Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας για να γίνουμε... Βουλγαρία

Ο υπουργός Εργασίας, με σημερινή επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους, αρνείται την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου για καθορισμό του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση με στόχο να φτάσει σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας...

Την πρόταση να προσλαβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους στo πλαίσιo της συνέχισης και της οργάνωσης του κοινωνικού διαλόγου. Η πρόταση αυτή τέθηκε από τον υπουργό ως εναλλακτική της πρότασης των εργοδοτικών φορέων για αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο Γ. Βρούτησης «αν δεχθούμε υποθετικά ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επίπεδα των 586 στα 701 ευρώ - δηλαδή κατά 19,62% - τότε θα μπορούσε εναλλακτικά αντί αυτής της αύξησης να προσλαμβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα. Στην παρούσα συγκυρία, αυτό θα ήταν σαφώς πολύ πιο αποτελεσματικό».
Σχετικά με το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή τις εισφορές ο ιδιος τονίζει πως «Είμαστε θετικοί στη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, το επίπεδο των οποίων στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και προσθέτει «η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά, παράλληλα και σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η μείωση της εισφοροδιαφυγής και, κυρίως, ο έλεγχος της μαύρης εργασίας θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των συντάξεων».
Η θεματολογία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους συνοψίζεται από τον υπουργό στους παρακάτω άξονες:
1. 'Αμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας
2. Καταπολέμηση της αδήλωτης-μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής
3. Μη μισθολογικό κόστος εργασίας
4. Μείωση διοικητικών βαρών και γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας
5. Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Κατώτατος μισθός
6. Διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.
Τέλος ο υπουργός προτείνει η πρώτη συνάντηση για την συνέχιση του διαλόγου να γίνει εντός του Αυγούστου και η συνολική συζήτηση να έχει διάρκεια τριών μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
 
Στόχος να φτάσουμε σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας...
 
Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β΄ Αθηνών και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την επιστολή του Υπουργού Εργασίας προς τους εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
"Ο υπουργός Εργασίας, με τη σημερινή επιστολή του, ουσιαστικά αρνείται την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Επίσης προτείνει την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό του κατώτερου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δηλαδή επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου για καθορισμό του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση με στόχο να φτάσει σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
 
Η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ αποδεικνύεται μνημονιακότερη της τρόικας. Επιδιώκει να κατεδαφίσει ό,τι απέμεινε όρθιο από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος και δημόσια περιουσία. Γίνεται πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο και πολύ χρήσιμη για τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας, τους διαπλεκόμενους τραπεζίτες και το κεφάλαιο".

left

1 σχόλιο:

  1. 586 Ευρώ; Όχι να το κάνουμε τον κατώτατο μισθό 1701 δραχμές και να προσλάνουμε κάθε 5 σημερινούς εργαζόμενους άλλους 7 και αν δεν έχουμε Έλληνες να φέρουμε από το Πακιστάν.

    Φυσικά οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν στο κράτος τις υπηρεσίες και στην αγορά σε Ευρώ ........ μα πως δεν το σκέφτηκαν μέχρι τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή