Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Το γαϊτανάκι των τριών αρχηγών και της τρόικας και η επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένα τα αποτελέσματα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και της ενημέρωσης που είχε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.
 
Μετά από μία δίωρη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δις, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συμφώνησαν επί της αρχής στις νέες περικοπές και αποφάσισαν να έχουν νέα συνάντηση τη Δευτέρα, στην οποία θα "κλειδώσουν" τα μέτρα.
 
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σημειώνει ότι οι "τρεις μνημονιακοί ηγέτες, ως εκτελεστικοί λογιστές, αφού προηγουμένως είχαν πάρει την έγκριση της τρόικας, απεργάζονται τα νέα μέτρα κοινωνικού σφαγιασμού και ισοπέδωσης".
 
Πράγματι, η συμφωνία τους στα νέα μνημονιακά μέτρα είναι συμφωνία στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στη διάλυση της παιδείας, της υγείας, των δημόσιων αγαθών. ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν την αδιέξοδη πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον κ. Μπαρόζο και του μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, σε νέα μέτρα λεηλασίας των εισοδημάτων και του δημόσιου πλούτου.
 
Με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να αγνοεί ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη αποδομείται από την πολιτική της ακραίας λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η στρατηγική σύμπλευσης της κυβέρνησης με τον χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό πέρα από έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού, διαλύει και την ευρωζώνη.
 
Η επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον πρωθυπουργό
 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό καταθέτει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας με θέμα τη συνάντηση Πρωθυπουργού με την τρόικα και τη συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
"Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις και νέους εκβιασμούς για λήψη επώδυνων μέτρων. Με τις ιδεολογικές τους εμμονές, οι εκπρόσωποι της τρόικα, συνεχίζουν τον ίδιο καταστρεπτικό «μονόδρομο», που έχει φέρει ένα βήμα πριν το κοινωνικό και οικονομικό κραχ, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η συνταγή τους, ακραία λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση, σε πιο μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Οι εκπρόσωποι της τρόικα, χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι και απολύτως αποτυχημένοι σε όλες τις προβλέψεις τους, επιμένουν στην καταστρεπτική μνημονιακή πολιτική και ζητούν επιτάχυνση του μνημονίου.
Επειδή σε αυτήν την αντίληψη κινείται και η τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, αφού αναγνωρίζουν ως ιδιοκτησία τους το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους και σκοπεύουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους και με το παραπάνω".
 
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ερωτάται με βάση τα παραπάνω αν "έχει συμφωνήσει σε νέες επώδυνες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και το ετήσιο πλαφόν 1.500 ευρώ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".
 
Επίσης γίνεται λόγος για την ομολογία του κ. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει παταγωδώς και ερωτάται ο Αντώνης Σαμαράς αν "εξακολουθεί να επιμένει στην πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της χώρας μας".
 
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει "γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
 
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου