Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ...


... ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ "ΠΕΣΚΕΣΙ" ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Μέχρι χθες (24/7) το βράδυ παρέμενε η εκκρεμότητα με τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από το πακέτο των περικοπών, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι το πακέτο θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και το βράδυ ενδέχεται να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αύριο θα παραδοθεί στην ηγεσία της τρόικας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι κυβερνητικές ψευδεπίγραφες «κόκκινες» γραμμές ξεθώριασαν και αντικαταστάθηκαν με θολές διακυρήξεις του τύπου «προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων και του πυρήνα του κοινωνικού κράτους». Η κυβέρνηση, μη δίνοντας περισσότερες διευκρινήσεις, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με στελέχη του Υπ. Οικ., οι περικοπές των 4 δισ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις, θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ,
φτάνοντας συνολικά στα 5 δισ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Επίσης, από το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013-2014 απουσιάζουν, κατά τις κυβερνητικές πηγές, μέτρα μείωσης των μισθών. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και οι οριζόντιες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως σχεδόν αποφασίστηκε για τις συντάξεις άνω των 2.200 ευρώ. Ήδη για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2o μνημόνιο προβλέπει επανεξέταση των μισθολογικών ωριμάνσεων, που επίσης δεν έγινε, αλλά και μειώσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ, με την επέκταση σε αυτές και του ενιαίου μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του πακέτου των περικοπών με φορολογικά μέτρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει απέναντι στην τρόικα ότι δεν μπορεί να περικόψει τις δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ χωρίς να προκληθούν τεράστιες αντιδράσεις, αλλά και χωρίς να βαθύνει η ύφεση, οπότε το τμήμα που απομένει, π.χ. από τα 8 δισ. ευρώ, που έχουν βρεθεί, μέχρι τα 11,5 δισ. ευρώ, να καλυφθεί με φορολογικά μέτρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει νέα φοροληστεία σε βάρος των ήδη κουτσουρεμένων λαϊκών εισοδημάτων.

Με το 2ο μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να συνεχιστεί η πορεία μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και επιπλέον την έξοδο σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων, εντός του 2012. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα «παγώσει» το θέμα της εφεδρείας για φέτος, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνει δείχνουν ότι οι ελεγκτές θα επιμείνουν.

iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου