατους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, οι οποίες εκμηδενίστηκαν μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας οι οποίοι χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζόμενους είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν». «Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας» τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Όπως τόνισε «είναι φανερό ότι οι ορθόδοξες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί ως τώρα δεν λειτουργούν» και πρόσθεσε ότι «όταν το 50% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι και το 65% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας, τότε το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις συμβουλές τους».

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα δημοσκόπηση σε 14 χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα δημοσιοποιηθεί το β εξάμηνο του 2012.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκπροσωπεί 175 εκατομμύρια εργαζόμενους, σε 153 χώρες με 308 συνολικά οργανώσεις μέλη.

tvx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου