Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

IBC: Ξεπουλάνε κοψοχρονιά το κτίριο-φιλέτο

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι -με τις ευλογίες της τρόικας- το κύριο μέλημα της τρικομματικής κυβέρνησης. Το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (I.B.C.) είναι στις πρώτες θέσεις για ξεπούλημα...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
 
Το 2006 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης τμήματος του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (I.B.C.) στον όμιλο Λάτση, μέσω της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, με σκοπό την ίδρυση εμπορικού κέντρου-πολυκαταστήματος. Στην απόφαση αυτή καθολική ήταν η αντίδραση κατοίκων, φορέων και οικολογικών κινήσεων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα είχανε προσφύγει στο ΣτΕ.
 
Το συγκεκριμένο κτίριο συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ. αποτελούσε μία «προσωρινή μεταλλική κατασκευή» για τη δημοσιογραφική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα μάλιστα με τις δεσμεύσεις των τότε αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, προβλεπόταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αποσυναρμολογηθεί και η έκτασή του να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος πρασίνου. Αντί για αυτό, έγινε παραχώρηση μεγάλης έκτασης με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου MALL! Τα ίδια βέβαια έγιναν και με το Badmington στο Άλσος Γουδί, καθώς και αυτό δεν αποσυναρμολογήθηκε όπως είχανε υποσχεθεί.
 
Η περίφημη στρατηγική μελέτη
Η περίφημη στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που διενεργείται εστιάζει κυρίως στο δυτικό και τελευταίο εναπομείναν κομμάτι του κτιρίου το οποίο δίνεται για εμπορική χρήση, όπως έχει δοθεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του ακινήτου για παρόμοια χρήση από το 2008.
Με τον τρόπο αυτό εγκαταλείπονται οριστικά τα σχέδια για τη δημιουργία Μουσείων Ολυμπιακών Αγώνων και Κλασικού Αθλητισμού, ενώ ο χώρος προορίζεται μέσα από fust track διαδικασίες να διατεθεί για γραφεία και εμπορικό κέντρο τύπου MALL. Εάν τελικά προχωρήσει η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου θα υπολείπεται κατά πολύ των 3.000 τ.μ., που προβλέπεται, αφού δεν θα επιφέρει τόσα κέρδη όσα τα πολυκαταστήματα. 
Η συνεχής συσσώρευση υπερτοπικών δράσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην περιοχή επιδείνωσε δραματικά το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί. Ομολογείται και στην ίδια την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι θα υπάρξει πρόσθετη κυκλοφοριακή φόρτιση της περιοχής λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η συνεπακόλουθη αύξηση των φονικών μικροσωματιδίων και του όζοντος θα πολλαπλασιάζεται με τρομακτικούς ρυθμούς, ενώ τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα γειτνιαζόντων περιοχών θα δεχθούν και νέα ισχυρά πλήγματα.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και θα ενταθούν από την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν να υπάρξουν λόγω αυτού του γεγονότος στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής όπως: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εγκαταστάσεις φωτεινών σηματοδοτών, οριζόντιες και κάθετες σημάνσεις, κ.ά. φυσικά θα επιβαρύνουν μονοσήμαντα τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν οι ιδιώτες ανενόχλητοι να αναπτύσσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
 
Πολιτική ενάντια στις ανάγκες των πολιτών
 
Η σημερινή μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που αγνοεί προκλητικά τις ανάγκες των πολιτών για πράσινο, ελεύθερους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνεπέστατη στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης και μετατροπής σε εμπόρευμα των δημόσιων εγκαταστάσεων, παραδίδει με συνοπτικές διαδικασίες, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κάθε έκταση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Ειδικότερα σήμερα, μετά το ολοκαύτωμα της Πάρνηθας και τη λεηλασία των γύρω ορεινών όγκων δεν υπάρχουν περιθώρια για την ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία μελέτη ούτε υποχρεωτική ρήτρα για τη συνολική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του I.B.C. με χαμηλό ή υψηλό πράσινο, δείγμα και αυτό ότι η περίφημη ανάπτυξη για την κυβέρνηση και τους κερδοσκοπικούς ομίλους συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το τσιμέντο και την εμπορική εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης.
 
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
 
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ επισπεύδει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είτε είναι οργανισμοί και επιχειρήσεις είτε είναι εκτάσεις γης. Τα Κρατικά Λαχεία και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης είναι τα πρώτα στη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων. Παραχωρείται κυριολεκτικά πλέον «γη και ύδωρ», υλοποιώντας τα σχέδια που έχουν χαραχτεί από κοινού με την τρόικα. Αυτά τα μέτρα οδηγούν και θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην καταστροφή, αφού στερούν από το δημόσιο όχι μόνο έσοδα από τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα που ελέγχει, αλλά και κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα 3 είναι οι πολυεθνικές- μνηστήρες η Lamda Development συμφερόντων Λάτση, η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ συμφερόντων Μπόμπολα και η Talima Ventures με το Metro Mall στη Δάφνη, που διεκδικούν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης επί του οποίου θα έχουν την επικαρπία, το δικαίωμα αποκλειστικής αξιοποίησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης για 90 χρόνια.
Καταψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Περιφερειακή Παράταξη Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο από θέση αρχής καταψήφισε την Μ.Π.Ε. για το ξεπούλημα "και μάλιστα κοψοχρονιά αυτού του κτιρίου φιλέτου", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου